Czy używacie w swojej pracy narzędzi laserowych?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
mpudlo
Czy używacie w swojej pracy narzędzi laserowych?
Witajcie, chciałem się dowiedzieć, czy w pracach budowlanych i monterskich używacie różnego rodzaju laserów - obrotowych, liniowych, punktowych, poziomic laserowych???
Dlaczego wciaz te narzedzia sa tak malo popularne wsrod wykonawcow prac budowlanych, choc przy sprytnym wykorzystaniu potrafia naprawde wiele?
pozdro,
mp
Dlaczego wciaz te narzedzia sa tak malo popularne wsrod wykonawcow prac budowlanych, choc przy sprytnym wykorzystaniu potrafia naprawde wiele?
pozdro,
mp
Re: Czy używacie w swojej pracy narzędzi laserowych?
Tak.
Stanley laser krzyżowy CL90
Stanley laser krzyżowy CL90
-
mpudlo
Chetnie bym sie dowiedzial, do jakich glownie zastosowan?
Czy laser sprawdza sie w zadaniach, do ktorych zostal nowminalnie zakupiony, i ogolnie laser liniowy/krzyzowy czy nie jest przereklamowanym produktem???
pozdro,
mp
Czy laser sprawdza sie w zadaniach, do ktorych zostal nowminalnie zakupiony, i ogolnie laser liniowy/krzyzowy czy nie jest przereklamowanym produktem???
pozdro,
mp
-
mpudlo
To moze pociągnę dyskusje
W ostatnich dniach mialem wielka przyjemnosc korzystania z dwóch narzędzi laserowych podczas przygotowywania podbudowy pod kostke brukowa. Ukladam ja wlasnorecznie
Pierwszym byl laser punktowy Bosch GPL 5C. Uzywalem go do wyznaczania obszaru do korytowania, a pozniej zasypywania piaskiem i kruszywem.
Wrazenia: bardzo dobrze widoczna wiazka (spokojnie na 20 m widac plamke lasera, nawet w sloneczny dzien), glosny sygnal dźwiekowy informujacy o rozpoziomowaniu, prosta obsluga.
Drugim instrumentem byl laser obrotowy CST berger ALHVD. Sprzet posiadal odbiornik sygnalu laserowego. Na moim mikro placu budowy sluzyl on do wyznaczania wysokosci (grubosci) poszczegolnych warstw podbudowy. Z faktu, ze potrafi on okreslac spadki, kontrola wysokosci i okreslania poziomow przebiegala wrecz blyskawicznie.
Wrazenia: bardzo dobra bateria - laser kresi sie juz u mnie drugi dzien z kolei przez 12 godz. i za bardzo nie chce przestac
, obsluga pilotem do latewego ustawiania spadkow, no i... cale pomiary wykonalem sam, bez koniecznosci angazowania dodatkowych osob;)
pozdro,
mp
W ostatnich dniach mialem wielka przyjemnosc korzystania z dwóch narzędzi laserowych podczas przygotowywania podbudowy pod kostke brukowa. Ukladam ja wlasnorecznie
Pierwszym byl laser punktowy Bosch GPL 5C. Uzywalem go do wyznaczania obszaru do korytowania, a pozniej zasypywania piaskiem i kruszywem.
Wrazenia: bardzo dobrze widoczna wiazka (spokojnie na 20 m widac plamke lasera, nawet w sloneczny dzien), glosny sygnal dźwiekowy informujacy o rozpoziomowaniu, prosta obsluga.
Drugim instrumentem byl laser obrotowy CST berger ALHVD. Sprzet posiadal odbiornik sygnalu laserowego. Na moim mikro placu budowy sluzyl on do wyznaczania wysokosci (grubosci) poszczegolnych warstw podbudowy. Z faktu, ze potrafi on okreslac spadki, kontrola wysokosci i okreslania poziomow przebiegala wrecz blyskawicznie.
Wrazenia: bardzo dobra bateria - laser kresi sie juz u mnie drugi dzien z kolei przez 12 godz. i za bardzo nie chce przestac
pozdro,
mp
Do kladzienia plytek (mozaiki) i do konstrukcji stelazu sufitu podwieszanego.
UNIKOM WSZELKIEJ PRACY!!!!
-
mpudlo
A jak oceniacie przydatnosc dalmierzy laserowych? Maja one swoje ograniczenia, ale tez mnostwo zalet. Przydaja sie w pracach budowlanych?
pzodro,
mp
pzodro,
mp
Ja używam dalmierza laserowego BOSCH DLE 70. Banalnie prosty w obsłudze i dokładny. Możliwość sumowania pomiarów. Zmierzenia wysokości z tzw "twierdzenia pitagorasa" (mierząc lecisz przyprostokątną poziomą, następnie przeciwprostokątną a dalmierz sam wylicza przyprostokątną pionową, która jest wysokością). Używałem również lasera krzyżowego BOSCH GLL2-80. Podobnie jak dalmierz łatwy w obsłudze, intuicyjny. Działałem też z laserami rotacyjnymi CST i BOSCH. Tutaj wygoda niesamowita ale wymagają już dokładniejszego rozeznania instrukcji obsługi. Fajne są też lasery do układania płytek dla fliziarzy - kładziesz urządzonko na podłodze a ono wyznacza ci 2 linie krzyżujące się pod kątem prostym.
Witajcie,
Ja mogę polecić Disto X310, w naszej firmie pracujemy na tym dalmierzu już dobrych kilka lat i jesteśmy zadowoleni. Zastanawiamy się nad zakupem kolejnego ale D810, nie wiem tylko czy nie warto dołożyć trochę kasy i zainwestować w S910? Miał ktoś może ten sprzęt w ręku? Jest już dostępny?
Ja mogę polecić Disto X310, w naszej firmie pracujemy na tym dalmierzu już dobrych kilka lat i jesteśmy zadowoleni. Zastanawiamy się nad zakupem kolejnego ale D810, nie wiem tylko czy nie warto dołożyć trochę kasy i zainwestować w S910? Miał ktoś może ten sprzęt w ręku? Jest już dostępny?
-
SprytnyMajsterkowicz
- Zainteresowany

Moim zdaniem nie wszędzie sprawdzą się tego typu narzędzia,jeżeli potrzebujemy ich do domu i kilku prac,to spokojnie można pomyśleć o elektronarzędziach które w niższej cenie znajdziecie u nas,chętnie doradzimy i pomożemy.
-
merymery1234
- Początkujący

ej a co jak nam ktoś ukradnie sprzęt, znaleźliście jakis skuteczny sposób?szkoda mi nerwów na złodziei :/ ja ost znalazłam- Centralny Rejestr Przedmiotów Ruchomych (CRPR). Jest to serwis internetowy, gdzie zapisujesz na podstawie numerów seryjnych wszelkie rzeczy, o których utrate się boisz, a które posiadają swoj numer seryjny. Jest to tez bardzo wygodne rozwiazanei jak kupujemy coś, np. przez Internet - wtedy mozemy sprawdzic w rejetrze czy osoba, ktora sprzedaje dany przedmiot jest jego faktycznym właścicielem. Z tego co się orientuje poza serwisem pod adresem www.crpr.pl maja tez swoj profil na fb
W mojej opinii są często wykorzystywane. U mnie wszyscy specjaliści którzy robili poddasze mieli lasery.
ja nie wyobrażam sobie pracy bez takich urządzeń. Jak mi się ostatnio dalmierz laserowy zepsuł to szybko kupiłem nowy w sklepiehttp://www.glazurnik-narzedzia.pl/poleconym przez znajomego mają tam ekspresową przesyłkę a ja nie musiałem rzucać całej roboty by biec do sklepu.
Jeśli już macie profesjonalne narzędzie pomiarowe Bosch, to koniecznie weźcie udział w konkursie na stronie www.bosch-konkurs.pl - do wygrania są cenne nagrody. Jedyne, co musicie zrobić, to wrzucić zdjęcie, na którym widać wykorzystanie owego narzędzia w pracy
> www.bosch-konkurs.pl
> www.bosch-konkurs.pl
-
MaksimoczukT
- Początkujący

Ja korzystam z dalmierzy laserowych takich jak te http://alnar.pl/dalmierze-c-77_79.html
Od jakiegoś czasu stosuje tylko i wyłącznie dalmierze laserowe. Nie wyobrażam sobie pracy na czymś innymi. Generalnie to najbardziej precyzyjne urządzenia.
Z 'laserowców' mam też kilka liniałów laserowych oraz jeden wysokościomierz, jednak to dalmierze jak dla Mnie są bardziej ciekawe.
Od jakiegoś czasu stosuje tylko i wyłącznie dalmierze laserowe. Nie wyobrażam sobie pracy na czymś innymi. Generalnie to najbardziej precyzyjne urządzenia.
Z 'laserowców' mam też kilka liniałów laserowych oraz jeden wysokościomierz, jednak to dalmierze jak dla Mnie są bardziej ciekawe.
-
Gość10463
a ja używam BOSCHA od początku czyli od 15 latMaksimoczukT pisze:Ja korzystam z dalmierzy laserowych takich jak te http://alnarm.pl/dalmierze-c-77_79.html