Budowa hali
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Budowa hali
Dzięki, przyda się 
- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? - spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy?
- Nic wielkiego. - zapewnił go Puchatek. - Posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam. Kiedy się kogoś kocha, to ten drugi ktoś nigdy nie znika.
- Nic wielkiego. - zapewnił go Puchatek. - Posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam. Kiedy się kogoś kocha, to ten drugi ktoś nigdy nie znika.
Przydadzą Ci się również pasy transportowe i plandeki. Wiadomo, ze nie zawsze wszystko się mieści na hali produkcyjnej, albo w magazynie i trzeba to trochę powietrzyć na dworzu. No ale od czego są plandeki i pasy, mozna dzięki nim zabezpieczyć doskonale produkty.
-
mariankowy
- Początkujący

Ważną kwestią są też badania nieniszczące, wykonywane przez specjalistyczną firmę, np. Laboratorium Badań Nieniszczących DRACO z Gdańska. Oceniają stan konstrukcji, wtedy masz informacje czy wszystko jest ok, czy trzeba może coś wzmocnić, poprawić. I spokojną głowę.
A co myślicie na temat wynajmowania kontenerów magazynowych do składowania różncyh rzeczy? Opłaca sie taka inwestycja czy nie bardzo waszym zdaniem?
Wynajmowanie to bardzo dobra opcja. Na przykłąd wynajmowanie sprzętu do ogrzewania lub klimatyzacji od elite thermobile polska. Nie trzeba od razu kupować, tylko sprawdzić jak sie sprawdza i zwrócić.
Bez pracy nie ma kołaczy.
Faktycznie moim zdaniem można teraz trochę poszukać i wynająć małą halę albo magazyn tanio. Ewentualnie coś kupić małego i zrobić adaptację. W okolicy, której mieszkam jest sporo takich magazynów różnej wielkości.
-
roboczogodzina
- Zainteresowany

Warto, warto się czasami porozgladać po okolicy. Ja dzieki temu znalazłem firmę Bipromasz, która produkuje maszyny z napędem hydraulicznym i mogłem je tańszym kosztem zamówić do swojego magazynu.
-
ewcia60_ewulka
- Początkujący

Z urządzeń z napędem hydraulicznym to polecam zaopatzreć się w dobry agregat hydrauliczny spalionowy. Naprawdę to urządzenie, które bardzo się przydaje na halach.
Sporo firm się zamyka teraz, więc można czegoś poszukać, ale trzeba uważać, żeby budynki spełniały odpowiednie normy, np. przeciwpożarowe. Ostatnio szukałem miejsca na magazyn i odwiedziłem trochę miejsc niektóre powinny być zamknięte przez inspektorat budowlany.merkury pisze:Faktycznie moim zdaniem można teraz trochę poszukać i wynająć małą halę albo magazyn tanio. Ewentualnie coś kupić małego i zrobić adaptację. W okolicy, której mieszkam jest sporo takich magazynów różnej wielkości.
A co dokładnie było? Z mojego doświadczenia wynika, że większość firm robi zabezpieczenia ogniochronne tylko w taki sposób, żeby budynek został odebrany i w zasadzie tu się temat urywa.
Właśnie był spory i fajny magazyn, ale nie miał wykonanych porządnych instalacji przeciwpożarowych. Chodziło mi o zrobienie zabezpieczeń w postaci drzwi przeciwpożarowych, zabezpieczenia instalacji, przydałoby się też wyremontowanie zraszaczy.merkury pisze:A co dokładnie było? Z mojego doświadczenia wynika, że większość firm robi zabezpieczenia ogniochronne tylko w taki sposób, żeby budynek został odebrany i w zasadzie tu się temat urywa.
Dziwię się, że tak te budynki funkcjonują. Przecież zgodnie z ustawą to powinno być wykonane. W firmie, w której pracuje takie zabezpieczenia (wstawianie drzwi + ochrona przejść instalacyjnych i montaż czujników) wykonywała firma gas-poż-bis z łodzi.
Widzisz, czyli jednak o takie sprawy ochrony przeciwpożarowej powinno się zadbać. Jeśli jest wykonywana adaptacja wnętrz, można takie rzeczy zamontować. Chodzi o to, żeby było bezpiecznie i funkcjonalnie.
Musi być funkcjonalnie i bezpiecznie. Chodzi o to, że jak w magazynie pracują ludzie albo jest tam składowany drogi towar to żeby to wszystko razem działało tak, jak powinno.
Zgadzam się. Bardzo ważny jest odpowiedni projekt. Dlatego też nie należy się sugerować jedynie ceną budowy hali magazynowej. Warto jest zdecydować się na dużą firmę z doświadczeniem. Szczególnie jeśli chcemy aby obiekt posłużył firmie przez wiele lat. Profesjonalne hale projektuje na przykład firma CoBouw: http://www.cobouw.pl . Na stronie znajduje się kontakt, mozna poprosić o wycenę. Dodam,że mogą pomóc równiez w zalatwieniu wszystkich czynności formalnych ( papierków i różnych pozwoleń może być sporo).merkury pisze:Musi być funkcjonalnie i bezpiecznie. Chodzi o to, że jak w magazynie pracują ludzie albo jest tam składowany drogi towar to żeby to wszystko razem działało tak, jak powinno.