Witam posiadam kominek i piec gazowy.
Piec gazowy byl juz wcześniej ostatnio został dołaczony kominek, Do kominka jest wymniennik ciepła oraz dwie dodatkowe pompy.
Pompy są sterowane za pomocą sterownika.
Ostatnio pojawił sie mały problem mianowićie jedna z pomp zaczeła dziwnie hałasować a ja nie wiem co możę być tego przyczyną i jak temu można zaradzić.
POMPA JAKA HAłASUJE JEST W OBIEGU ZAMKNIETYM Z GDZIEJNIKAMI I Z PIECEM GAZOWYM. PIEC GAZOWY ZOSOTAł ODCIęTY OD RESZTY UKłADU PRZEZ ZAWóR TAK TO ZOSTAłO WYKONANNE PRZEZ MAJSTRA. JEST TO UKłAD JAK NA FOTO ALE PIEC JEST ODłąCZONY OD RESZTY UKłADU
jest jeszcze mała bolączka bo jeden z grzejników który jest naj wiekszy ale na końcu obiegu ciągle bywa zimny
MAM PYTANIE CZY W TAKIM UKłADZIE PIEC GAZOWY MOZE BYC CIAGLE PODLACZONY (:"JESTT ZAMONTOWANY WYMIENNIK CIEPłA":) PRZOSZE
POMOCY
Piecyk i kominek w systemie CO
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Przyczyną hałasu w pompie najprawdopodobniej będzie przeciągane przez nią powietrze.Proszę podczas tego hałasu lekko odkręcać śrubę na osi pompy tak,by wypływała woda.Trzeba to powtarzać aż do skutku.
Czy instalacja w części ,która pracuje w układzie zamkniętym,czyli ta od str. grzejników,jest zabezpieczona naczyniem przeponowym?Sądzę,że tak,ale dla pewności pytam.
Zawór w kierunku kotła gazowego może być cały czas otwarty.Co prawda pójdzie wtedy przez kocioł trochę ciepła z kominka,ale on sam w sobie daje niezły opór hydrauliczny.
Czy nie ma tam zaworów zwrotnych?
Jeśli ostatni grzejnik nie grzeje,to albo zapowietrzony,albo trzeba by przydławić poprzedzające go grzejniki tak,by ciepło poszło do końca.
zdjęcia nie widzę....
Czy instalacja w części ,która pracuje w układzie zamkniętym,czyli ta od str. grzejników,jest zabezpieczona naczyniem przeponowym?Sądzę,że tak,ale dla pewności pytam.
Zawór w kierunku kotła gazowego może być cały czas otwarty.Co prawda pójdzie wtedy przez kocioł trochę ciepła z kominka,ale on sam w sobie daje niezły opór hydrauliczny.
Czy nie ma tam zaworów zwrotnych?
Jeśli ostatni grzejnik nie grzeje,to albo zapowietrzony,albo trzeba by przydławić poprzedzające go grzejniki tak,by ciepło poszło do końca.
zdjęcia nie widzę....
adam