Nie bądź frajerem - sam zmontuj sobie instalację solarną

Kolektory słoneczną pochłaniają energię słoneczną i w inteligentny sposób i zamieniają ją na energię cieplną w naszych domach. Dowiedz się o wadach i zaletach kolektorów.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

asolt
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Nie bądź frajerem - sam zmontuj sobie instalację solarną

Post autor: asolt »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie mógł Pan znaleźć sensownych wyliczeń, bo takich nie może być. Dlaczego? Bo jest coś co w ekonomi stanowi podstawę: "to zależy"
- Jeżeli ( tak jak u mnie) są dwie starsze osoby a m3 wody czystej kosztuje 12.90 zł i lubimy prysznic nie wannę, to najekonomiczniej wyjdą termy 10 czy 15l z grzałką 2kW jak najbliżej prysznica i kranu w kuchni.
Przy dużym zużyciu ( małe dzieci, wanna, deszczownica) - to zasobnik z pompą ciepła.
Nasze zasobniki 300 l z bardzo dobrą pompą ciepłą, mają w standardzie wężownicę 1.5m2 więc jak ktoś chce sobie sam kolektor (jak najtańszy) dołożyć, to nie ma najmniejszego problemu.

Obrazek
Dlaczego Pan do zapotrzebowania na cwu 2000 kWh (a to jest małe zapotrzebowanie) wciska komus pompę ciepła do cwu, a sam Pan do podobnego zapotrzebowania uzywa małych term, bo sie to lepiej opłaci (i z tym sie zgadzam). Przeciez to czysta hipokryzja. Prowdopodobnie montując je u siebie zadnego zysku Pan z tego nie ma (sam Pan sobie nie zapłaci), ale montując komus zarobek jest wiekszy niz z montazu term. Ot i zagadka wyjasniona.
Prosze okreslic ile kWh jest duzym zuzyciem na cwu.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

asolt pisze: Dlaczego Pan do zapotrzebowania na cwu 2000 kWh (a to jest małe zapotrzebowanie) wciska komus pompę ciepła do cwu, a sam Pan do podobnego zapotrzebowania uzywa małych term, bo sie to lepiej opłaci (i z tym sie zgadzam). Przeciez to czysta hipokryzja.
To Pikuś, zobacz co tu: http://www.forumbudowlane.pl/vt/56908/3 ... torder=asc
wciska

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

2000kWh to duże zużycie.
Panie Andrzeju, będzie Pan miał prawo zarzucać komuś oszukiwanie czy naciąganie jak zrozumie Pan dlaczego OZC to oszustwo, manipulacja nie mająca nic wspólnego z fizyką.
Naprawdę, jak Pan nie pozna podstaw fizyki, ani jak ten program powstał, jak Pan nie zrozumie na czyje zlecenie i po co, ta o czym mamy dyskutować?

asolt
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: asolt »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:2000kWh to duże zużycie.
Panie Andrzeju, będzie Pan miał prawo zarzucać komuś oszukiwanie czy naciąganie jak zrozumie Pan dlaczego OZC to oszustwo, manipulacja nie mająca nic wspólnego z fizyką.
Naprawdę, jak Pan nie pozna podstaw fizyki, ani jak ten program powstał, jak Pan nie zrozumie na czyje zlecenie i po co, ta o czym mamy dyskutować?
Dalej ta sama retoryka, co ma wspólnego ozc z obliczeniami opłacalnosci pompy do cwu, ano nic.
To ze ozc jest oszustwem to tylko Pana zdanie, wykonując je nie czuje sie ani oszustem ani manipulantem. Panskie zdanie na temat nie jest i nie moze byc i nigdy nie będzie decydujące.
Mamy dyskutować o przygotowaniu cwu dla przypomnienia, o ozc nie bo nie warto, w tym temacie to fundamentalisci islamscy w porównianiu do Pana jawią sie jako przykład dialogu i porozumienia.
Wracajac do zapotrzebowania 2000 kWh na cwu to jest jest zapotrzebowanie na 2 dwie dorosłe osoby
ktore nie uzywaja prysznica na 3 min, czyli małe zapotrzebowanie. Sugerowanie czy tez nakłanianie do instalacji pompy cwu jest oszustwem i manipulacją tym wiekszą, ze samemu zainstalowało sie termy a nie pompę przy porównywalnym zuzyciu. Zapytam raz jeszcze nie wstyd Panu???

anetaszulc
Początkujący
Początkujący

Post autor: anetaszulc »

Jak dla mnie to troche niepowazne zeby samemu wszystko robic. U mnie calosc robila firma, ktora sie na tym zna. Polecam kazdemu, kto chce byc frajerem i zrobic to profesjonalnie http://www.dedietrich-solary.pl/kolektory_sloneczne/

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

anetaszulc pisze:Jak dla mnie to troche niepowazne zeby samemu wszystko robic. U mnie calosc robila firma, ktora sie na tym zna. Polecam kazdemu, kto chce byc frajerem i zrobic to profesjonalnie http://www.dedietrich-solary.pl/kolektory_sloneczne/
Jak pogodzić kolektory z profesjonalizmem?

marekzzabek
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: marekzzabek »

nie tylko solary, pomę ciepła tez można samemu złożyć. proces produkcji na przyjładzie bjorn - https://www.youtube.com/watch?v=kJWPBcGfnYE

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Jak pogodzić kolektory z profesjonalizmem?
Słuchać bezwzględnie Brzęczkowskiego, on to dla nas maluczkich jest wyrocznią i największym autorytetem. Jak mówi, że kolektory płasko na ścianie to mają być płasko na ścianie, bo on to dla nas jest ojcem wszelakiej wiedzy. Jak ojciec dyrektor.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

bachus pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze: Jak pogodzić kolektory z profesjonalizmem?
Słuchać bezwzględnie Brzęczkowskiego, on to dla nas maluczkich jest wyrocznią i największym autorytetem. Jak mówi, że kolektory płasko na ścianie to mają być płasko na ścianie, bo on to dla nas jest ojcem wszelakiej wiedzy. Jak ojciec dyrektor.
Niepotrzebnie starałem się Panu wyjaśnić jak działa cykl Carnota. Przez dłuższy czas odpuściłem sobie tłumaczenie Panu czegokolwiek i już żałuję. Nie jest Pan w stanie zrozumieć najprostszych rzeczy, wracam więc do ignorowania Pana głupot.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Niepotrzebnie starałem się Panu wyjaśnić jak działa cykl Carnota.
A co Pan wyjaśniał? Nic!!!
Panu się wydaje, że jak obniży ciśnienie i zmieni czynnik to będzie miał Pan więcej ciepła. A sprawność w cyklu ciepłownika Carnota zależy od:

Sprawność termiczna w układzie Carnota jest tym większa im wyższa jest temp. To (czyli temp na parowniku) i
Sprawność termiczna w układzie Carnota jest tym większa im mniejsza jest różnica temp. Tk-To (czyli różnica temp. między temp. na skraplaczu a temp. na parowniku)

A te przykłady z windą i pompką dla przedszkolaków by łatwiej to zrozumieć to też Pan dawał?
A Kopernik też była kobietą.

Piotr Nowik
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Piotr Nowik »

marekzzabek pisze:nie tylko solary, pomę ciepła tez można samemu złożyć.
Oczywiście, bez problemu można sobie samemu zamontować w domu pompę ciepła. Szczególnie pompę powietrze-woda (nie typu split, gdzie parownik jest rozdzielony od skraplacza w osobnej skrzynce).
A nawet pompę gruntową można sobie samemu zamontować - w sytuacji, gdy rezygnujemy z odwiertu głębinowego (do czego potrzeba specjalistycznej maszyny) a robimy samemu dolne źródło poziome.

Ja na razie nie mam pieniędzy ale panuję u siebie pompę ciepła, a z jej montażem tak zwany fachowiec nie będzie miał co szukać.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Piotr Nowik pisze:
Oczywiście, bez problemu można sobie samemu zamontować w domu pompę ciepła. Szczególnie pompę powietrze-woda (nie typu split, gdzie parownik jest rozdzielony od skraplacza w osobnej skrzynce).
A nawet pompę gruntową można sobie samemu zamontować - w sytuacji, gdy rezygnujemy z odwiertu głębinowego (do czego potrzeba specjalistycznej maszyny) a robimy samemu dolne źródło poziome.

Ja na razie nie mam pieniędzy ale panuję u siebie pompę ciepła, a z jej montażem tak zwany fachowiec nie będzie miał co szukać.
Wszystkie instalacje ( wentylacja z odzyskiem ciepłą, niecentralny system ogrzewania, ogrzewanie i chłodzenie powietrza pompą ciepłą, ogrzewanie wody pompą ciepłą są projektowane i konfigurowane tak, by każda ekipa budowlana złożyła to jak klocki lego, bez możliwości pomyłki.
Znakomicie obniża to koszt budowy i poprawia komfort użytkowania.

Maniak
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Maniak »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:
Piotr Nowik pisze:

Wszystkie instalacje ( wentylacja z odzyskiem ciepłą, niecentralny system ogrzewania, ogrzewanie i chłodzenie powietrza pompą ciepłą, ogrzewanie wody pompą ciepłą są projektowane i konfigurowane tak, by każda ekipa budowlana złożyła to jak klocki lego, bez możliwości pomyłki.
Znakomicie obniża to koszt budowy i poprawia komfort użytkowania.
No nie wiem czy tak łatwo samemu podpiąć sobie klimatyzator. Trzeba mieć sprzęt i wiedzę. Chyba, że te klimy na tych szybkozłączkach ale nie wiem czy to w ogóle jest dobre rozwiazanie.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

No nie wiem czy tak łatwo samemu podpiąć sobie klimatyzator. Trzeba mieć sprzęt i wiedzę. Chyba, że te klimy na tych szybkozłączkach ale nie wiem czy to w ogóle jest dobre rozwiazanie.
Instalator łączy Panu jednostkę zewnętrzną z wewnętrzną za kilkaset zł. natomiast rozprowadzenie jest dorobione "pod dom" .
Nie chodzi o to, by Pan sam to montował. To jest tak szykowane, by wszystko w domu (temperatura powietrza , wentylacja i cwu) zrobił elektryk. Elektryk najczęściej jest najlepiej wykształconym technicznie i najsolidniejszym fachowcem. Czyta instrukcje i rozumie je.

Maniak
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Maniak »

Prawda. Ale są już też klimatyzatory które niby można bez problemu samemu podpiąć. Jak to potem działa to nie wiem. Widziałem takie gdzies

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolektory słoneczne”