Mały garaz bez planów
-
Mati23414
- Początkujący

Mały garaz bez planów
Witam . Jak w tytule planuje postawić sobie mały garazyk na miejscu starej szopy która jest przeznaczona do rozbiórki a nie jest naniesiona na mape działki gdysz było to budowane ok 25-30 lat temu ale mniejsza o to . Mianowicie planuje postawić garaż z płyt betonowych 5m x 5m na 2,60m wysoki . I teraz moje pytanie . Co potrzebuje lub co jest wymagane zeby postawić go legalnie i zeby żadne urzędasy sie nie czepiali .? Dodam ze jest to wieś a sąsiedzi sa bardzo chamscy i złośliwi i od razy był bym zgłoszony dlatego chce sie przygotować zeby nie mieć nieprzyjemności . Prosił bym o wyrozumiałość poniewaz nie mam o tym pojecia i jestem tu pierwszy raz .
Re: Mały garaz bez planów
Witam Pana,
Niestety na garaż potrzebuje Pan pozwolenia na budowe, na pomieszczenie gospodarcze do 25 m2 nie potrzeba takiej zgody.
Kiedyś kombinowało się tak że stawiało się pomieszczenie gospodarcze a późńiej coś się w papierach zmieniało i był to garaż tyle że nie potrzebna była na to wszystko zgoda ,nie wiem jak teraz to wygląda.
Zgodnie z § 3 pkt 8 rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2002 r. Nr 75, poz. 690) budynek gospodarczy jest to budynek przeznaczony do niezawodowego wykonywania prac warsztatowych oraz do przechowywania materiałów, narzędzi, sprzętu i płodów rolnych służących mieszkańcom budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego, budynku rekreacji indywidualnej, a także ich otoczenia, a w zabudowie zagrodowej przeznaczony również do przechowywania środków produkcji rolnej i sprzętu oraz płodów rolnych.
Niestety na garaż potrzebuje Pan pozwolenia na budowe, na pomieszczenie gospodarcze do 25 m2 nie potrzeba takiej zgody.
Kiedyś kombinowało się tak że stawiało się pomieszczenie gospodarcze a późńiej coś się w papierach zmieniało i był to garaż tyle że nie potrzebna była na to wszystko zgoda ,nie wiem jak teraz to wygląda.
Zgodnie z § 3 pkt 8 rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2002 r. Nr 75, poz. 690) budynek gospodarczy jest to budynek przeznaczony do niezawodowego wykonywania prac warsztatowych oraz do przechowywania materiałów, narzędzi, sprzętu i płodów rolnych służących mieszkańcom budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego, budynku rekreacji indywidualnej, a także ich otoczenia, a w zabudowie zagrodowej przeznaczony również do przechowywania środków produkcji rolnej i sprzętu oraz płodów rolnych.
-
Mati23414
- Początkujący

Re: Mały garaz bez planów
Trochę zle to ująłem . BO to w zasadzie ma być taki warsztat jakby . Nie garaż na samochód czy coś tylko taki jak by warsztat zeby coś podłubać czy schować rower czy motor .