Podwyższenie attyki na dachu

Jak dobrać właściwe izolacje do ocieplenia dachu, jaki materiał izolacyjny wybrać? Wełna mineralna a może styropian?

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

pikus
Początkujący
Początkujący

Podwyższenie attyki na dachu

Post autor: pikus »

Witam. Mam takie pytanie. Ocieplam stropodach o spadku ~3% styropapą 15 cm i z dwóch stron dachu mam attykę (bliźniak) z tym, że z jednej strony jest ona za niska (~2-3cm) i chcę podwyższyć cały ten murek o 12 cm. Pierwsze co przyszło do głowy to bloczek betonowy, ale później pomyślałem żeby podnieść czymś cieplejszym. Od razu byłoby ocieplenie murku od góry, tylko czym innym to można zrobić? Suporex? czy nie jest za kruchy i miękki? Czy obróbka blacharska go nie zniszczy? Może styrodur?
Niestety ocieplenie ścian będzie w późniejszym terminie.

Drugie pytanie: co sądzicie o klejeniu styropapy do istniejącej termopapy z posypką (w dobrym stanie) klejem do styropianu w piance albo klejem murarskim w piance? ewentualnie jaki klej polecacie do klejenia styropapy?

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Podwyższenie attyki na dachu

Post autor: xander119 »

Zostaw to. Oddaj tą robotę komuś kto się zna na rzeczy.

MistrzJan
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: MistrzJan »

Można podwyższyć murek deską ,dając w środek ocieplenie. Można pianką do styro. Pamiętaj o zwilżeniu . Jan

pikus
Początkujący
Początkujący

Post autor: pikus »

MistrzJan pisze:Można podwyższyć murek deską ,dając w środek ocieplenie. Można pianką do styro. Pamiętaj o zwilżeniu . Jan
Murek szerokości 25cm podnieść deskami po bokach? jak przymocować te deski na sztorc? Jak później dekarz to obrobi? Pierwszy dobry wiatr i wszystko poleci w Polskę :wink: Raczej odpada.

xander119 Nie każdy ma dwie lewe ręce, a większość fachowców wyjechała na zachód.

MistrzJan
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: MistrzJan »

Wszystko jest do zrobienia. No ciężko założyć majtki przez głowę :wink: Jan

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dachy”