Zamiana usytuowania sedesu z prysznicem - blok z lat 70

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

paco87
Początkujący
Początkujący

Zamiana usytuowania sedesu z prysznicem - blok z lat 70

Post autor: paco87 »

Witam, mam problem związany z zakupem i kapitalnym remontem mieszkania.
W małej łazience dl. 1,6mx szer.2,0m mam po lewej stronie wannę, po prawej sedes. Chcę w ramach remontu przenieść sedes żeby był na miejscu wanny. A na miejscu wcześniejszego sedesu byłaby kabina prysznicowa. Oba urządzenie sanitarne byłyby w przeciwnych rogach.
Takie zmiany są możliwe? Na poniższym zdjęciu widać jak to jest obecnie

Obrazek

wiwa
Aktywny
Aktywny

Re: Zamiana usytuowania sedesu z prysznicem - blok z lat 70

Post autor: wiwa »

Możesz przestawić wc w miejsce wanny, ale wc powinien być oddalony od pionu kanalizacyjnego max 1m, a jeśli więcej to trzeba zamontować zawór napowietrzający. W tym przypadku musiałbyś do wc pociągnąć rurę o średnicy 110mm po ścianie, na dł. ok.1,5m. Lepiej byłoby zamontować kabinę natryskową w miejscu wanny, wtedy umywalka uległaby przesunięciu w kierunku wc, a wc zostałby na miejscu.
wiwa

-_- greg
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Zamiana usytuowania sedesu z prysznicem - blok z lat 70

Post autor: -_- greg »

Witam.
WC bym zostawił tu gdzie jest. Proponuję rozważyć propozycję na rysunku. Podane wymiary między wc a umywalką sprawdzone osobiście, i jest to minimum żeby było wygodnie.
Wc i umywalka na stelażach typu geberit. Powstaje półka. Można zrobić wnęki, na szafkę, lustro, półki cokolwiek.
Kabina narożna 80cm, ale może wejdzie 90cm, warto pomyśleć nad 90cm bo jest znacznie wygodniejsza.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”