Witam
W lipcu modernizuję centralne ogrzewanie. Zastanawiam się ile kW ma mój stary piec (śmieciuch)
Jego wymiary to (w centymetrach): 35x38x85 - ruszt na wysokości 20, nieizolowany.
Pracuje w instalacji grawitacyjnej oraz grawitacyjnie bojler poziomy 140 litrów.
blacha to najprawdopodobniej 0,8cm
Piec ten przez lata dawał radę, ale przyszedł czas na mega modernizację. Nowa instalacja, piec i bojler. Próba oceny tego pieca ma mi odpowiedzieć na pytanie jakiej mocy piec mam kupić w zamian.
Ten dawał radę mimo że ogrzewał kotłownię przez to że nie miał izolacji (kotłownia w częściowej piwnicy i nieszczelnymi drzwiami)
Ocena mocy starego smieciucha po jego wymiarach
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Ocena mocy starego smieciucha po jego wymiarach
na czym polega mega modernizacja?libert pisze: przyszedł czas na mega modernizację.
.
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.
Napisałem co to za modernizacja. Piec na ekogroszek zastąpi śmieciucha. Próbuję ustalić jakiej mocy jest ten stary piec po jego wymiarach ale widać ze temat przerósł wszystkich bo mimo wielu wyświetleń brak odpowiedzi
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
Może dlatego, że modernizacja z nazwy, to unowocześnienie, a pozostawanie przy centralnym, to żadne wow. Ale uzbrój się w cierpliwość. Na tym forum jest kilku specjalistów, którzy jak tylko znajdą czas, to zapewne Ci pomogą. Od kotów na forum jest karoka i Jarecki79 .
.
.
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.