W dzień grzeje wieczorem chłodzi...?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Zając
Początkujący
Początkujący

W dzień grzeje wieczorem chłodzi...?

Post autor: Zając »

Witam jestem nowy, zielony w temacie i mam problem a mianowicie:
Niedawno założyli mi kolektory słoneczne (dofinansowanie unijne) trzy płaskie płyty zbiornik 300 litrów sterownik ecosol 200 basic. Teraz słoneczko zaczęło grzać i zauważyłem coś takiego, że w dzień grzeje ładnie dół jak i górę zbiornika, natomiast tylko słoneczko zacznie zachodzić to dół zbiornika zaczyna mi wychładzać, w ciągu 2 godzin temperatura z 50 stopni zejdzie do np.8. Przy instalacji powiedzieli mi, że ten sterownik to taka prostota. Ok, prostota ale bez sensu jak grzeje wodę 300 litrów do 50 stopni (teraz mamy tyle słońca) a wieczorem schłodzi, pompka chodzi aż deltaT będzie miało mniej niż 10 stopni różnicy, a tego nie mogę zmienić. W sumie na wieczór w zbiorniku de facto ciepłej wody, na drugi dzień już pewnie zbraknie jak zabraknie słońca.
Czy da się to jakoś zmienić w ustawieniach bo instrukcja do tego sterownika zawiera same szczegóły a brak w niej podstawowych rzeczy? Czy takie zjawisko w solarach to normalne tak ma być?

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Re: W dzień grzeje wieczorem chłodzi...?

Post autor: Enerbau »

Radzę przenieść posta do działu Kolektory słoneczne. Tam Kolega bachus, z pewnością znajdzie rozwiązanie dla zaistniałego problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”