styrodur i odchodzaca siatka od niego
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
styrodur i odchodzaca siatka od niego
Tragedia!
Fundamenty obsypane piachem, a tu po 3 tygodniach okazuje sie, ze siatka polozona na klej do styroduru ocieplajacego fundament odchodzi na 90% dlugosci murow.
Czekam na rady i dziekuje...
P.S.
Bardzo prosilbym nie pisac o zmatowieniu, szlifowaniu badz tarkowaniu, bo to nie jest styropian, zeby formawac jego ksztalt. Interesuje mnie tylko dl;aczego tak sie stalo.
Fundamenty obsypane piachem, a tu po 3 tygodniach okazuje sie, ze siatka polozona na klej do styroduru ocieplajacego fundament odchodzi na 90% dlugosci murow.
Czekam na rady i dziekuje...
P.S.
Bardzo prosilbym nie pisac o zmatowieniu, szlifowaniu badz tarkowaniu, bo to nie jest styropian, zeby formawac jego ksztalt. Interesuje mnie tylko dl;aczego tak sie stalo.
Maxi
Re: styrodur i odchodzaca siatka od niego
Za mało konkretnych danych Kolego.
Ktoś coś spaprał lub zaniedbał.
Nie ma takiej opcji aby przyklejona siatka sama się odkleiła.
Ktoś coś spaprał lub zaniedbał.
Nie ma takiej opcji aby przyklejona siatka sama się odkleiła.
wiec tak:
styrodur klejony na "plackach" klejem Dysperbit Izolhan WK i tu jest wszystko ok trzyma bardzo dobrze, natomiast siatka zatapiasna na grzebien w kleju Solbet do siatki i tu problemy sie zaczynaja. miejscami klej trzyyma siatke a w innych miejscach wszystko jest luzne jakby zostalo odparzone i takich lyznych platow zaczyna byc coraz wiecej. jezeli ktos moze znac pzryczyne tego dlaczego tak sie stalo to prosze o podpowiedz bo nie wiem czy wszystko zerwac i tak jak pisza w innch postac zmatowic cala powierzchnie i od nowa zrobic warstwe zbrojona, tylko mam obawy zeby nie stalo sie z nia tak jak z obecna tzn., ze bedzie wszystko odchodzic
styrodur klejony na "plackach" klejem Dysperbit Izolhan WK i tu jest wszystko ok trzyma bardzo dobrze, natomiast siatka zatapiasna na grzebien w kleju Solbet do siatki i tu problemy sie zaczynaja. miejscami klej trzyyma siatke a w innych miejscach wszystko jest luzne jakby zostalo odparzone i takich lyznych platow zaczyna byc coraz wiecej. jezeli ktos moze znac pzryczyne tego dlaczego tak sie stalo to prosze o podpowiedz bo nie wiem czy wszystko zerwac i tak jak pisza w innch postac zmatowic cala powierzchnie i od nowa zrobic warstwe zbrojona, tylko mam obawy zeby nie stalo sie z nia tak jak z obecna tzn., ze bedzie wszystko odchodzic
Maxi
Może warto skontaktować się z producentem materiału.
Poprosić o konsultację i oględziny powstałego efektu.
Poprosić o konsultację i oględziny powstałego efektu.
na cokoły powinno się dawać styrodur chropowaty np. taki:
http://www.ursa.pl/pl-pl/produkty/polis ... macje.aspx
http://www.ursa.pl/pl-pl/produkty/polis ... macje.aspx
Zależy czy została siatka wklejona w klej i zaciągnięta czy przyłożona siatka i na to nakładany klej dwie różnice .
smigielskibudowadomów.cba.pl
smigielskibudowadomów.cba.pl
Ostatnio zmieniony 05 lis 2018, 18:21 przez smiglo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Termo Organika
- Ekspert budowlany

Przyczyn zaistniałej sytuacji może być kilka i rozprawianie o każdej z nich zajmie sporo czasu. Sprawdzonym sposobem mocowania izolacji cieplnej z płyt XPS (styropiau ekstrudowanego) do ściany fundamentowej jest przyklejenie płyt przy pomocy kleju poliuretanowego, który bardzo szybko (kilkanaście minut) tworzy trwałe wiązanie. Daje to możliwość wykonywania kolejnego etapu prac jeszcze w tym samym dniu. Warstwa zbrojona siatką (siatka zatapiana w kleju uniwersalnym np. TO-KU), powinna być wykonywana tylko powyżej gruntu, a płyty przed nałożeniem kleju powinny być zmatowione w celu lepszej przyczepności kleju. Powierzchnia płyt XPS może mieć bardzo "szklistą" powierzchnię, taka jest cecha tego produktu, dlatego trzeba lekko przeszlifować. Jeżeli szlifowanie jako jeden z etapów montażu zostanie pominięty wówczas może dojść do odspojenia warstwy zbrojonej, a w połączeniu ze słabej jakości klejem jest niemal 99,9% pewności, że takie zdarzenie nastąpi. Jeżeli na warstwie izolacji fundamentu powyżej gruntu (strefa cokołowa) jest przewidziana okładzina np. kamienna wówczas można dodatkowo zastosować łączniki mechaniczne (kołki). Wykonywanie warstwy zbrojonej w gruncie jest nieuzasadnione technologicznie, ekonomicznie, itp. Przed obsypaniem gruntem płyty należy obłożyć folią np. kubełkową lub zwykłą budowlaną.
e-doradca Termo Organika