Ogrzewanie gazowe kontra elektryczne
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Ogrzewanie gazowe kontra elektryczne
Witam wszystkich,
posiadam wolnostojący budynek o powierzchni 25m2 zbudowany z suporexu, ocieplony 15cm styropianu i 15cm waty na poddaszu. Zastanawiam się, jakie ogrzewanie wybrać. Czy koszt doprowadzenia gazu i wykonania instalacji zwróci się przy tak małej powierzchni? Może ktoś posiada podobny dom i wie jak plasują się koszty?
posiadam wolnostojący budynek o powierzchni 25m2 zbudowany z suporexu, ocieplony 15cm styropianu i 15cm waty na poddaszu. Zastanawiam się, jakie ogrzewanie wybrać. Czy koszt doprowadzenia gazu i wykonania instalacji zwróci się przy tak małej powierzchni? Może ktoś posiada podobny dom i wie jak plasują się koszty?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Ogrzewanie gazowe kontra elektryczne
Ogrzewanie gazowe nie zapewnia należytego komfortu, jest znacznie droższe w instalacji i duuuużo droższe w eksploatacji.
Jak w takim przypadku najlepiej wykonać instalację elektryczną? Jak wyglądałyby koszty instalacji i ogrzewania?
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
Na podstawie jakich danych mamy odpowiedzieć?szymi123 pisze:Jak w takim przypadku najlepiej wykonać instalację elektryczną? Jak wyglądałyby koszty instalacji i ogrzewania?
.
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.
przy tak niewielkiej powierzchni nie polecam ogrzewania gazowego. chyba, że miałbyś już gotową instalację to wtedy ewentualnie mógłbyś wybrać gaz zamiast prądu i liczyć, że kiedyś Polska przestanie być krajem, w którym gaz jest najdroższy w Europie. ja niestety ogrzewam mieszkanie gazem i właśnie tylko to mi pozostaje.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ja ogrzewam prądem, trudno wyczuć różnicę czy się grzeje czy nie, bo rachunek za rok 1600zł ( wszystko, z gotowaniem, ciepłą wodą klimą światłem)jeger pisze:przy tak niewielkiej powierzchni nie polecam ogrzewania gazowego. chyba, że miałbyś już gotową instalację to wtedy ewentualnie mógłbyś wybrać gaz zamiast prądu i liczyć, że kiedyś Polska przestanie być krajem, w którym gaz jest najdroższy w Europie. ja niestety ogrzewam mieszkanie gazem i właśnie tylko to mi pozostaje.