Chce zalozyc kolektor sloneczny!
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Chce zalozyc kolektor sloneczny!
Witam Panstwa! Mam pytanie. Chcialbym zalozyc kolektory sloneczne na projekt gminnego dofinansowania,ale w domu nie posiadam lazienki jako takiej. Jest woda z wodociagu. I wlasnie,czy mozna zainstalowac nie majac lazienki takie panele. Slyszalem,ze wode taka trzeba codziennie upuszczac i korzystac z niej jako cieplej,ale ja bez lazienki nie zuzywalbym jej tyle. Moga grzac sie kolektory?
I wogole,czy tak da sie obsadzic to urzadzenie bez lazienki? Oczywiscie w przyszlosci zamierzam ja zrobic,zeby bylo normalnie.
Z gory dziekuje za jakiekolwiek odpowiedzi. Pozdrawiam
I wogole,czy tak da sie obsadzic to urzadzenie bez lazienki? Oczywiscie w przyszlosci zamierzam ja zrobic,zeby bylo normalnie.
Z gory dziekuje za jakiekolwiek odpowiedzi. Pozdrawiam
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Chce zalozyc kolektor sloneczny!
Są jeszcze takie dofinansowania?krzys10 pisze:Chcialbym zalozyc kolektory sloneczne na projekt gminnego dofinansowania,ale w domu nie posiadam lazienki jako takiej.
.
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.
A są i te gminne to na ogół 80% dofinansowania.Enerbau Tanie Grzanie pisze:Są jeszcze takie dofinansowania?krzys10 pisze:Chcialbym zalozyc kolektory sloneczne na projekt gminnego dofinansowania,ale w domu nie posiadam lazienki jako takiej.
.
80% pod warunkiem że nie więcej niż 2500zł u nas w gminie
Pewnie dlatego że niedaleki producent Hewalex ma zestawy dla klienta za 4,5tys.
Trzeba było brać jak było 80% prawie cały Śląsk tak miał.Bolas pisze:80% pod warunkiem że nie więcej niż 2500zł u nas w gminie .
Po twoim dachu widać że brałeś. A prawie to nie cały Śląsk.
A, widzę, że żal d... ściska. Dzisiaj zaczynam dokładać baterie słoneczne w ilości 10szt.Bolas pisze:Po twoim dachu widać że brałeś. A prawie to nie cały Śląsk.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Te ogniwa dają zasilanie dla dwóch pomp ciepła
- inwertorową LG zasilającą kanałówkę do ogrzewania i chłodzenia pobierającą maksymalnie 2kW

i drugą ON/OFF 0.9kW grzejącą wodę w 300 litrowym zasobniku VIVI VERTI

Dom z 1990 r. o powierzchni 280m2!
Trzeba mieć strasznie wyprany mózg, by montować kolektory.
To jeszcze pikuś. Ale jeszcze bardziej wyprany mózg trzeba mieć by liczyć na to by baterie zimą coś zasilały a szczególnie jakieś systemy grzewcze.Tomasz_Brzeczkowski pisze:
Trzeba mózgu nie mieć by w coś takiego uwierzyć.Tomasz_Brzeczkowski pisze:
O widzę że wreszcie jakiś ciekawy przykład starszego domu gdzie jest inwerter i zapewne ogrzewanie elektryczne w pozostałym wydaniu. Zatem jakie rachunki na rok za grzanie? Wracając też do zasilania tych urządzeń panelami, to jaka moc 2,5 Kw? Liczyłem 10 paneli po 250W. Zasilanie bezpośrednie off grid?Tomasz_Brzeczkowski pisze:
- inwertorową LG zasilającą kanałówkę do ogrzewania i chłodzenia pobierającą maksymalnie 2kW
A jakie to ma znaczenie?Maniak pisze:Zasilanie bezpośrednie off grid?
Ważne, że:
Najważniejsze, że za darmo ogrzewa zimą, reszta to pikuś!!!Tomasz_Brzeczkowski pisze:To wszystko zasilane z ogniw PV na dachu.
Za darmo, grzeje pomieszczenia i wodę, chłodzi i wentyluje.
Przy moich rachunkach za prąd przy PC 2200zł/rok żal dupy nie ściska. A i dach mam ładny. A PV nie dadzą mi odczuwalnych oszczędności.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Spytam się inwestora, czy mogę dać Panu telefon.Maniak pisze:O widzę że wreszcie jakiś ciekawy przykład starszego domu gdzie jest inwerter i zapewne ogrzewanie elektryczne w pozostałym wydaniu. Zatem jakie rachunki na rok za grzanie? Wracając też do zasilania tych urządzeń panelami, to jaka moc 2,5 Kw? Liczyłem 10 paneli po 250W. Zasilanie bezpośrednie off grid?Tomasz_Brzeczkowski pisze:
[quote="Tomasz_Brzeczkowski"][quote="Maniak"][quote="Tomasz_Brzeczkowski"][img]http://static.urzadzone.pl/gallery/1786/0_1aedb4db60b28ee44c597081fe18f5bd64634eb4.jpg[/img]
[img]http://static.urzadzone.pl/gallery/1786/0_e2b968e8916a12992ba9d9d98d622936fb848bb7.jpg[/img]
i drugą ON/OFF 0.9kW grzejącą wodę w 300 litrowym zasobniku VIVI VERTI [img]http://static.urzadzone.pl/gallery/1786/0_0247f9fd768a5d7a45b06b1438afcc3658dbd45a.jpg[/img]
Trzeba mieć strasznie wyprany mózg, by montować kolektory.[/quote]
O widzę że wreszcie jakiś ciekawy przykład starszego domu gdzie jest inwerter i zapewne ogrzewanie elektryczne w pozostałym wydaniu. Zatem jakie rachunki na rok za grzanie? Wracając też do zasilania tych urządzeń panelami, to jaka moc 2,5 Kw? Liczyłem 10 paneli po 250W. Zasilanie bezpośrednie off grid?[/quote] Spytam się inwestora, czy mogę dać Panu telefon.[/quote]
Z chęcią byłoby coś nareszcie konkretnego. Chociaż skoro Pan wrzucił zdjecia to pewnie Pan wie jak to jest podłączone i ile ten inwestor płaci. Chyba że to nie pana firma robiła.
[img]http://static.urzadzone.pl/gallery/1786/0_e2b968e8916a12992ba9d9d98d622936fb848bb7.jpg[/img]
i drugą ON/OFF 0.9kW grzejącą wodę w 300 litrowym zasobniku VIVI VERTI [img]http://static.urzadzone.pl/gallery/1786/0_0247f9fd768a5d7a45b06b1438afcc3658dbd45a.jpg[/img]
Trzeba mieć strasznie wyprany mózg, by montować kolektory.[/quote]
O widzę że wreszcie jakiś ciekawy przykład starszego domu gdzie jest inwerter i zapewne ogrzewanie elektryczne w pozostałym wydaniu. Zatem jakie rachunki na rok za grzanie? Wracając też do zasilania tych urządzeń panelami, to jaka moc 2,5 Kw? Liczyłem 10 paneli po 250W. Zasilanie bezpośrednie off grid?[/quote] Spytam się inwestora, czy mogę dać Panu telefon.[/quote]
Z chęcią byłoby coś nareszcie konkretnego. Chociaż skoro Pan wrzucił zdjecia to pewnie Pan wie jak to jest podłączone i ile ten inwestor płaci. Chyba że to nie pana firma robiła.