karpiówka i obróbka komina
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
Port
karpiówka i obróbka komina
jak powinno wyglądać prawidłowe wykonanie obróbek komina przy dachu krytym dachówką karpiówką
-
bedur
Nie wiem co masz na myśli. Obróbka komina powinna być zrobiona tą samą technologią co w każdej innej. Znajomi wykonawcy albo stosują taśmy kominowe (wakaflex, alu flex itd) a część robi takie obróbki z blachy płaskiej (miedź , tytan cynk, powlekane itd). Obydwa rozwiązania spełniają swoją funkcję, przy założeniu, że są robione przez fachowców. Pozdrawiam.
Zgodzę się z przedmówcą, z tym, że "wakaflexów" "aluflexów" i tym podobnych cudów raczej bym unikał. Nikt chyba nie wymyślił jescze nic lepszego niż tradycyjna obróbka blacharska komina wykonana przez dobrego rzemieślnika. A zastsosować można, jak wspomniał Bedur, obróbki na bazie blach płaskich z blachy miedzianej, tytanowo-cynkowej, aluminiowej bądź stalowej (wymieniłem w kolejności od najdroższcyh). Pozdrawiam
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
Gość
Pojęcie, to Pan może ma, ale nie o dekarstwie. Rodzaj obróbki o której Pan pisze, to NIE JEST NOKA. Chodzi Panu najprawdopodobniej o rzadko stosowaną u nas obróbkę której wykonanie polega na pocięciu blachy na prostokątne kawałki, które montuje się identycznie jak noki, z tym że bok obróbki jest widoczny, a noka jest elementem ukrytym.
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Szanowni koledzy dekarze mylę, że nie jest problemem jak się co nazywa tylko czy takie wykonanie jest skuteczne czy nie. W gronie dekarzy, z którymi mam kontakt przywykło się ten rodzaj obróbki nazywać nokami, jeżeli posługujecie się innš nazwš chętnie się z niš zapoznam. Boki komina lub lukarny osłonięte sš drugš obróbkš zamykajšcš czyli połšczeń praktycznie nie widać a zatem obróbka jest ukryta. Obróbkę tę polecajš również FAKRO i WELUX. Ja stosuję jš bardzo często gdyż przy trudnych połšczeniach jest jedynš dajšcš gwarancję praktycznie 100% szczelnoci. Nigdy nie mówiłem, że mam patent na wiedzę, z uwagš słucham innych wypowiedzi bo z każdej czerpię jakš wiedzę dla siebie. Swoje wypowiedzi sygnuję imieniem i mazwiskiem i biorę pełnš odpowiedzialnoć za to mówię. Natomiast Ty Gociu występujesz anonimowo i oceniasz mojš wiedzę i dowiadczenie dekarskie nie widzšc mojej roboty a tylko na podstawie mojej wypowiedzi, z którš oczywicie możesz się niezgadzać. Dzięki, że zabralicie głos bo to oznacza, że moje wypowiedzi nie sš Wam obojętne. Życzę dużo ciekawych, ambitnych dachów i uczciwych inwestorów. Serdecznie pozdrawiam.