Problem z odpływem zlewozmywaka
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Pawel_1992
- Początkujący

Problem z odpływem zlewozmywaka
Witam,
Zarejestrowałem się na tym forum, ponieważ potrzebuję wyjaśnienia, a niestety nie znam żadnego hydraulika.
Mam problem z odpływem zlewozmywaka - woda spływa w przeciętnym tempie, na koniec słychać bulgotanie, a raczej pykanie. Z syfonu (nowego) wydostają się bąbelki powietrza. Na dodatek kiedy pralka spuszcza wodę przez syfon woda wybija do zlewu mimo zastosowanej zaślepki w przyłączu.
Kanalizacja była wymieniana 6 lat temu, wcześniej miałem syfon o identycznej konstrukcji i takich problemów nie było - woda z pralki nie robiła cofki tylko kotłowało się w kolanku, bulgotanie też było cichsze. W czym tkwi problem? Pion fi 110 z wyprowadzeniem na dach, podejście do zlewozmywaka fi 50 połączone z wanną, długość ok. 2 m.
Pozdrawiam
Zarejestrowałem się na tym forum, ponieważ potrzebuję wyjaśnienia, a niestety nie znam żadnego hydraulika.
Mam problem z odpływem zlewozmywaka - woda spływa w przeciętnym tempie, na koniec słychać bulgotanie, a raczej pykanie. Z syfonu (nowego) wydostają się bąbelki powietrza. Na dodatek kiedy pralka spuszcza wodę przez syfon woda wybija do zlewu mimo zastosowanej zaślepki w przyłączu.
Kanalizacja była wymieniana 6 lat temu, wcześniej miałem syfon o identycznej konstrukcji i takich problemów nie było - woda z pralki nie robiła cofki tylko kotłowało się w kolanku, bulgotanie też było cichsze. W czym tkwi problem? Pion fi 110 z wyprowadzeniem na dach, podejście do zlewozmywaka fi 50 połączone z wanną, długość ok. 2 m.
Pozdrawiam
Re: Problem z odpływem zlewozmywaka
Sprawdzić w jakim stanie jest te 2m przyłącza. Przeważnie w odpływach zlewozmywakowych zalega tłuszcz i inne resztki. Przeczyścić i sprawa powinna się sama rozwiązać.
-
Pawel_1992
- Początkujący

Któregoś dnia wlałem na noc przez syfon płyn do udrażniania rur zakupiony w Rossmannie - jest lekka poprawa. Zamierzam tę czynność powtórzyć kilka razy (niekoniecznie z płynem).
To nie jest dobry sposób szczególnie że źle użyta chemia może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Krety i inne produkty zostawione na dłużej niż zaleca producent mogą utworzyć w rurze skamielinę i pogorszyć jeszcze bardziej sytuację.
-
Pawel_1992
- Początkujący

Jak na razie jest lepiej a nie gorzej... Czym w takim razie czyścić jak nie jest całkiem zapchane? Sprężyną co ma 1/5 średnicy rury?
Fachowiec z odpowiednim sprzętem. Ciśnieniowym do czyszczenia rur lub mechanicznym do udrażniania większych zastojów.
Z tą chemią to nie jest tak, że samo zło. Stosowana zgodnie z instrukcją nie musi odkładać skamielin, zwłaszcza w przypadku płynu, a nie granulek. Trzeba na pewno obficie spłukiwać gorącą wodą.
Inna sprawa, że faktycznie wielu ludzi sobie różnej maści kretami kłopotów faktycznie narobili.
Nie wiem co to był za płyn, czy producent dopuszczał zostawienie go w rurach na całą noc, bo jeżeli nie, to prędzej czy później faktycznie narobisz sobie większych kłopotów niż masz.
Przypuszczam, że sytuacja jest dla Ciebie dość uciążliwa na co dzień, dlatego też zalecam skorzystanie z usług hydraulika specjalizującego się w udrażnianiu rur (dysponującego odpowiednim sprzętem).
Inna sprawa, że faktycznie wielu ludzi sobie różnej maści kretami kłopotów faktycznie narobili.
Nie wiem co to był za płyn, czy producent dopuszczał zostawienie go w rurach na całą noc, bo jeżeli nie, to prędzej czy później faktycznie narobisz sobie większych kłopotów niż masz.
Przypuszczam, że sytuacja jest dla Ciebie dość uciążliwa na co dzień, dlatego też zalecam skorzystanie z usług hydraulika specjalizującego się w udrażnianiu rur (dysponującego odpowiednim sprzętem).