czy grzejniki mogą wydzielać zapach?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
czy grzejniki mogą wydzielać zapach?
mam zamontowane grzejniki firmy kermi typ.V gdy temp. wody C.O. przekroczy 70stopni no może więcej to w domu pojawia się dziwny zapach czy może to być coś związanego z jonizacją .Jeżeli ktoś się z tym spotkał to proszę o odpowiedz.
Może to spiekająca się farba grzejnikowa?Może spiekany kurz.Tego nie lubię brrr!Zawsze tak mam jak włączam elektryczny grzejnik w łazience albo pierwszy podmuch z suszarki do włosów.Łatwo go rozpoznać.Miałem kiedyś zamontowane stare grzejniki zdemontowane z bloku.Przy temperaturze 95 stopni na kociołku,smierdziały właśnie wpalaną farbą.Nigdy im nie przechodziło.Może to ten zapach.
Czasami stropy (przejścia rur) izolowali jakimś ustrojstwem, który pod wpływem ciepła oddaje jeszcze zapach - sprawdź tam, tuleje ochronne były nawlekane czarną masą, zaklej silikonem , silikon pracuje, dokładnie uzupełniona fuga z kafelek odczepi się od pionu, grzejnik odda zapach jednorazowo to nie płytka zapachowa 
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
powinno być raczej:bodzio391 pisze: morze mógłby
morze mogłoby
a tak na poważnie to nie ma grzejników wydzielających zapach, grzejnik to nie choinka zapachowa. jesteś pewien że zapach jest wydzielany przez grzejnik? jeśli tak to może to być winą kurzu zalegającego na nim, może też być umalowany niewłaściwą farbą. farba, którą pomalowana jest ściana za grzejnikiem może być przyczyną jakiegoś zapachu. innych możliwości nie widzę.
pozdrawiam
p.s.
humory dobre bo jakie niby jakie mają być. lepiej się śmiać niż płakać, no chyba że ze szczęścia.