Pani Aleksandro... Ogrzewanie podłogi podczerwienią z folii, bardzo dobrze współpracuje z ogrzewaniem podłogi podczerwienią z rurek na suficie, zasilanych bezpośrednio z pompy ciepła.
Mogę Panią zapewnić, że nie ma możliwości ominięcia pompy ciepła. Powód jest prosty, jeżeli dom jest świetnie izolowany, musi mieć klimatyzację. Jeżeli nie jest izolowany, musimy obniżyć cenę kWh.

Folia + rurki.
Dlaczego hybryda? Bo taniej i bardziej komfortowo.
1) taniej
- Ciepłownicy robiąc kretyńskie centralne, muszą dobrać moc pompy ciepła/kotła do ekstremalnych warunków. Jak będzie -30st.C w domu też musi być ciepło. Co się z tym wiąże? PRZEWYMIAROWANIE. Przewymiarowanie kotłowni czy pompy ciepła to spadek efektywności i wzrost kosztów, zarówno instalacji jak i eksploatacji. Te urządzenia nie pracują praktycznie nigdy na optimum.
Mała pompa ciepłą jest znacznie tańsza i efektywniejsza. Wsparta foliami na suficie (rurki i folie) będzie świetnie chłodzić, bardzo tanio ogrzewać, a gdy przyjdzie duży mróz ( poniżej -20) to wspomoże ją folia. Koszt folii i małej pompy z rurkami i tak jest niższy od starych pomp ON/OFF tylko do grzania.
Ja robię klimatyzację kanałową (powietrze grzeję chłodzę bezpośrednio), do takiej formy zdecydowanie lepsze są kable czy grzejniki konwekcyjne.
Ogrzewanie elektryczne bezpośrednie pełni w tym systemie rolę zabezpieczenia ( backaup) pozwalającego na zamontowanie małej, sprawnej pompy ciepła do grzania i chłodzenia.
Takie połączenie odwracalnej pompy ciepłą zasilającej sufit, współpracującej z foliami czy grzejnikami na podczerwień, stosuje obecnie ( namówiony przeze mnie ) dr Ludomir Duda.