Rekuperator scienny
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Rekuperator scienny
Witam
W salonie mam 500l akwarium morskie z ktorego dziennie odporowuje okolo 6l wody (narazie nie chce go przykrywac). Nad akwarium mam zamontowany wentylator oraz wywietrzniki w oknach ale i tak wilgoc siedzi w salonie. Przeszukujac internet natrafilem na rekuperator scienny ale na ten temat jest malo opinii uzytkownikow i trudno cos stwierdzic. Czy jest ktos kto to uzywa i moze cos napisac czy pomoze mi to w usunieciu wilgoci z salonu. Myslalem o takim REKUPERATOR POKOJOWY VENTS TWINFRESH COMFO RA-50. Moj salon ma jakies 16m2.
Mile widziane inne sugestie.
Pozdrawiam
W salonie mam 500l akwarium morskie z ktorego dziennie odporowuje okolo 6l wody (narazie nie chce go przykrywac). Nad akwarium mam zamontowany wentylator oraz wywietrzniki w oknach ale i tak wilgoc siedzi w salonie. Przeszukujac internet natrafilem na rekuperator scienny ale na ten temat jest malo opinii uzytkownikow i trudno cos stwierdzic. Czy jest ktos kto to uzywa i moze cos napisac czy pomoze mi to w usunieciu wilgoci z salonu. Myslalem o takim REKUPERATOR POKOJOWY VENTS TWINFRESH COMFO RA-50. Moj salon ma jakies 16m2.
Mile widziane inne sugestie.
Pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Rekuperator scienny
Nie nadaje się do naszego klimatu.
Dlaczego nie nadaje się do naszego klimatu? Planowałem tym wentylować garaż nieogrzewany.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Skoro nieogrzewany to po co odzysk ciepła.RobertKGB pisze:Dlaczego nie nadaje się do naszego klimatu? Planowałem tym wentylować garaż nieogrzewany.
Wentylacja z odzyskiem ciepłą odprowadza wodę, w przypadku pytającego, nawet kilka litrów na dobę . Normalne centrale kondensat odprowadzają do kanalizacji, opisywany model, na elewację. Elewacja ulegnie degradacji a wylot zamarznie. Tam w środku jest jeden wentylatorek z przeciwbieżnymi turbinkami po obu stronach

i mały wymienniczek

Takie rekuperatorki montuje się na Wyspach.
W sumie racja , po co rekuperacja , ogólnie planowałem dać tam jakiś mały grzejnik albo promiennik elektryczny aby w największe mrozy była zawsze dodatnia temperatura , może tym się zasugerowałem że rekuperacja potrzebna.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Do garażu tylko taki promiennikRobertKGB pisze:W sumie racja , po co rekuperacja , ogólnie planowałem dać tam jakiś mały grzejnik albo promiennik elektryczny aby w największe mrozy była zawsze dodatnia temperatura , może tym się zasugerowałem że rekuperacja potrzebna.
Prawde mowiac mieszkam na wyspach. Czy da sie cos zrobic z woda wykrapiana na elewacje czy mozna wysunac na 1cm moze 2cm i woda bedzie spadac na ziemie a moze sie myle
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Takie rekuperatory stosuje się na Wyspach. U nas nie ma sensu.laper321 pisze:Prawde mowiac mieszkam na wyspach. Czy da sie cos zrobic z woda wykrapiana na elewacje czy mozna wysunac na 1cm moze 2cm i woda bedzie spadac na ziemie a moze sie myle
Z tym, że tańszy i lepszy jest jeden na cały dom. Np irlandzki brookvent 1.1
ta jakiś promiennik podczerwieni ? krajowa produkcja ?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Do garażu tylko taki promiennikRobertKGB pisze:W sumie racja , po co rekuperacja , ogólnie planowałem dać tam jakiś mały grzejnik albo promiennik elektryczny aby w największe mrozy była zawsze dodatnia temperatura , może tym się zasugerowałem że rekuperacja potrzebna.
Ogólnie chce tam tylko trochę dogrzewać w przypadku dużych mrozów i gdy trzeba będzie coś robić w garażu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

"Zapala" się go jak światło i od razu jest ciepło, niezależnie od temperatury powietrza.