Jaki kocioł dwufunkcyjny mieszkanie 92m poddasze, laik
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jaki kocioł dwufunkcyjny mieszkanie 92m poddasze, laik
Dzień dobry
Wiem, że było ju mnóstwo postów, ale mało mi one mówią...
Potrzebuję wymienić stary kocioł Vaillant VCW standard PL na coś nowszego. Ten swoje lata ma i brakuje do niego części.
Mieszkanie 92m2, ze skosami więc po podłodze więcej, poddaszowe i narożne. Budynek po dociepleniu i remoncie dachu, nowe okna. Standardowe gerzejniki, bez ogrzewania podłogowego.
Kocioł musi wisieć w łazience, nie ma też miejsca na zasobnik raczej, a nawet napewno.
Ma ogrzewać mieszkanie i dawać wodę do 2 łazienek (nie korzystamy z ciepłej wody jednocześnie) odległość 2 łazienki z prysznicem to może 2-3 metry właściwie za ścianą.
Proszę polećcie konkretnie jaki typ i jaki model byłby najbardziej ekonomiczny...
Czy kondensacyjny z zamkniętą komorą i turbo to nie przesada? (wydajnośc, hałas itp)
Miałam propozycję zakupu min Vitodens 100-W, lub Vaillant ale tu nie pamiętam modelu...
Dziękuję Anna
Wiem, że było ju mnóstwo postów, ale mało mi one mówią...
Potrzebuję wymienić stary kocioł Vaillant VCW standard PL na coś nowszego. Ten swoje lata ma i brakuje do niego części.
Mieszkanie 92m2, ze skosami więc po podłodze więcej, poddaszowe i narożne. Budynek po dociepleniu i remoncie dachu, nowe okna. Standardowe gerzejniki, bez ogrzewania podłogowego.
Kocioł musi wisieć w łazience, nie ma też miejsca na zasobnik raczej, a nawet napewno.
Ma ogrzewać mieszkanie i dawać wodę do 2 łazienek (nie korzystamy z ciepłej wody jednocześnie) odległość 2 łazienki z prysznicem to może 2-3 metry właściwie za ścianą.
Proszę polećcie konkretnie jaki typ i jaki model byłby najbardziej ekonomiczny...
Czy kondensacyjny z zamkniętą komorą i turbo to nie przesada? (wydajnośc, hałas itp)
Miałam propozycję zakupu min Vitodens 100-W, lub Vaillant ale tu nie pamiętam modelu...
Dziękuję Anna
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Jaki kocioł dwufunkcyjny mieszkanie 92m poddasze, laik
Nie długo, Pani Anno, przewidujemy Pani post na forum o problemie z wilgocią i zaparowanymi oknami. Standard w systemach grzewczych konwekcyjnych.anosia pisze:Budynek po dociepleniu i remoncie dachu, nowe okna.
.
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.
Dzień dobry
Z jakiego powodu takie wnioski? Dach ocieplony od 3 sezonów grzewczych, okna nowe od dwóch, elewacja z ociepleniem od jednego (ocieplenie w roku 2014 latem wiec cała zima za nami) ... Ani razu w tym czasie nie zauważyłam wilgoci w mieszkaniu czy na szybach/oknach od wewnątrz...
Czy zmiana kotła miałaby skutkować takimi strasznym i konsekwencjami
? Nie sądzę, jeśli jednak twierdzi Pan/Pani że tak będzie proszę rozwinąć temat.
Jednocześnie proszę mimo wszystko innych użytkowników, doradców z forum o odpowiedź na pytanie jaki kocioł
Pozdrawiam Anna
Z jakiego powodu takie wnioski? Dach ocieplony od 3 sezonów grzewczych, okna nowe od dwóch, elewacja z ociepleniem od jednego (ocieplenie w roku 2014 latem wiec cała zima za nami) ... Ani razu w tym czasie nie zauważyłam wilgoci w mieszkaniu czy na szybach/oknach od wewnątrz...
Czy zmiana kotła miałaby skutkować takimi strasznym i konsekwencjami
Jednocześnie proszę mimo wszystko innych użytkowników, doradców z forum o odpowiedź na pytanie jaki kocioł
Pozdrawiam Anna
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ani razu w tym czasie nie zauważyłam wilgoci w mieszkaniu czy na szybach/oknach od wewnątrz...
Może przegrody chłoną ( na razie ) wodę?
Minimum na osobę to 20 maksimum to 30m3/h - jeżeli tyle powietrza nie przechodzi w sposób ciągły, to wilgotność szybko przyrasta.
Dla przykładu - w 90m2 (2.5 m wys) przy +20 st.C i wilgotności względnej 40%, by wilgotność wzrosła do 70% trzeba niewiele ponad 0.6 litra wody.
Jak jest realizowana wentylacja?
Dlaczego najdroższe w eksploatacji ogrzewanie?
Mieszkamy w tym mieszkaniu już 9 rok, to budynek wielorodzinny nie dom czy bliźniak... Osiedle stoi od roku 1998....
Każde mieszkanie ma własne ogrzewanie gazowe, tak było od zawsze i na pewno teraz nie będziemy zmieniać. Wentylacja grawitacyjna, nigdy nie mieliśmy problemu z wilgocią a przez tyle lat powinno coś wyjść jeżeli byłoby "nie tak". Wietrzymy też
regularnie
Każde mieszkanie ma własne ogrzewanie gazowe, tak było od zawsze i na pewno teraz nie będziemy zmieniać. Wentylacja grawitacyjna, nigdy nie mieliśmy problemu z wilgocią a przez tyle lat powinno coś wyjść jeżeli byłoby "nie tak". Wietrzymy też
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Czy telewizor z kineskopem, telefon z tarczą i żarówki z wolframem, też zostaną?anosia pisze:Mieszkamy w tym mieszkaniu już 9 rok, to budynek wielorodzinny nie dom czy bliźniak... Osiedle stoi od roku 1998....
Każde mieszkanie ma własne ogrzewanie gazowe, tak było od zawsze i na pewno teraz nie będziemy zmieniać. Wentylacja grawitacyjna, nigdy nie mieliśmy problemu z wilgocią a przez tyle lat powinno coś wyjść jeżeli byłoby "nie tak". Wietrzymy też :wink: regularnie
Tradycja musi kosztować.
Ale wracając do tematu, a 4 lata wchodzi standard zeroenergetyczny. "Wymuszany" będzie on ekonomicznie.
- Nie da się dziś korzystać z telefonu z tarczą, starego telewizora... Nie będzie też ogrzewania gazowego, chyba, że dla bogatych hobbystów.
Pozdrawiam Anna
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wentylację z odzyskiem ciepła. Mechaniczna wentylacja to podstawa.
Ogrzewanie bezpośrednie, niecentralne - indywidualne podejście do każdego pomieszczenia
Klimatyzację/ogrzewanie inwertorem
Ogrzewanie bezpośrednie, niecentralne - indywidualne podejście do każdego pomieszczenia
Ok a co z zakresem prac i przybliżonym kosztami oraz zwrotem z ew inwestycji? Dobrze znać alternatywy w sumie, dlatego pytam... Jeżeli to są realne do wykonania/udzwignięcia wysiłki czemu się nie zastanowić?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wentylację z odzyskiem ciepła. Mechaniczna wentylacja to podstawa.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To zależy od urządzeń, ale górna półka (materiały z VAT)
-wentylacja z odzyskiem ciepła - 9000
- Klimatyzacja/grzanie z kanałami - 8000
-ogrzewanie 6000zł
Mieszkanie "zmieści" się w 2000kWh
najniższa półka
- 3000zł
-3000
-3500
-wentylacja z odzyskiem ciepła - 9000
- Klimatyzacja/grzanie z kanałami - 8000
-ogrzewanie 6000zł
Mieszkanie "zmieści" się w 2000kWh
najniższa półka
- 3000zł
-3000
-3500
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Za 4 lata wile taniej nie będzie.Ok a co z zakresem prac i przybliżonym kosztami oraz zwrotem
Anosia nie zapomnij przed kupnem tych wszystkich bajerów poprosić o gwarancję, że tak to wszystko ładnie i pięknie będzie. Mnie się nie udało wymóc tych gwarancji, to znaczy, ze jest coś narzeczy, pewnie nieznajomość tematu.anosia pisze: Ok a co z zakresem prac i przybliżonym kosztami oraz zwrotem z ew inwestycji? Dobrze znać alternatywy w sumie, dlatego pytam... Jeżeli to są realne do wykonania/udzwignięcia wysiłki czemu się nie zastanowić?
Poczytaj: http://www.forumbudowlane.pl/vt/57391/0 ... grzewaniem
Jakaś straszna rewolucja nie wchodzi w grę, rycie ścian, rozprowadzanie "rur" itp itd
Może jednak ktoś się zlituje i odpowie w miarę konkretnie na pytanie z tematu posta...
Pozdrawiam wieczorowo
Vitodens 100-W - to kocioł jednofunkcyjny więc nie wiem kto go zaproponował. Kondensata szukaj o jak najniższym zakresie mocowym. Turbo to zamknięta komora spalania od września wchodzi ustawa o zakazie sprowadzania i produkowania tych kotłów na terenie UE. Będzie można jeszcze nimi handlować i montować przez kilka lat. Można też zamontować kocioł kondensacyjny z wbudowanym zasobnikiem.
Dziękuję Bolas za podpisanie. Być może pomyliłam z Vitopendem... ale nie ten 100-W jest też w wersji dwufunkcyjnej...
Patrząc na stronie Viessmann znalazłam konfigurator i oto co mi wyszło http://tnij.org/wh8old1 ; http://tnij.org/hbi9l94
A to http://tnij.org/jvhuqbo lub to http://tnij.org/04puio8
Bolas jaki Ty kondensat z małym zakresem mocowym możesz zaproponować?
Dziękując
pozdrawiam
Patrząc na stronie Viessmann znalazłam konfigurator i oto co mi wyszło http://tnij.org/wh8old1 ; http://tnij.org/hbi9l94
A to http://tnij.org/jvhuqbo lub to http://tnij.org/04puio8
Bolas jaki Ty kondensat z małym zakresem mocowym możesz zaproponować?
Dziękując