terakota na OSB - jaki klej? proszę o pomoc
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
terakota na OSB - jaki klej? proszę o pomoc
mieszkam w starym budownictwie. wypoziomowałem podłogę (z desek) przy pomocy
kantówek i cieńszych listew i przykręciłem płytę OSB wolne przestrzenie
wypełniając pianą montażową. nie wiem jakiego kleju użyć do położenia
terakoty i jak przygotować podłoże. odnoszę wrażenie że podłoga w niektórych
miejscach delikatnie pracuje.
kantówek i cieńszych listew i przykręciłem płytę OSB wolne przestrzenie
wypełniając pianą montażową. nie wiem jakiego kleju użyć do położenia
terakoty i jak przygotować podłoże. odnoszę wrażenie że podłoga w niektórych
miejscach delikatnie pracuje.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Właśnie 2 miesiące temu robiłem coś takiego w swoim domu.Tzn. na płyty OSB kladłem terakotę.
Używałem kleju do podłóg elastycznych f-my Soudal.Podłoga oczywiście lekko się ugina,ale fugi i plytki trzymają doskonale.
Jedynym problemem jest cena i wydajność tego kleju.Jedno wiaderko 15 L wg. producenta powinno wystarczyć na ponad 15 m2,co jest dalekie od rzeczywistości.Czas schnięcia również przekracza podane jako max.48 godzin.Nawet po 5-ciu dniach klej był dość miękki,i to przy lipcowych upałach!Trzeba więc bardzo uważać przy chodzeniu po świerzych plytkach.Najlepiej porozkładać na nich na parę dni jakieś deski i płyty.
A cena aż 64 zł .W Castoramie.
Używałem kleju do podłóg elastycznych f-my Soudal.Podłoga oczywiście lekko się ugina,ale fugi i plytki trzymają doskonale.
Jedynym problemem jest cena i wydajność tego kleju.Jedno wiaderko 15 L wg. producenta powinno wystarczyć na ponad 15 m2,co jest dalekie od rzeczywistości.Czas schnięcia również przekracza podane jako max.48 godzin.Nawet po 5-ciu dniach klej był dość miękki,i to przy lipcowych upałach!Trzeba więc bardzo uważać przy chodzeniu po świerzych plytkach.Najlepiej porozkładać na nich na parę dni jakieś deski i płyty.
A cena aż 64 zł .W Castoramie.
adam
-
slawek25_5
- Początkujący