Dziwny osad w odpływie umywalki
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
qwerty1234
- Zainteresowany

Dziwny osad w odpływie umywalki
Odkąd mieszkam w swoim mieszkaniu (czyli około roku, mieszkanie w stanie deweloperskim, więc wtedy zostało wszystko wykonane - wszystkie elementy nowe) mam problem z dziwnym osadem tworzącym się w odpływie i syfonie umywalki (od umywalki aż do odpływu w ścianie), ale też w samej umywalce (otwór przelewowy na górze). Nie wiem dokładnie co to jest, wygląda trochę jak osad z mydła połączony z grzybem (śmierdzi grzybem). Muszę to czyścić regularnie co około 2 tygodnie, używam do tego szczotki do butelek. Rozebrałem też cały odpływ i wyczyściłem go dokładnie w domestosie. Próbowałem wlewać do opływu domestosa, anty-grzyb (taki jak na ściany), wsypywać kreta i nic. Problem ciągle powraca.
Dlaczego w odpływie może tworzyć się taki osad/grzyb? Jak z tym walczyć, żeby pozbyć się tego na stałe?
Dlaczego w odpływie może tworzyć się taki osad/grzyb? Jak z tym walczyć, żeby pozbyć się tego na stałe?
Re: Dziwny osad w odpływie umywalki
Wygląda to na zerowy spadek w odpływie. Należy podciągnąć trochę rurkę odpływową wraz z syfonem
do góry. Jak woda będzie szybko spływała, to nic nie będzie się osadzać.
Inną możliwością może być lekko zapchana rura odpływowa w ścianie i robi się cofka.
do góry. Jak woda będzie szybko spływała, to nic nie będzie się osadzać.
Inną możliwością może być lekko zapchana rura odpływowa w ścianie i robi się cofka.
-
qwerty1234
- Zainteresowany

Wymieniłem śmierdzący syfon z osadem na nowy. Fachowiec zamontował go tak, że nie dało się poprawić odpływu. Teraz faktycznie spływ wody jest lepszy, więc mam nadzieję, że osad nie będzie się już osadzać.
I tak trzymać! 
-
qwerty1234
- Zainteresowany

No i niestety - mimo nowego syfonu i dobrego spływu wody osad dalej się osadza - głównie na korku i przy samym odpływie umywalki... 
Przyczyną może być bardzo twarda woda, która w połączeniu z mydłem tworzy nieprzyjemny osad.
Pozostaje częstsze mycie umywalki z użyciem preparatów przeciwkamiennych.
Pozostaje częstsze mycie umywalki z użyciem preparatów przeciwkamiennych.
Wydaję mi się że może być to spowodowane dwoma czynnikami:
albo woda w mieszkaniu jest zbyt twarda (to tłumaczyłoby powstające na umywalce osady)
woda ma zbyt dużą zawartość żelaza i mangany dlatego tak jak mówisz śmierdzi grzybem.
Proponowałbym oddać wodę do badania fizykochemicznego i wtedy dowiesz się co jest nie tak.
Ja kiedyś robiłem takie badanie. Wysłałem wodę do Łodzi i tam mi ja przebadano. Koszt to 50 zł.
Gdybyś chciał spróbować podrzucam do nich kontakt http://www.(uzdatnianie wody, filtry do wody).pl/kontakt
albo woda w mieszkaniu jest zbyt twarda (to tłumaczyłoby powstające na umywalce osady)
woda ma zbyt dużą zawartość żelaza i mangany dlatego tak jak mówisz śmierdzi grzybem.
Proponowałbym oddać wodę do badania fizykochemicznego i wtedy dowiesz się co jest nie tak.
Ja kiedyś robiłem takie badanie. Wysłałem wodę do Łodzi i tam mi ja przebadano. Koszt to 50 zł.
Gdybyś chciał spróbować podrzucam do nich kontakt http://www.(uzdatnianie wody, filtry do wody).pl/kontakt
Nie oglądaj się za siebie, bo Ci z przodu ktoś przy...wali