SKAM-P Premium SEKOM - polecam
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: SKAM-P Premium SEKOM - polecam
Nie wpadł Ci czasem pod ta plastikową obudowę jakiś kawałek węgla? tj czy jakieś ziarno lub ziarna węgla nie wpadły w wirnik, wówczas może chrobotać aż nie wyleci.
Odkręć osłonkę wirnika (to plastikowe, jest na 3wkręty) i zobacz, czy coś nie wyleci.
Odkręć osłonkę wirnika (to plastikowe, jest na 3wkręty) i zobacz, czy coś nie wyleci.
Nic tam nie ma. Wczoraj np. wentylator chodził cichutko więc problem nie występuje cały czas. Podejrzewam że to wina kurzu, zobaczę czy się uspokoi czy będzie nasilało. Ewentualne zgłoszenie usterki kierować pod adresem producenta napędu?Jarecki79 pisze:Nie wpadł Ci czasem pod ta plastikową obudowę jakiś kawałek węgla? tj czy jakieś ziarno lub ziarna węgla nie wpadły w wirnik, wówczas może chrobotać aż nie wyleci.
Skam-p premium 12kW + Bruli
Może coś tam wpadło i wyleciało.
Zobacz przez kilka dni, jak się nie ułoży i będzie jakiś dziwny dźwięk z silnika lub napędu dochodził - pisz do nas na maila firmowego (jest na tabliczce znamionowej kotła)
załącz opis co się dzieje
załącz skan karty gwarancyjnej podajnika (na końcu instrukcji palnika APPMd z pieczątką), mile widziany też skan karty gwarancyjnej kotła
podaj adres i numer telefonu, aby można się było skontaktować.
Zobacz przez kilka dni, jak się nie ułoży i będzie jakiś dziwny dźwięk z silnika lub napędu dochodził - pisz do nas na maila firmowego (jest na tabliczce znamionowej kotła)
załącz opis co się dzieje
załącz skan karty gwarancyjnej podajnika (na końcu instrukcji palnika APPMd z pieczątką), mile widziany też skan karty gwarancyjnej kotła
podaj adres i numer telefonu, aby można się było skontaktować.
Witam,
upatrzyłem sobie w/w kocioł do budowanego aktualnie domu. Odnośnie parametrów, czy wielkości, będę się dopytywał później. Natomiast aktualnie jestem na etapie instalacji elektrycznej. i tu mam pytanie, czy warto, a może wręcz należy poprowadzić jakieś przewody związane z piecem, czujnikami, panelami sterującymi, internetem?
Pozdrawiam Serdecznie
Robert Śródka
upatrzyłem sobie w/w kocioł do budowanego aktualnie domu. Odnośnie parametrów, czy wielkości, będę się dopytywał później. Natomiast aktualnie jestem na etapie instalacji elektrycznej. i tu mam pytanie, czy warto, a może wręcz należy poprowadzić jakieś przewody związane z piecem, czujnikami, panelami sterującymi, internetem?
Pozdrawiam Serdecznie
Robert Śródka
Jak planujesz jeden ze sterowników internetowych, to kabel warto pociągnąć do kotłowni
Połączenie na "kablu" zawsze jest pewniejsze
Na chwile obecną internetowy jest albo Bruli albo SPP z modułem BET
Czujniki zewnętrzne są z danymi sterownikami, ale kabel pod nie jak najbardziej można pociągnąć (2żyłowy) podobnie z czujnikiem wewnętrznym, przy Bruli czy SPP też kabel można pociągnąć do referencyjnego pomieszczenia.
Połączenie na "kablu" zawsze jest pewniejsze
Na chwile obecną internetowy jest albo Bruli albo SPP z modułem BET
Czujniki zewnętrzne są z danymi sterownikami, ale kabel pod nie jak najbardziej można pociągnąć (2żyłowy) podobnie z czujnikiem wewnętrznym, przy Bruli czy SPP też kabel można pociągnąć do referencyjnego pomieszczenia.
Skam-p premium 12kW + Bruli
Witam, mam pytanie jak Ci się sprawuję ten kocioł? bo mam podobny metraż 100mkw i niedługo muszę zakupić i wybór padł na ten skamp 7kw. Jak jest ze spalaniem i ogólna eksploatacja, czyszczenie itp jesteś zadowolony?Doborex83 pisze:Oczywiście nie mieszkam , wygrzewam...
Widzę tu że temp spalin to 90stopni czyli na bank tyle nie mam na kominie aczkolwiek cięzko zmierzyć temp kmina...
Co do opału to mam teraz bardzo kaloryczny pieklorz silver 27-28 spalanie 30kg na dobę przy obecynch temperaturach i 48 stopniach na piecu
PS mam podłączony gaz i tak bije się z myślami czy ten kocioł skamp 7kw czy gaz a mam miesiąc no może dwa na decyzję..
Pozdrawiam
nowy dom 105mkw, ściany styropian 15cm, podłoga 10cm styropianu, jeszcze bez rekuperacji (jest w planach, przewody są rozprowadzone), gaz doprowadzony do budynku, ocieplenie poddasza wełna 30cm, cały dom góra i dół podłogówka plus grzejniki 
-
Robert6613
- Początkujący

Witam w marcu dokonał żywota mój stary miałowiec i po długich poszukiwaniach w necie,zastanawiam się nad zakupem Skama-P 17 kw z palnikiem 2 generacji i ze sterownikiem Brulli.Mam pytanie czy w mojej okolicy jest jakiś godny polecenia instalator który podłączy mi ten kociołek i ewentualnie dostosuję moją instalację pod niego pozdrawiam .
Robert
-
cotojestlogin
- Początkujący

Witam
z racji, ze przystępuję do gruntownej wymiany i modernizacji instalacji co jestem obecnie przekonany do kotła SKAM-P Premium, ale zastanawiam się nad jedną kwestią- doborem mocy kotła, obecnie powierzchnia użytkowa wynosi 131 m2, dom częściowo ocieplony styropianem 5cm, wymienione okna na plastikowe, nowe szczelne drzwi wejściowe, dom na południu Polski - okolice Chrzanowa (pomiędzy Krakowem i Katowicami).
W ciągu 2 lat powierzchnia użytkowa wzrośnie o ok. 100m2, ale dodatkowo dom zostanie docieplony (docelowo styropian 15 cm, pddasze wełna 20 cm). Jaka moc będzie odpowiednia do moich warunków i do ogrzania domu po wzroście powierzchni użytkowej ?
Mam jeszcze pytanie, czy możecie mi polecić instalatora w mojej lokalizacji ?
Pozdrawiam:
-Paweł
W ciągu 2 lat powierzchnia użytkowa wzrośnie o ok. 100m2, ale dodatkowo dom zostanie docieplony (docelowo styropian 15 cm, pddasze wełna 20 cm). Jaka moc będzie odpowiednia do moich warunków i do ogrzania domu po wzroście powierzchni użytkowej ?
Mam jeszcze pytanie, czy możecie mi polecić instalatora w mojej lokalizacji ?
Pozdrawiam:
-Paweł
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Mino że sprzedaję kotły CO nie miałbym problemu z wyborem i wstawiłbym gaz, tym bardziej że piszesz że doprowadzony jest już do budynku.tomekww pisze:Witam, mam pytanie jak Ci się sprawuję ten kocioł? bo mam podobny metraż 100mkw i niedługo muszę zakupić i wybór padł na ten skamp 7kw. Jak jest ze spalaniem i ogólna eksploatacja, czyszczenie itp jesteś zadowolony?Doborex83 pisze:Oczywiście nie mieszkam , wygrzewam...
Widzę tu że temp spalin to 90stopni czyli na bank tyle nie mam na kominie aczkolwiek cięzko zmierzyć temp kmina...
Co do opału to mam teraz bardzo kaloryczny pieklorz silver 27-28 spalanie 30kg na dobę przy obecynch temperaturach i 48 stopniach na piecu
PS mam podłączony gaz i tak bije się z myślami czy ten kocioł skamp 7kw czy gaz a mam miesiąc no może dwa na decyzję..
Pozdrawiam
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Ile masz do ogrzania że chcesz 17kW, czy dom jest jakoś ocieplony ?Robert6613 pisze:Witam w marcu dokonał żywota mój stary miałowiec i po długich poszukiwaniach w necie,zastanawiam się nad zakupem Skama-P 17 kw z palnikiem 2 generacji i ze sterownikiem Brulli.Mam pytanie czy w mojej okolicy jest jakiś godny polecenia instalator który podłączy mi ten kociołek i ewentualnie dostosuję moją instalację pod niego pozdrawiam .
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Jeśli z docelowym wzrostem powierzchni w parze pójdzie docieplenie o którym piszesz to kocioł 12kW.cotojestlogin pisze:Witamz racji, ze przystępuję do gruntownej wymiany i modernizacji instalacji co jestem obecnie przekonany do kotła SKAM-P Premium, ale zastanawiam się nad jedną kwestią- doborem mocy kotła, obecnie powierzchnia użytkowa wynosi 131 m2, dom częściowo ocieplony styropianem 5cm, wymienione okna na plastikowe, nowe szczelne drzwi wejściowe, dom na południu Polski - okolice Chrzanowa (pomiędzy Krakowem i Katowicami).
Jeśli masz możliwość to na poddasze zamiast 20 daj 30.
-
Robert6613
- Początkujący

Witam dom z 1997 roku ściany zew gr.48 cm z podwójnego maxa plus 10 cm styropianu w środku.Pow użytkowa 300 m kw.Do ogrzania na dwóch poziomach 200 m kw plus w piwnicy pralnia 30 m kwadratowych.Strop na strychu ocieplony watą 15 cm gr. strop nad piwnicą ocieplony styropianem 8 cm.Ponad 20 okien z szybami zespolonymi plus 4 balkony.Myślę że kociołek 17 kw będzie miał co robić pozdrawiam Robert. 
Robert
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Także uważam, że kocioł 12 kW powinien dać radę, co do ocieplenia jeśli nie ma miejsca na poddaszu bo np. obniżyłoby to skosy wtedy zamiast 30 cm wełny warto dać 20 pianki - poddaszem i strychem zwykle ucieka najwięcej ciepła więc warto na nim się skupić przy docieplaniu.karoka65 pisze:Jeśli z docelowym wzrostem powierzchni w parze pójdzie docieplenie o którym piszesz to kocioł 12kW.cotojestlogin pisze:Witamz racji, ze przystępuję do gruntownej wymiany i modernizacji instalacji co jestem obecnie przekonany do kotła SKAM-P Premium, ale zastanawiam się nad jedną kwestią- doborem mocy kotła, obecnie powierzchnia użytkowa wynosi 131 m2, dom częściowo ocieplony styropianem 5cm, wymienione okna na plastikowe, nowe szczelne drzwi wejściowe, dom na południu Polski - okolice Chrzanowa (pomiędzy Krakowem i Katowicami).
Jeśli masz możliwość to na poddasze zamiast 20 daj 30.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Ja także uważam, że 17 kW będzie odpowiedni, tylko, że wolałbym palnik Ardeo [Skam-P Plus].Robert6613 pisze:Witam dom z 1997 roku ściany zew gr.48 cm z podwójnego maxa plus 10 cm styropianu w środku.Pow użytkowa 300 m kw.Do ogrzania na dwóch poziomach 200 m kw plus w piwnicy pralnia 30 m kwadratowych.Strop na strychu ocieplony watą 15 cm gr. strop nad piwnicą ocieplony styropianem 8 cm.Ponad 20 okien z szybami zespolonymi plus 4 balkony.Myślę że kociołek 17 kw będzie miał co robić pozdrawiam Robert.