Uszczelnienie drzwi zewnętrznych
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
qwerty1234
- Zainteresowany

Uszczelnienie drzwi zewnętrznych
Mam w mieszkaniu drzwi zewnętrzne (na klatkę schodową) firmy Porta, zamontowane przez dewelopera. Uszczelki są takie wkładane w próg i ościeżnicę. Jednak do mieszkania dostają się np. zapachy z korytarza co jest dość uciążliwe. W jaki sposób mogę dodatkowo uszczelnić te drzwi? Zastosować dodatkowe uszczelki? Wymienić obecne uszczelki na grubsze (jak taki typ uszczelek w ogóle się nazywa)? Coś innego?
Re: Uszczelnienie drzwi zewnętrznych
Jaki model drzwi masz? Masz wszystkie uszczelki? Drzwi są dobrze zamontowane, nie ma luk, są równo osadzone w ościeżnicy? Jaki masz próg, równo przylega?
Generalnie takie rzeczy ocenia się na miejscu. Nie ma reguły, może być zły montaż, źle wpasowana ościeżnica bez wypełnienia, niedopasowany próg, albo najczęstsza przyczyna - zła regulacja skrzydła. Każda dodatkowa uszczelka może przynieść korzyści, ale również mogą mieć negatywny wpływ na skrzydło.
Generalnie takie rzeczy ocenia się na miejscu. Nie ma reguły, może być zły montaż, źle wpasowana ościeżnica bez wypełnienia, niedopasowany próg, albo najczęstsza przyczyna - zła regulacja skrzydła. Każda dodatkowa uszczelka może przynieść korzyści, ale również mogą mieć negatywny wpływ na skrzydło.
Moim zdaniem powinieneś zacząć od regulacji skrzydła na ościeżnicy w celu dociągnięcia go do ramy. Innymi słowy musisz ustawić skrzydło tak aby mocniej dolegało do uszczelek. Jak coś to pytaj to podpowiem Ci jak to zrobić.
The_Me
-
qwerty1234
- Zainteresowany

To są drzwi Porta, model nieznany (montował deweloper), próg metalowy zamontowany dość kiepsko (musiałem lekko wyciągnąć uszczelkę z progu w stronę drzwi, żeby nie było widać światła z korytarza). Uszczelki są wszystkie. Ościeżnica zamontowana poprawnie.
Jak mogę wyregulować takie drzwi?
Jeśli musiałeś tak wysunąć uszczelkę to znaczy, że próg został źle zamontowany i trzeba go przesunąć w stronę skrzydła ale mocniej dolegał. Oczywiście pod warunkiem, że skrzydło dobrze dolega do ościeżnicy.
Jeśli i na ościeżnicy i na progu skrzydło "luźno" dolega do uszczelek należy zwiększyć docisk skrzydła do ościeżnicy, a tym samym i progu.
Daj foto zawias to podpowiem Ci co za drzwi masz i jak to regulować.
Jeśli i na ościeżnicy i na progu skrzydło "luźno" dolega do uszczelek należy zwiększyć docisk skrzydła do ościeżnicy, a tym samym i progu.
Daj foto zawias to podpowiem Ci co za drzwi masz i jak to regulować.
The_Me
-
qwerty1234
- Zainteresowany

Wrzucam fotki zawiasu. Takie zawiasy w drzwiach są trzy.

Ciężko rozpoznać te zawiasy po takich zdjęciach. Generalnie masz dwie opcje. Jak otworzysz skrzydło możesz mieć widoczne takie zaślepki w ościeżnicy, zaraz przy zawiasach. Wyciągasz je, bierzesz klucz imbusowy i kręcisz. Druga opcja to otwory na klucz umieszczone na zawiasach.
Może zadzwoń po prostu do dewelopera z reklamacją. Jak wygląda sytuacja z wyciszeniem?
Może zadzwoń po prostu do dewelopera z reklamacją. Jak wygląda sytuacja z wyciszeniem?
Po otworzeniu skrzydła będziesz miał dostęp do śrubunku. Musisz mieć kogoś do pomocy oczywiście.
Luzujesz 3 śruby i wtedy przy otwartych drzwiach (pod kątem 90*) osoba która przytrzymuje skrzydło musi je jakby wepchać na ościeżnicę. Druga osoba dokręca śruby.
Tolkin - deweloper daje rękojmię, która wiecznie nie będzie obejmować napraw. Wątpię aby deweloper szybko chciał zająć się tą sprawą.
P.S. górna i dolna część zawiasu - wkręcając ją w skrzydło przesuwasz drzwi w prawo, wykręcając przesuwasz w lewo (mowa o drzwiach prawych ... drzwi lewe na odwrót).
Jakby coś jeszcze było niejasnego to pisz.
Luzujesz 3 śruby i wtedy przy otwartych drzwiach (pod kątem 90*) osoba która przytrzymuje skrzydło musi je jakby wepchać na ościeżnicę. Druga osoba dokręca śruby.
Tolkin - deweloper daje rękojmię, która wiecznie nie będzie obejmować napraw. Wątpię aby deweloper szybko chciał zająć się tą sprawą.
P.S. górna i dolna część zawiasu - wkręcając ją w skrzydło przesuwasz drzwi w prawo, wykręcając przesuwasz w lewo (mowa o drzwiach prawych ... drzwi lewe na odwrót).
Jakby coś jeszcze było niejasnego to pisz.
The_Me
-
qwerty1234
- Zainteresowany

Sprawdziłem. Drzwi mają regulację za pomocą śrub na imbus w ościeżnicy. Czyli rozumiem, że chcąc zwiększyć docisk skrzydła do ościeżnicy powinienem poluzować te śruby i popchnąć otwarte drzwi w stronę ościeżnicy?
Odnośnie dewelopera - nie mam zamiaru miesiącami czekać na regulację. Wolę to zrobić sam.
tolkin - o jakie wyciszenie pytasz?
Odnośnie dewelopera - nie mam zamiaru miesiącami czekać na regulację. Wolę to zrobić sam.
tolkin - o jakie wyciszenie pytasz?
Czy mógłbyś zrobić dość dokładne zdjęcie tego progu i pokazać obrazowo na czym polega złe zamontowanie?qwerty1234 pisze:To są drzwi Porta, model nieznany (montował deweloper), próg metalowy zamontowany dość kiepsko (musiałem lekko wyciągnąć uszczelkę z progu w stronę drzwi, żeby nie było widać światła z korytarza). Uszczelki są wszystkie. Ościeżnica zamontowana poprawnie.
-
qwerty1234
- Zainteresowany

Zdjęć nie dam rady zrobić, ale próg uważam za źle zamontowany, ponieważ jest zbyt daleko od drzwi (uszczelka nie przylega do drzwi) poza tym w środku nie jest niczym usztywniony, po stanięciu na nim ugina się.
-
qwerty1234
- Zainteresowany

Jeszcze raz moje pytanie, które zostało bez odpowiedzi:
Czyli rozumiem, że chcąc zwiększyć docisk skrzydła do ościeżnicy powinienem poluzować te śruby i popchnąć otwarte drzwi w stronę ościeżnicy?
Czyli rozumiem, że chcąc zwiększyć docisk skrzydła do ościeżnicy powinienem poluzować te śruby i popchnąć otwarte drzwi w stronę ościeżnicy?
Z tego co piszesz tak to powinno wyglądać. Luzujesz śruby w ościeżnicy i dociskasz skrzydło. Oczywiście nie zapomnij równo dokręcać wszystkich śrub. Zwróć uwagę na to aby nie za bardzo wcisnąć skrzydło w ościeżnicę - wszytko z wyczuciem.
P.S. mała uwaga - regulujesz z uszczelkami w ościeżnicy i skrzydle jeśli takowe ma. Dużo ludzi dla ułatwienia je wyjmuje ale później nie da się ich wsadzić jak za bardzo dociągniesz skrzydło.
P.S. mała uwaga - regulujesz z uszczelkami w ościeżnicy i skrzydle jeśli takowe ma. Dużo ludzi dla ułatwienia je wyjmuje ale później nie da się ich wsadzić jak za bardzo dociągniesz skrzydło.
The_Me
-
qwerty1234
- Zainteresowany

Ok, teraz już wszystko jasne. Dziękuję 
-
qwerty1234
- Zainteresowany

Zwiększyłem docisk skrzydła do ościeżnicy metodą wyżej opisaną. Od strony zawiasów docisk jest teraz maksymalny. Jednak od strony zamka docisk jest mniejszy - mogę spokojnie docisnąć drzwi ręką jeszcze o parę mm. Czy coś takiego jest normalne? Jak mogę zwiększyć docisk jeszcze od strony zamka?