JAKI DACH
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: JAKI DACH
powtarzam z innego topica odp:)
no właśnie kupujesz blachę, a potem dochodzi: obróbka, montaż, docieplenie poddasza i koszt już sie zbliża do cen dachówek
no właśnie kupujesz blachę, a potem dochodzi: obróbka, montaż, docieplenie poddasza i koszt już sie zbliża do cen dachówek
-
Kamil Baczyński
- Zainteresowany

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest dachówka ceramiczna. Znana od stuleci, wytrzyma kilka pokoleń bez remontów. Cenowo wcale też nie zabija. Najtańsza karpiówka od Koramica wychodzi podobnie jak blacha, a jest o niebo lepsza.
-
marekzzabek
- Zaawansowany

z serii minusy blachodachówki:
"Wadą blachodachówek jest wydzielanie dźwięków związanych z jej kurczeniem i rozkurczaniem się pod wpływem różnych warunków atmosferycznych, szczególnie słońca. Ale nie tylko, wielu użytkowników skarży się również na hałasy podczas deszczu. Krople deszczu, uderzając o blachę, dudnią. To może powodować niepokój wśród domowników."
"Wadą blachodachówek jest wydzielanie dźwięków związanych z jej kurczeniem i rozkurczaniem się pod wpływem różnych warunków atmosferycznych, szczególnie słońca. Ale nie tylko, wielu użytkowników skarży się również na hałasy podczas deszczu. Krople deszczu, uderzając o blachę, dudnią. To może powodować niepokój wśród domowników."
-
Krzysztof Moska
- Początkujący

Marek dobrze pisze, jak na blachodachówkę pada deszcz, to na poddaszu nie ma życia. Dla swojego własnego komfortu zainwestuj w dachówkę ceramiczną. Na dachu nie ma co oszczędzać, a można go zrobić w rozsądnych kosztach przy użyciu dachówek ceramicznych. Mój faworyt w ostatnich miesiącach to Koramic Orea 9. Nie jest najtańsza, ale mega ładna 
No własnie dach...znaleźliśmy ostatnio takie http://www.eko-dachwior.pl/ tylko czy one się nadają tak do zwykłego domu? Jak to wygląda z wytrzymałością takiego dachu? Możecie się podzielic opiniami w tym temacie...na pewno duży atut bo ekologiczny...ponoć bardzo wytrzymałe.
bardzo fajne te dachy, choć trochę nie w moim stylu, ale wyglądają jak domki z bajki^^
-
lesnygajowy
- Początkujący

raczej się nadają, ale ich żywtoność nie jest za długa... ;/ a dach to inwestycja na dziesiątki lat ;)
-
marekzzabek
- Zaawansowany

no nie wiem, nie wyobrażam sobie pod takim dachem mieszkać. izolacja czegoś takiego i generalnie ogrzewanie pewnie pochłania majątek, a już nie wspomnę o łatwopalności..
-
AndrzejKarwowski123
- Aktywny

No właśnie nikt nigdy mi nie odpowiedział na pytanie dotyczące jego łatwopalności.
Andrzej
Słyszałem stwierdzenie, że takie dachy są dla koneserów, ale dlaczego to już niestety nie zostało mi wyjaśnione. A gdy pytałem właśnie o łatwopalność tego materiału oraz ile lat jest w stanie wytrzymać to nigdy nie otrzymałem konkretnej odpowiedzi, więc może tu będzie inaczej 
-
cookiemonster
- Aktywny

U mnie w sąsiedztwie jest dom, który oprócz pokrycia z tej dachówki ma też kilka rzędów na elewacji przy wieńcu. Zastanawiam się tylko jak się kładzie takie dachówki? Łaty są całkowicie w pionie? Ma ktoś może pojęcie w tej sprawie?Krzysztof Moska pisze:Marek dobrze pisze, jak na blachodachówkę pada deszcz, to na poddaszu nie ma życia. Dla swojego własnego komfortu zainwestuj w dachówkę ceramiczną. Na dachu nie ma co oszczędzać, a można go zrobić w rozsądnych kosztach przy użyciu dachówek ceramicznych. Mój faworyt w ostatnich miesiącach to Koramic Orea 9. Nie jest najtańsza, ale mega ładna
Już w innym wątku pisałem, że najbardziej zbliżona cenowo do blachodachówki jest dachówka betonowa, której cena jest o kilkanaście procent niższa niż przy ceramice. Pewnie dlatego, że proces produkcji jest tańszy , gdyż zużywa się w niej aż 70% mniej energii, więc przed ostatecznym wyborem blachy można się przejść do składu i podpytać, bo można wyjść na tym o wiele lepiej 
-
AndrzejKarwowski123
- Aktywny

Jest to na pewno lepsze niż wybór blachodachówki, ale niestety trochę jej brakuje do ceramiki.
Andrzej
No niestety
Ceramika będzie na szczycie pewnie jeszcze wiele wiele lat, bo innym pokryciom jednak daleko pod wzgldem wytrzymałości i trwałości koloru. Ostatnio jak przeglądałem oferte Braas to widziałem nowości 2015 w ceramice to Topas 11 V i Granat 11V na prawdę ciekawe propzycje, szczególnie ten Granat 
Też widziałem, jak dla mnie bardzo elegancko to wygląda.