W płycie montowane są kołnierze anemostatów. Nie bardzo wiem o jakie "przechodzenie" chodzi/Maniak pisze:Dzięki. Zatem trzeba na komin się wdrapać. Mam jeszcze pytania odnośnie tego jak uszczelnić dziury powstałe po wprowadzeniu kanałów elastycznych na poddasze przez regips. Pianką nie da rady bo zgniecie. Jakie Panie Tomaszu widzi Pan rozwiązanie?
Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: PC powietrze-powietrze + klimatyzacja
Jest w ADD autonomiczny dom dostępny.pumper pisze:Pobuszowałem trochę po internecie i znalazłem Pana artykuł na temat PC zasilającej klimatyzację kanałową - bardzo ciekawe. Nie chciałbym zbaczać tutaj z tematu wątku, ale czy poleca Pan jeszcze jakieś źródła informacji o takich instalacjach? Czy pozostaje odwiedzić Pana w Warszawie;)?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Współczesne pompy ciepła z instalacją kosztuję mniej jak tania kotłownia na paliwa stałe z instalacją.
Ogólnie zasada jest prosta. Robić wszystko odwrotnie niż radzą ciepłownicy.
Najwięcej izolacji od gruntu.
Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła
Ogrzewanie i chłodzenie bezpośrednie (NIECENTRALNE)
Ogrzewanie wody nie połączone z ogrzewaniem domu.
Mam na myśli akurat budynek gdzie nie było wm i została ona dorobiona. Chodzi mi o przewody elastyczne, które idą ze strychu od rekuperatora poprzez poddasze na dół. Przy anemostacie jest kołnierz, to normalne ale tutaj mam właśnie tę sytuację jak wychodzi się przewodem przez regips w tej sytuacji a potem dalej na dół.Tomasz_Brzeczkowski pisze:W płycie montowane są kołnierze anemostatów. Nie bardzo wiem o jakie "przechodzenie" chodzi/Maniak pisze:Dzięki. Zatem trzeba na komin się wdrapać. Mam jeszcze pytania odnośnie tego jak uszczelnić dziury powstałe po wprowadzeniu kanałów elastycznych na poddasze przez regips. Pianką nie da rady bo zgniecie. Jakie Panie Tomaszu widzi Pan rozwiązanie?
Re: PC powietrze-powietrze + klimatyzacja
Bardzo dziękuję za naprowadzenie - co do domu autonomicznego, to na razie jestem na etapie wstępnego chłonięcia wszystkiego jak gąbka, natomiast co do rekuperacji, poczytałem jeszcze trochę Pana wypowiedzi w innych dyskusjach i w przerwach między świąteczną zadumą pojawiły się przede mną dwa pytania:Tomasz_Brzeczkowski pisze: Jest w ADD autonomiczny dom dostępny.
1. Kanały fi42 (średnica wewnętrzna) - według mnie pozwalają połączyć małe zapotrzebowanie na powietrze wentylacyjne (rzędu 4 osób) z relatywnie dużą ilością pomieszczeń w typowym współczesnym domu jednorodzinnym. Co Pan o nich sądzi? Opory wydają się dość duże, ale poza tym?
2. Natknąłem się na Pana opinię, że nie za bardzo przepada Pan z by-passami w centralach wentylacyjnych (podejrzewam, że chodzi o mizerną izolacyjność ruchomego elementu oddzielającego powietrze ciepłe od zimnego) i że Frapol robi dla Pana wersje rekuperatorów "passive" bez by-passu. Jak taka instalacja działa? Ma obejście centrali by-passem zewnętrznym, czy w ogóle nie przejmuje się Pan tematem, zakładając, że to, co stracimy przez brak by-passu, z powodzeniem "wyprostuje" pompa ciepła napędzająca klimę przy umiarkowanych temperaturach?
bypass przy ustawionym inwerterze, który ma trzymać temperaturę jest naprawdę nieistotny. Pytanie tylko ile taki inwerter kanałowy pobiera energii....? Z katalogów widać, że biorą więcej niż zwykłe klimatyzatory.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Sporo mniej od klimatyzatorów ON/OFF i są trwalsze.Maniak pisze:bypass przy ustawionym inwerterze, który ma trzymać temperaturę jest naprawdę nieistotny. Pytanie tylko ile taki inwerter kanałowy pobiera energii....? Z katalogów widać, że biorą więcej niż zwykłe klimatyzatory.
Gdzie Pan spotkał "ile pobiera" , bo ja się nigdy na to nie natknąłem a robię to już wiele lat.
Średnio zimą z 1kWh daje 4 co powoduje, że jest tańsza kWh niż z kotłowni na węgiel.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Spotykałem instalacje na 53mm wewnątrz ( 16m3/h przy 2m/sek) mniej nie miałem okazji.1. Kanały fi42 (średnica wewnętrzna) - według mnie pozwalają połączyć małe zapotrzebowanie na powietrze wentylacyjne (rzędu 4 osób) z relatywnie dużą ilością pomieszczeń w typowym współczesnym domu jednorodzinnym. Co Pan o nich sądzi? Opory wydają się dość duże, ale poza tym?
Od ćwierć wieku robię na 63mm wewnątrz (22m3/h przy 2m/sek) . Nie mam więc opinii o kanałach 43mm .
Izolowany dom komfortowy, musi mieć klimatyzację, więc bypass jest zbędny. Bypass zimą to mniejszy odzysk ciepła. A, że klimatyzacja wsparta elektrycznym zabezpieczeniem ( grzejniki czy kable), to również najtańszy system ogrzewania ( zarówno w instalacji jak i eksploatacji) to tylko ktoś bez wiedzy może jej nie montować.Jak taka instalacja działa? Ma obejście centrali by-passem zewnętrznym, czy w ogóle nie przejmuje się Pan tematem, zakładając, że to, co stracimy przez brak by-passu, z powodzeniem "wyprostuje" pompa ciepła napędzająca klimę przy umiarkowanych temperaturach?
witam
zgłoś się tu politerm-izol.com.pl
są świetni w tej dziedzinie, wyjaśnią ci wszystko krok po kroku, pomogą dobrać materiały no i nie oszukują ludzi:) polecam
zgłoś się tu politerm-izol.com.pl
Zastanawiam się jak chodzi taki kanałowy inwerter cały czas to ile bierze wat na godzinę. Dla zwykłych inwerterów ściennych producenci podają ile pobierają i ile dają na godzinę.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Sporo mniej od klimatyzatorów ON/OFF i są trwalsze.Maniak pisze:bypass przy ustawionym inwerterze, który ma trzymać temperaturę jest naprawdę nieistotny. Pytanie tylko ile taki inwerter kanałowy pobiera energii....? Z katalogów widać, że biorą więcej niż zwykłe klimatyzatory.
Gdzie Pan spotkał "ile pobiera" , bo ja się nigdy na to nie natknąłem a robię to już wiele lat.
Średnio zimą z 1kWh daje 4 co powoduje, że jest tańsza kWh niż z kotłowni na węgiel.
Wracając do poboru mocy inverterów to są one podawane dla zwykłych ściennych. może podam przykłady. Taka oto toshiba RAS-10G2AVP-E + RAS-10G2KVP-E ma podane w katalogu zakres grzania od 450W do 5,8 KW. Podają też pobór mocy 0,09 - 0,58 - 1,65Kw przy grzaniu. To mówi dużo. Również i kanałówki toshiby mają dane, np. Super Digital Inwerter (seria 4) jednostka RAV-SM406BTP-E odpowiednio w grzaniu pobiera 0,36 - 1,04 - 2,20 dając maksymalnie 5kw a zakres grzania mamy w niej od 1,5kw.
Widzę, że toshiba dla kanałówek jest wyjątkiem bo raczej inne firmy jakoś nie podają. A zatem kanałowe jednostki jedzą więcej watów na godzinę. I ciekawe ile w rzeczywistości biorą, bo z katalogami może być różnie...
Widzę, że toshiba dla kanałówek jest wyjątkiem bo raczej inne firmy jakoś nie podają. A zatem kanałowe jednostki jedzą więcej watów na godzinę. I ciekawe ile w rzeczywistości biorą, bo z katalogami może być różnie...
Może nie podaje się z tego samego powodu, dla którego nie podaje się również poboru mocy lodówek ?
Jak widać niektórzy podają i to dokładnie co opisałem w powyższym wpisie. Inni (większość) podają pobór nominalny i w przypadku inverterów kanałowych z mocą grzewczą 3,5-4 kw wynosi ona od 0,9kw/h - 1,1kw/h. Z ciekawości zrobiłem przegląd. Dlatego jestem ciekaw jak to wygląda w rzeczywistości jak taka kanałówka działa 24/h przez sezon grzewczy zgodnie z tym co Pan Tomasz pisał.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jak Pan widzi, z 1 kWh daje 4. U mnie przeważnie chodzi na 100-150W w lutym 2012 było 280W.Maniak pisze:Jak widać niektórzy podają i to dokładnie co opisałem w powyższym wpisie. Inni (większość) podają pobór nominalny i w przypadku inverterów kanałowych z mocą grzewczą 3,5-4 kw wynosi ona od 0,9kw/h - 1,1kw/h. Z ciekawości zrobiłem przegląd. Dlatego jestem ciekaw jak to wygląda w rzeczywistości jak taka kanałówka działa 24/h przez sezon grzewczy zgodnie z tym co Pan Tomasz pisał.
Może więc Pan policzyć cenę kWh ( to ogrzewanie bezpośrednie, nie ma strat na zasobniku i powrocie)
Jeżeli teraz ma Pan dom zużywający na ogrzewanie 5000kWh tom wyjdzie około 1300.
Tak małe zużycie występuje dla standardowych inwerterów ściennych dla kanałówek już tak fajnie to nie wygląda
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Sprawdzał Pan to, czy dane z netu?