Styropian - zakup kontrolowany
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Administrator
- forumbudowlane.pl
- Kontakt:
Ocieplenie ścian styropianem to sposób na ograniczenie zużycia energii, bez rezygnacji z komfortu użytkowania budynku. Przeczytaj temat >>
Pozdrawiam,
Admin
Admin
Styropian to bardzo dobry izolator i do tego obiektywnie tani. Najgorsze jednak że duża cześć producentów sprzedaje oszukane produkty o obniżonych parametrach. Jedyna szansa to kontrole GUNB które wyłapią oszustów z rynku.Ostatnio sporo pisały o tym gazety m.in Marek Wielgo w tekście czy rynek budowlnay zaleją buble , poza tym Rzeczpospolita w tekście Co tkwi w styropianie.
Pikanterii całemu procederowi dodaje fakt że duża cześć prodcuentów która miała negatywne wyniki kontroli teraz sama przygotowała program jakości w ramach stworzyszenia PSPS. I uwaga najlepsze by uzyskać gwrancje jakaości PSPS nie trzeba mieć przebadanych istotnych parametrów dla styropianu czyli przewodności cieplenej i wytrzymałosci. PSPS wymyśliło sobie niedkalrowny parametr - gestość, na usatlonym przez sienie dowolnie poziomie. Po co to wszytsko?
Jesli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze, nasze klientów:(
Pikanterii całemu procederowi dodaje fakt że duża cześć prodcuentów która miała negatywne wyniki kontroli teraz sama przygotowała program jakości w ramach stworzyszenia PSPS. I uwaga najlepsze by uzyskać gwrancje jakaości PSPS nie trzeba mieć przebadanych istotnych parametrów dla styropianu czyli przewodności cieplenej i wytrzymałosci. PSPS wymyśliło sobie niedkalrowny parametr - gestość, na usatlonym przez sienie dowolnie poziomie. Po co to wszytsko?
-
Katarzyna Chola
- Początkujący

Ostatnio ocieplałem dom i nie wiedziałem na jaki styropian się zdecydować, tak jak pisze w artykule chciałem zainwestować w dobrej jakości materiał zastanwiałem się pomiędzy Termoorganika i Austrotherm, po opiniach specjalistów zdecydowałem się na drugą firmę. zobaczymy czy się sprawdzi, nie należał on do najtańszych, ale udało mi sie go dostać w dobrej cenie, co myślicie o tym producencie? wybrałem o grubości 10 cm - http://www.kreocen.pl/go.php?s=1396137& ... r=74419716
Katarzyna Chola
zgodzę się,że to chyba najbardziej rozpowszechniony sposób ociepleń. Warto mieć sprawdzonego dostawce w tym zakresie, popytać wśród znajomych, bo i niestety tu tez jak na każdym polu nieprzyjemności się zdarzają więc lepiej minimalizować ryzyko. Ja właśnie z polecenia znalazłam http://estyropian.pl - sprawdzony przez przyjaciółkę i bratową, więc poszło sprawnie 
Re: Styropian - zakup kontrolowany
Tylko jak laik robiąc zakup w sklepie, zwłaszcza jakimś dużym markecie czy sieciówce ma inaczej sprawdzić cokolwiek? Przewodność i wytrzymałość trudno, a wagę jednak się da.
-
erzecznikkt
- Aktywny

Z tym, że gęstość jednoznacznie łączy się z ciężarem. Dlatego waga danego rodzaju styropianu może uwydatnić ewentualne nieścisłości w deklarowanych przez producentów parametrach technicznych.
e-rzecznik Knauf Therm
e-rzecznik Knauf Therm
-
erzecznikkt
- Aktywny

Moja powyższa wypowiedź dotyczyła wątku poruszonego przez Przedmówcę.kochan pisze: (...) PSPS wymyśliło sobie niedkalrowny parametr - gestość, na usatlonym przez sienie dowolnie poziomie. Po co to wszytsko?
(...)
e-rzecznik Knauf Therm
-
E-rzecznik PSPS
- Zainteresowany

Niestety, kontrole nadzoru budowlanego nie są wystarczającym narzędziem, stąd inicjatywa PSPS. Okazuje się, że najlepszą metodą jest nie kupowanie nieodpowiednich jakościowo produktów. A najprościej jest zważyć paczkę przed zakupem. Szczegóły na stronie: http://www.gwarantowanystyropian.pl/dla ... d-zakupem/kochan pisze:Styropian to bardzo dobry izolator i do tego obiektywnie tani. Najgorsze jednak że duża cześć producentów sprzedaje oszukane produkty o obniżonych parametrach. Jedyna szansa to kontrole GUNB które wyłapią oszustów z rynku.Ostatnio sporo pisały o tym gazety m.in Marek Wielgo w tekście czy rynek budowlnay zaleją buble , poza tym Rzeczpospolita w tekście Co tkwi w styropianie.
Mamy już nie tylko program "Gwarantowany Styropian" ale i "Rzetelny Dystrybutor".
Poziomy gęstości, skorelowane z podstawowymi parametrami technicznymi (lambdą i naprężeniem ściskającym), zostały ustalone na podstawie wyników badań wielu próbek różnych wyrobów, przy współudziale Instytutu Techniki Budowlanej.[/b]kochan pisze:Pikanterii całemu procederowi dodaje fakt że duża cześć prodcuentów która miała negatywne wyniki kontroli teraz sama przygotowała program jakości w ramach stworzyszenia PSPS. I uwaga najlepsze by uzyskać gwrancje jakaości PSPS nie trzeba mieć przebadanych istotnych parametrów dla styropianu czyli przewodności cieplenej i wytrzymałosci. PSPS wymyśliło sobie niedkalrowny parametr - gestość, na usatlonym przez sienie dowolnie poziomie. Po co to wszytsko?
eDoradca PSPS
Dlatego najlepiej nie kupować w sieciówkach tylko u sprawdzonych dostawców np. PSB czy PCMB - Podkarpackie Centrum Materiałów Budowlanych w Rzeszowie jest dość znane w całym podkarpackiem głównie ze względu na swoją dobrą jakość.
-
erzecznikkt
- Aktywny

Można także znaleźć dystrybutorów najbliższych miejscu budowy bezpośrednio na stronie producenta.
e-rzecznik Knauf Therm
e-rzecznik Knauf Therm
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Mam pytanie do E -rzecznika PSPS,
1- jak się określa nasiąkliwość wodą styropianu - wagowo czy objętościowo?
2 -jak nasiąkliwość styropianu, szczególnie EPS, ma się do jego gęstości?
Czekam na rzeczową odpowiedż na miarę rzecznika PSPS.
Pozdrawiam.
1- jak się określa nasiąkliwość wodą styropianu - wagowo czy objętościowo?
2 -jak nasiąkliwość styropianu, szczególnie EPS, ma się do jego gęstości?
Czekam na rzeczową odpowiedż na miarę rzecznika PSPS.
Pozdrawiam.
-
erzecznikkt
- Aktywny

Dla zainteresowanych forumowiczów podaję bezpośredni namiar na dystrybutorów marki Knauf Therm.erzecznikkt pisze:Można także znaleźć dystrybutorów najbliższych miejscu budowy bezpośrednio na stronie producenta.
e-rzecznik Knauf Therm
e-rzecznik Knauf Therm
-
Zbigniew Marcinkiewicz
- Początkujący

Szukać można po znajomości dobrych ofert - ale i tak liczy się jakość i firma która wykonała dany styropian. Oczywiście możemy mieć chiński ale co z tego?! Jak jego jakość jest beznadziejna.
Jeżeli projektujemy coś to warto spytać ekspertów którym można zlecić wykonanie profesjonalne a nie fuszerkę - http://adrem.org.pl
Jeżeli projektujemy coś to warto spytać ekspertów którym można zlecić wykonanie profesjonalne a nie fuszerkę - http://adrem.org.pl
Na rynku mnóstwo producentów styropianu to fakt, ale z tego co mi wiadomo tylko jedna Termo Organika ma rekomendacje Instytutu techniki Budowlanej, Termo od lat produkuje rykowego hiciora styropain w kropk podbianego przez nieuczciwą konkurencje, ich grfitowe styropiany ocieplają większość modelowych budynków wnergooszczędnych we kraju, reszta równa do nich według mojej oceny
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

samsam pisze:Na rynku mnóstwo producentów styropianu to fakt, ale z tego co mi wiadomo tylko jedna Termo Organika ma rekomendacje Instytutu techniki Budowlanej, Termo od lat produkuje rykowego hiciora styropain w kropk podbianego przez nieuczciwą konkurencje, ich grfitowe styropiany ocieplają większość modelowych budynków wnergooszczędnych we kraju, reszta równa do nich według mojej oceny

Domów się nie ociepla !!! Po co grafitowy - grafit jest izolatorem? EPS 100 jest świetny