Pompka a przekrój rur.Pilne proszę opomoc

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

wargas
Zainteresowany
Zainteresowany

Pompka a przekrój rur.Pilne proszę opomoc

Post autor: wargas »

Mam pytanie czy zwiększając przekrój rur uzyskam bardziej swobodny obieg wody w instalacji
bo mój instalator twierdzi że nie.Jego zdaniem pompka nie da rady więcej przerobić. Jakie są zależności po między pompką a,grubością rur.Proszę o pomoc w walce z partaczem.
leszek

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Jeśli to jest standardowa pompa do CO w normalnej domowej instalacji,to w zupełności wystarczy rura 22 czy 28.Większa też może być,ale nie musi,bo to nic nie zmieni.
Minimalna sensowna średnica rury do pompy to 20-22mm.Oczywiście jak będzie 18 też będzie wszystko działać,tylko szumy i bulgotanie będą dość głośne a to ze względu na dużą wtedy prędkość przepływu.
adam

wargas
Zainteresowany
Zainteresowany

Chodzi o to że woda z pieca rurą 22 nie daje rady uciekać i dochodzi do tzw miejscowego podgotowania , co powoduje zapowietrzanie się grzejników.Wyczytałem na forum że zwiększenie przekroju choćby na pewnym odcinku przy wyjściu z pieca mogło by temu zapobiec.Proszę o odpowiedż.
leszek

karan
Aktywny
Aktywny

Post autor: karan »

Średnica 22mm na wyjściu to za mało. W każdym bądź razie ja tak sądzę.

wargas
Zainteresowany
Zainteresowany

Wielu instalatorów też tak uważa,lecz nie wszyscy.Nie wiem czy zmiana pompki z powrotu na zasilenie i zastosowanie zaworu różnicowego też by coś pomogło.
leszek

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Chodzi o to że woda z pieca rurą 22 nie daje rady uciekać i dochodzi do tzw miejscowego podgotowania
Nawet,kiedy pompa chodzi na 3 biegu?
adam

wargas
Zainteresowany
Zainteresowany

Jak pracuje na trójce to jest lekka poprawa ale mocno hałasuje (układ dobrze odpowietrzony) :?:
leszek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”