Konserwacji zaworu stożkowego, gazowego

Dowiedz się wszystkiego o instalacjach gazowych, które zagwarantują Ci bezpieczne i przyjazne mieszkanie. Wybierz odpowiedni piec gazowy - funkcjonalny i praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Zapiekają się,zapiekają.Miałem kilka takich przypadków,że nie ruszany np. 3 lata zawór kulowy ułamał się (t.zn.rączka) przy próbie otwarcia.
adam

kurtek

Post autor: kurtek »

Shive pisze:Zapiekać ? z jakiego powodu ? zero konkretów !! Jakiej wysokiej temp ? dostałeś jasne jak słońce zapytanie
nie zdarzylo Ci sie nigdy ,ze zakreciles zawor,a woda leciala dalej? raczka sie przekrecila,a kula zostala w pozycji otwartej. a odnosnie wysokiej temp. to napisalem,ze czasem zdaza sie cos takiego ze moze teflon sie rozszerzyc i ciezko chodzic. a konktety.pewnie ze mozna kupic smar grafitowy ,rozkrecic zawor posmarowac i skrecic ponownie,ale chyba celem jest jak sadze doradzic lub co sie z tym wiaze udoskonalic problem,niesadzisz Shive? pozdrawiam

w84u
Aktywny
Aktywny

Post autor: w84u »

co sie z tym wiaze udoskonalic problem
to Ci się udało :lol: wysmarować może nawet smalcem, jak nic nie znajdzie,(oczywiście żart, ma za małą gęstość) natomiact wymiana zaworu to poważniejsza sprawa dla laika: uszczelnienie, zmiana rozstawu gwintów no i koszty. Pomijając, że jak pisałeś może się zapiec od wysokiej temperatury (gazu?, bo my tu piszemy o gazie) :wink:

komarr

Post autor: komarr »

http://www.e-instalacje.pl/4932.htm na tej stronie znajdą Państwo kontakt do producenta zaworów. Wszystkiego można się dowiedzieć.

Awatar użytkownika
grzeesiek
Początkujący
Początkujący

Post autor: grzeesiek »

nie spotkałem sie nigdy z zapieczonym kulowym zaworem gazowym w instalacji gazowej, co innego w instalacji wodnej, no ale mowa o gazie ;)
God Gave Rock & Roll To You

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

No tak.Co racja,to racja. :oops:
adam

kurtek

Post autor: kurtek »

no ja spotkalem sie z taka sytuacja,co prawda nie wewnatrz budynku,lecz na zewnatrz na podejsciu gazu do budynku w naslonecznionym miejscu :lol: ale niepotrzebnie ta rozmowa sie tak rozwinęla,bo trzeba dokladniej lub z wyobraznia czytac posty,a nie czepiac sie szczegolow :)pozdrawiam :lol:

Awatar użytkownika
luxus
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: luxus »

...tez mi sie raz zapiekl..ale to bylo jego ostatnie zapieczenie hehee :lol:

Awatar użytkownika
Shive
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: Shive »

Nie grafitowy tylko grafitowany :lol: nabijajace myszki posty :lol:

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

A smar silikonowy może być?
adam

Awatar użytkownika
Shive
Zaawansowany
Zaawansowany

..
Ostatnio zmieniony 28 sty 2008, 17:54 przez Shive, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Shive
Zaawansowany
Zaawansowany

adamis pisze:A smar silikonowy może być?
nie stosuję i nie wiem czy się nadaje, choć sama nazwa wskazuje że nie !! nie wiem :(

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Shive,coś taki najeżony?Pytam,bo chcę wiedzieć.Obsmarowaliście (!) tu różne smary i tylko ten,biedaczek pozostał.
Samar silikonowy jest mało agresywny,raczej nie wchodzi w reakcję,nie wypłukuje się,więc chyba by tu pasował,co?
adam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje gazowe”