Sprawdzanie kominow i wentylacji

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

grosik

Sprawdzanie kominow i wentylacji

Post autor: grosik »

Co roku mam obowiazkowy przeglad instalacji kominowej. co sie stanie jesli w tym roku np. kominiarz mi tego nie zrobi. Jest to obowiazkowe i czy moze mi grozic ze strony spoldzielni mieszkaniowej jakas kara??

Jan

Post autor: Jan »

u mnie jest co roku kominiarz, ale nie wiem czy to jest obowiązkowe.... ciekawe pytanie

Gość

Post autor: Gość »

Wydaje mi sie, ze spoldzielnia ma obowiazek zapewnic prawidlowa prace wentylacji i dlatego przysyla kominiarza, zeby kontrolowac sprawe. Pewnie nie wpuszczenie karane to nie jest, ale czy spoldzielnia nie uchyli sie od interwencji w razie jakis klopotow?
Poza tym - na czym polega problem? Jesli lokatora nie ma w domu podczas kontroli, chyba sa dodatkowe terminy? przynajmniej u mnie tak bylo i nikt nie robil historii

Gość

Grosik - przeciez to w Twoim interesie, zeby wentylacja dzialal. Jaki problem wpuscic kominiarza?

Gość

art.62: Ustawy Prawo Budowlane z dnia 7 lipca 1994 roku (Dz. U. nr 89 poz. 414)

kontrola przewodów komiowych jest obowiązkowa tak samo jak przegląd szczelności instalacji gazowej itd...

ypsilon

Re: Sprawdzanie kominow i wentylacji

Post autor: ypsilon »

taka kontrola jest obowiązkowa i zarząd spółdzielni powinien zadbać o nią

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Dominiku ty masz jakąś bazę linków czy jak? Każda odpowiedź zawiera odnośnik do jakieś firmy.

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

Do mini k , to taka mini panorama firm, bardzo popularna na tym forum :roll:

NC

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”