Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.
zamaroo pisze:Wiadomo, ze w taka pompę ciepła to trzeba na początku zainwestować, ale czytałam na jakiejś stronie internetowej, teraz juz nie pamietam jakiej, że taka pompa to zwraca się przy normalnej eksploatacji w ciagu 7-10 lat. Więc nie jest to jeszcze jakiś ogromy koszt, a oszczędności na pewno są bardzo duże. Na stronie firmy EKOSUN z Koszalina czytałam, że aż 75% energii na ogrzewanie wody pochodzi dzięki takiej pompie z odnawialnych źródeł energii. Wiec już z tego powodu warto w nią zainwestować.
A w kocił na węgiel się nie inwestuje? Nowoczesna pompa ciepłą jest tańsza.
Ja mam pompę zainstalowaną przez panów z serwisu www.klimat-bartycka.pl. Sprawdza się rewelacyjnie. Tanie, ekologiczne, proste w obsłudze rozwiązanie, zdecydowanie polecam każdemu kto buduje dom, żeby nad czymś takim pomyśleć.
Ja natomiast widziałem już magików, którzy piszą (niekomercyjnie) własne sterowniki do tego typu ustrojstw i wtedy naprawdę można dostosować pracę pompy, rekuperatora i czego sobie tam człowiek zamarzy do własnych potrzeb i oczekiwań.
Siegfried pisze:Ja natomiast widziałem już magików, którzy piszą (niekomercyjnie) własne sterowniki do tego typu ustrojstw i wtedy naprawdę można dostosować pracę pompy, rekuperatora i czego sobie tam człowiek zamarzy do własnych potrzeb i oczekiwań.
No bo jeżeli już kupować to faktycznie pompę ciepła która jest solidna oraz sprawdzi się przez lata,na takiej inwestycji nie warto oszczędzać bo przecież ona systematycznie wraz z każdym sezonem grzewczym będzie się nam zwracać. Właśnie tym zajmujemy się na co dzień,można też poczytać sporo ciekawych informacji odnośnie kosztów na naszej stronie.
Ewentualnie jeszcze można sprawdzić na centrowent.pl
Mój znajomy niedawno kupował tam pompy ciepła Vesttherm i z tego, co mówił, mają jedną z lepszych ofert na rynku.