INSTALACJE GRZEWCZE poradnik
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: INSTALACJE GRZEWCZE poradnik
Pan nie potrafi i wykonuje. Program jest wyssany z palca. To czysty marketing chroniący rynek instalacyjny.
Tylko po co dorabiać do tego wiedzę i potrzebę.
Ludzie to wykonują i podają zupełnie świadomie, że jest to zbędna bzdura, ale można z tego wyżyć, a Pan dorabia naukę i wiedzę.
Ludzie to wykonują i podają zupełnie świadomie, że jest to zbędna bzdura, ale można z tego wyżyć, a Pan dorabia naukę i wiedzę.
Ja nie dorabiam nauki i wiedzy to zrobili wczesniej inni. Pana teorie nie są marketingiem?? są i to jeszcze jakim. Ja przynajmniej nie oszukuję jak Pan. Z palca to są wyssane ale Pana teorie (jezeli fankazje mozna uznac za teorię)Tomasz_Brzeczkowski pisze:Pan nie potrafi i wykonuje. Program jest wyssany z palca. To czysty marketing chroniący rynek instalacyjny.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zawyżanie zużycia, ochrona rynku instalacyjnego, posługiwanie się programami ciepłowników...asolt pisze:Ja nie dorabiam nauki i wiedzy to zrobili wczesniej inni. Pana teorie nie są marketingiem?? są i to jeszcze jakim. Ja przynajmniej nie oszukuję jak Pan. Z palca to są wyssane ale Pana teorie (jezeli fankazje mozna uznac za teorię)Tomasz_Brzeczkowski pisze:Pan nie potrafi i wykonuje. Program jest wyssany z palca. To czysty marketing chroniący rynek instalacyjny.
Szanowny Panie, nie czuje Pan, że jest narzędziem? Byłem na szkoleniach u Pana Koca, Dudy, poznałem i dyskutowałem z dr Strzszewskim. Nie ma najmniejszego powodu, bym robił audyt itp. Nie robię tylko dlatego, że to nie jest nauka a marketing.
Ps. Nawet mój sąsiad (stolarz ) jest audytorem. Nie zna fizyki, więc przyjmuje wszystko za dobrą monetę.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Bardzo mi się podoba reakcja ciepłowników, gdy zaczynają do nich coś docierać:
Twoje konto zostało tymczasowo zawieszone. Zawieszenie dobiegnie końca 20.07.2042, 10:51 .
Piękne!
Twoje konto zostało tymczasowo zawieszone. Zawieszenie dobiegnie końca 20.07.2042, 10:51 .
Piękne!
Co dało szkolenie u P. Dudy skoro on dalej przy audytach wykorzystuje ozc. To hipokryzja nic wiecej. Czym jest zawyzanie mocy kabli rzekomo po to aby zmniejszyc zyzcie, marketingiem, Pan nie jest narzedziem Elektry??Tomasz_Brzeczkowski pisze:Zawyżanie zużycia, ochrona rynku instalacyjnego, posługiwanie się programami ciepłowników...asolt pisze:Ja nie dorabiam nauki i wiedzy to zrobili wczesniej inni. Pana teorie nie są marketingiem?? są i to jeszcze jakim. Ja przynajmniej nie oszukuję jak Pan. Z palca to są wyssane ale Pana teorie (jezeli fankazje mozna uznac za teorię)Tomasz_Brzeczkowski pisze:Pan nie potrafi i wykonuje. Program jest wyssany z palca. To czysty marketing chroniący rynek instalacyjny.
Szanowny Panie, nie czuje Pan, że jest narzędziem? Byłem na szkoleniach u Pana Koca, Dudy, poznałem i dyskutowałem z dr Strzszewskim. Nie ma najmniejszego powodu, bym robił audyt itp. Nie robię tylko dlatego, że to nie jest nauka a marketing.
Ps. Nawet mój sąsiad (stolarz ) jest audytorem. Nie zna fizyki, więc przyjmuje wszystko za dobrą monetę.
Nikt od Pana nie oczekuje wykonywania audytów, one musza byc dokładne i rzetelne, Pan tych cech nie posiada o braku wiedzy nie wspomnę.
Wydaje sie Panu ze sąsiad jest audytorem, czy to ładnie tak sie nasmiewac z niego.
Osobniki nieprzystosowane do otoczenia powinny byc izolowane od niego. Nie wiem kto zastosował tak długi termin, ale to krok w dobrym kierunku. Taka wiedza a raczej jej parodia nikomu nie jest potrzebnaTomasz_Brzeczkowski pisze:Bardzo mi się podoba reakcja ciepłowników, gdy zaczynają do nich coś docierać:
Piękne!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ma Pan rację, to hipokryzja.
Co do rzetelności... Nie da się rzetelnie wykonać audytu.
Różnice w przegrodach termicznych ( U to nie lambda z warunków idealnie stabilnych) różnice w wykonaniu, użytkowaniu itp powodują, że 10-15kWh/m2 to najmniejsza różnica.
Przy błędnym założeniu, że buduje się domy zużywające 40 czy więcej kWh/m2 coś takiego miałoby sens. Ale takich domów się nie buduje. Większe zużycie niż 30kWh/m2 wynika ze strat systemu ogrzewania.
Dr Duda, Dr Strzeszewski i mgr Koc - zgodzili się, że OCZ do domów "do 30kWh/m2 " jest bez sensu.
Kolejna kwestia, to po co to liczenie, gdy wykluczamy kotłownie z budownictwa, jako rzecz produkującą więcej kWh niż potrzeba i nie zapewniającą komfortu termicznego. Poza tym drogą.
Co do rzetelności... Nie da się rzetelnie wykonać audytu.
Różnice w przegrodach termicznych ( U to nie lambda z warunków idealnie stabilnych) różnice w wykonaniu, użytkowaniu itp powodują, że 10-15kWh/m2 to najmniejsza różnica.
Przy błędnym założeniu, że buduje się domy zużywające 40 czy więcej kWh/m2 coś takiego miałoby sens. Ale takich domów się nie buduje. Większe zużycie niż 30kWh/m2 wynika ze strat systemu ogrzewania.
Dr Duda, Dr Strzeszewski i mgr Koc - zgodzili się, że OCZ do domów "do 30kWh/m2 " jest bez sensu.
Kolejna kwestia, to po co to liczenie, gdy wykluczamy kotłownie z budownictwa, jako rzecz produkującą więcej kWh niż potrzeba i nie zapewniającą komfortu termicznego. Poza tym drogą.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wiedza nieprzystosowaniem?Osobniki nieprzystosowane do otoczenia powinny byc izolowane od niego. Nie wiem kto zastosował tak długi termin, ale to krok w dobrym kierunku. Taka wiedza a raczej jej parodia nikomu nie jest potrzebna
Może szkodnicy powinni być odizolowani? OZC to cyniczne oszukiwanie! Poza tym, nadchodzi budownictwo zeroenergetyczne, też je zwalczać? Odwlekać? By jeszcze parę audytów zrobić?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Kiedyś pisałem o izolowaniu, o domach 70 i więcej kWh/2... ale od kilku lat, robimy coraz więcej instalacji w domach z lat 90-tych i wcześniejszych. Obserwując zużycie, bardzo łatwo można dojść do wniosku - wszystko co ponad 30kWh/m2 to nie straty domu a instalacji.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2015, 13:43 przez Tomasz_Brzeczkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Dr Duda, Strzeszewski i Koc wykonują ozc do audytów bo tym sie równiez zajmują, Panu opowiadają ze ozc jest be, skoro sami wykonuja ozc to znaczy ze cynicznie oszukują innych. Dlaczego Pan zadaje sie z oszustami. Czy jest Pan wiarygodny skoro oszusci są Pana autorytetami? Czy dla poparcia swoich herezji podpisze Pan cyrograf z diabłem?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wiedza nieprzystosowaniem?Osobniki nieprzystosowane do otoczenia powinny byc izolowane od niego. Nie wiem kto zastosował tak długi termin, ale to krok w dobrym kierunku. Taka wiedza a raczej jej parodia nikomu nie jest potrzebna
Może szkodnicy powinni być odizolowani? OZC to cyniczne oszukiwanie! Poza tym, nadchodzi budownictwo zeroenergetyczne, też je zwalczać? Odwlekać? By jeszcze parę audytów zrobić?
Tak na marginesie nie uważam w/w za oszustów, to tylko Pana manipulacja prowadzi do takich wniosków. Słuchając Panu teorii naprawdę trzeba miec silną wole aby nie ulec Pana argumentom, ci którzy jej nie mają i dodatkowo ta dziedziną jest im obca mogą ulec, a potem tylko płacz i zgrzytanie zębów mówiac obrazowo.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jeszcze raz... Nie OZC jest be, a nie ma zastosowania w budownictwie.
Parametry takie jak
różnica między warunkami stabilnymi przy wyliczeniach lambdy a faktycznymi przy U
różnice w jakości wykonania domu
różnice w eksploatacji domu (temperatura)
różnice w jakości zim
Powodują, że nie da się policzyć z dokładnością do 15kWh/m2 rocznie. (tu mi wymienieni Panowi przyznali rację)
A ponieważ domy z najtańszych projektów gotowych, nie zużywają więcej jak 30kWh/m2 - to liczenie nie ma sensu.
Panowie, również przyznali mi rację, że liczenie zapotrzebowania przy barku kotłowni i niecentralnym systemie nie ma sensu.
Ps. Pan raczy pisać o naukowcach i nauce... Co ja mam sądzić o człowieku z dyplomem, który twierdzi, że najtańsze ogrzewanie jest węglem, potem gaz najdroższy prąd? Mogę tylko napisać, albo tępak albo ma wyprany mózg!! Proszę nie pisać tylko, że nie spotkał Pan się na "politechnice" z takimi "naukowcami"!
Parametry takie jak
różnica między warunkami stabilnymi przy wyliczeniach lambdy a faktycznymi przy U
różnice w jakości wykonania domu
różnice w eksploatacji domu (temperatura)
różnice w jakości zim
Powodują, że nie da się policzyć z dokładnością do 15kWh/m2 rocznie. (tu mi wymienieni Panowi przyznali rację)
A ponieważ domy z najtańszych projektów gotowych, nie zużywają więcej jak 30kWh/m2 - to liczenie nie ma sensu.
Panowie, również przyznali mi rację, że liczenie zapotrzebowania przy barku kotłowni i niecentralnym systemie nie ma sensu.
Ps. Pan raczy pisać o naukowcach i nauce... Co ja mam sądzić o człowieku z dyplomem, który twierdzi, że najtańsze ogrzewanie jest węglem, potem gaz najdroższy prąd? Mogę tylko napisać, albo tępak albo ma wyprany mózg!! Proszę nie pisać tylko, że nie spotkał Pan się na "politechnice" z takimi "naukowcami"!
Do jakich warunków zewnętrznych przyjmuje Pan te 30kwh/m2? Ostatnio zimy są łagodne. Jak przyjdzie miesiąc mrozów po -15/20 to te domy z lat 90 w 30kwh/m2 na pewno się nie zmieszczą.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Od 1990 roku wykonuję ogrzewanie niecentralne, czytam fora odkąd są i nie spotkałem przypadku, by przy takiej instalacji ktoś zapłacił więcej za ogrzewanie niż równowartość 30kWh/m2(nawet w najgorszych starych domach z cegły) . To wcale nie jest jest mało!Maniak pisze:Do jakich warunków zewnętrznych przyjmuje Pan te 30kwh/m2? Ostatnio zimy są łagodne. Jak przyjdzie miesiąc mrozów po -15/20 to te domy z lat 90 w 30kwh/m2 na pewno się nie zmieszczą.
100m2 dom 1800zł to 350 zł miesięcznie - Z tym, że ci co ogrzewają się gazem czy węglem , podają ile spalili gazu, nie podają ile kocioł zużył prądu, a ci co prądem, często podają cały rachunek za prąd jako ogrzewanie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szanowny Panie Maniaku... Mogę tu publicznie na forum ogłosić, że przyjmę dowolny zakład, z dowolną firmą od gazu, że
- oni wybierają dom i kwotę.
Robimy instalacje i moja wyjdzie taniej w eksploatacji.
Podejmie ktoś rękawicę?
Robiłem, że prądem było taniej w czasach gdy 1kWh prądu kosztowała tyle co 1m3 gazu i 4 kg węgla.
- oni wybierają dom i kwotę.
Robimy instalacje i moja wyjdzie taniej w eksploatacji.
Podejmie ktoś rękawicę?
Robiłem, że prądem było taniej w czasach gdy 1kWh prądu kosztowała tyle co 1m3 gazu i 4 kg węgla.
do czego odnosi się to 1800 zł? A do czego 350 zł miesięcznie? 350 miesięcznie to 4200 zł na rok.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Od 1990 roku wykonuję ogrzewanie niecentralne, czytam fora odkąd są i nie spotkałem przypadku, by przy takiej instalacji ktoś zapłacił więcej za ogrzewanie niż równowartość 30kWh/m2(nawet w najgorszych starych domach z cegły) . To wcale nie jest jest mało!Maniak pisze:Do jakich warunków zewnętrznych przyjmuje Pan te 30kwh/m2? Ostatnio zimy są łagodne. Jak przyjdzie miesiąc mrozów po -15/20 to te domy z lat 90 w 30kwh/m2 na pewno się nie zmieszczą.
100m2 dom 1800zł to 350 zł miesięcznie - Z tym, że ci co ogrzewają się gazem czy węglem , podają ile spalili gazu, nie podają ile kocioł zużył prądu, a ci co prądem, często podają cały rachunek za prąd jako ogrzewanie.
Ile zużywa kocioł - 100W. Nie działa też bez przerwy. To koszt około 100 zł za sezon grzewczy pracy kotła. Nie jest to duża kwota.