Witam,
Kupiłem mieszkanie, w którym poprzedni właściciel zrobił sobie kominek.Komin murowany, cegła pełna. Testowałem go, niestety nie ma dobrego ciągu. Kominiarz powiedział, że kanał ma za małą średnicę na kominek, także lipa.
Prosiłbym o podanie mi jakichś względnie tanich rozwiązań, umożliwiających wymuszenie lepszego ciągu.
z góry dziękuję, pozdrawiam HDM
za waski otwór
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Hmm, chyba mało precyzyjnie zadałem pytanie. W tym mieszkaniu jest właśnie kaseta kominkowa. Są też poprowadzone rury, do poszczególnych pokoi, zakończone wentylatorkami.
Sugerujesz, że powinienem wymienić całą kasetę na taką, która ma mniejszy przekrój wylotu spalin? Czy w takim przypadku, zmniejszy się wydajność wkładu?
Myślałem raczej o jakichś wentylatorkach, umieszczanych na kominie, które mogą wymusić lepszy ciąg. Może byłoby to tańsze rozwiązanie niż wymiana całego wkładu ?
Sugerujesz, że powinienem wymienić całą kasetę na taką, która ma mniejszy przekrój wylotu spalin? Czy w takim przypadku, zmniejszy się wydajność wkładu?
Myślałem raczej o jakichś wentylatorkach, umieszczanych na kominie, które mogą wymusić lepszy ciąg. Może byłoby to tańsze rozwiązanie niż wymiana całego wkładu ?