Z CZEGO ŚCIANA?

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

grzegorzczapka
Początkujący
Początkujący

Post autor: grzegorzczapka »

witam!
Do AngelikaX. Nie jestem wielkim znawcą budowlanym, ale jeśli planujecie budowę ścian dwuwarstwowych to izolacja pionowa nie idzie między dwie ścianki, tak jak pisałaś. Ściana dwuwarstwowa to ściana plus ocieplenie, a Ty piszesz o ścianie trójwarstwowej.
POZDRAWIAM!

arkadiusz
Początkujący
Początkujący

Post autor: arkadiusz »

edek pisze: ale doszedłem do wniosku że ściana 1-warstwowa to najgorsze co możemy zrobić. Jeżeli okaże się po kilku latach mieszkania że płacimy za duże rachunki za ogrzewanie to co wtedy? Najlepiej docieplić wełną ale ile to będzie w sumie za metr kwadratowy? Zdecydowanie ściana 2- warstwowa aby budynek był energooszczędny.
Ściana 1-warstwowa jest narażona najbardziej na destrukcję materiału przez czynniki atmosferyczne, szczególnie nieotynkowana - mam w sąsiedztwie taki przykład bez tynku i wygląda z roku na rok coraz gorzej.
Wniosek, który przedstawiasz motywujesz kiepsko. Ściana z każdego materiału nieotynkowana jest narażona na "destrukcję" materiału. Ściana dwuwarstwowa to również suma kosztów materiałów i robocizny. Budynek energooszczędny to nie tylko ściany. Chcąc otrzymać taki sam współczynnik jak w ytongu na ścianie dwu lub trójwarstwowej w sumie przepłacisz na robociźnie i materiałach, a efekt "ten sam". Osobiście wolę jak wszystko jest jedno, a nie 2,3 lub 7 w jednym.
pozdrawiam

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Na każdej stronie tego forum jeż jest M-CT czy warto robić gorzej i liczyć , że "ciepło będzie tanieć"?
http://www.multi-comforthouse.pl/ ---- koncepcja!

AngelikaX
Początkujący
Początkujący

Post autor: AngelikaX »

to moze inaczej... rozwazalismy budowe scian z cegly ceramicznej szczelinowej 24cm + 12cm, jaka welne proponujecie 5 czy 10cm? Oczywiscie jesli macie jakis inna propozycje to prosze o wypowiedz. Z gory dziekuje.
pozrawiam

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

minimum 0.1W/m2xK a to oznacza 30 cm. + folia by ściana była sucha.

edek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: edek »

Beton komórkowy najlepiej chłonie wilgoć ze wszystkich materiałów budowlanych.
Jak zrobisz ścianę 1-warstwową a ekipa budowlana niestarannie lub nieumiejętnie wykona trudne miejsca jak słupy podciągi i nadproża to mostki termiczne masz pewne a poniżej 0,3 i tak nie zejdziesz.

Pozdrawiam

vip42
Początkujący
Początkujący

Post autor: vip42 »

Ja myślę o ceramice (24 cm) + styropian (2x10 cm). Zastanawiałem sie nad BK ale po informacjach o przesuszonych wnetrzach rezygnuję z niego.
Ciekawie jeszcze wygląda thermomur (i podobne) czyli klocki styropianowe wypełniane betonem.

edek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: edek »

Klocki styropianowe może i są dobre ale konieczny jest wtedy rekuperator.
Według mnie to marketing nakręca takie alternatywne budownictwo, które jednak w polskich realiach i klimacie się nie sprawdza.
Pierwsze słyszę że domy z BK są przesuszone - zawodzi wentylacja i tyle.

Awatar użytkownika
piwopijca
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: piwopijca »

Jezeli masz sciane z BK i styropian od zewnatrz to wilgoc ktora BK wchlonie odda w okresie suchszym. Przeciez w przyrodzie nic nie gine, po prostu albo zmienia wlasciciela :lol: albo zmienia postac (stan skupienia) Na pewno nie znika

Pzdr.

vip42
Początkujący
Początkujący

a czy z takich klocków nie buduje się dużo szybciej i oszczędza na robociźnie (można samemu poukładać klocki - bo są lekkie i czyste).

Tylko później jakiekolwiek zmiany (znając życie to są nieuchronne) mogą być kłopotliwe - zbrojony beton nie poddaje się łatwo obróbce (za 10-15 lat może będzie trzeba coś zlikwidować, wykuć, dobudować, rozbudować itp).

Ile warstw na raz się zalewa betonem i jaki jest odstęp czasu między zalewaniem warstw

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Właśnie koło mnie zdejmowali styropian ze ścian. Płyty były ciężkie od wody! I to po lecie. Więc niekoniecznie wilgoć jest oddawana! A nawet jeżeli jest to jak słusznie zauważył Piwopijca w innym okresie, a na skutecznej izolacji termicznej najbardziej zależy nam w okresie grzewczym.
Edek ...co do rekuperatorów! To jest wentylacja! I jest ona konieczna niezależnie od sposobu postawienia ściany! Nie usunie ona też zimą wilgoci ze ściany ocieplonej z zewnątrz, chyba, że będzie zbyt silna. Ale wtedy zamiast 40%/22stC mamy 25%/22stC i sucho w gardle...
Chcesz mieć suche ściany, zabezpiecz je przed wilgocią folią paro izolacyjną!

vip42
Początkujący
Początkujący

jeśli zabezpieczymy ściany folią to obojętnie z czego będzie ściana bo do niej wilgoć nie dotrze, tak?

A nie będziemy czuli się jak w worku? albo w przypadku zbyt dużej wilgoci (np podczas imprezek) nie będzie nam woda spływać po ścianach?

dylot
Aktywny
Aktywny

Post autor: dylot »

wiecie co nie jestem specjalistą ale jak słyszęTB to mi się coś przewraca w żołądku a już mieszkać w takim domu jak myśli TB to nie wyobrażam sobie.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

W domach szkieletowych ściany zabezpiecza się od dawna i przy skutecznej wentylacji "worka " nie ma. Natomiast ściant murowane można było nie zabezpieczać gdy miały niską izolacyjność. Teraz to konieczność! Oddychające ściany to mokre ściany. Można pożyczyć przyrząd i zbadać samemu. Dlatego też Ytong, porotherm, isover... wprowadzają wełnę czy styropian z paro izolacją od środka! Przy okazji zamyka to ogromny mostek termiczny do fundamentu i ułatwia programowanie ogrzewania.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

? Do Pana Dylota: czy dachu też Pan folią nie zabezpiecza?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”