Podłoga z drewna - renowacja
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Podłoga drewniana to podłoga na lata - powtarzają jak mantrę wszyscy, którzy drewno kochają bezwarunkowo. Podłoga z drewna - renowacja >>
Redakcja
mam już szlifierkę z http://www.prochera.com.pl/ i niedługo będę się brał za porządną renowację, jeżeli chce się mieć ładny dom, to nie można zapominać o podłodze
Re: Podłoga z drewna - renowacja
Powtarzają i powtarzać będą. Fachowcy potrafią przywrócić blask nawet mocno zużytej podłodze, pokolorowanej dziwnymi barwami, farbą olejną i innymi cudami. Widziałam podłogę odnowioną przez Parkiet Studio z Warszawy, za którą złamanego grosza bym nie dała, a ta podłoga teraz stanowi o całym wnętrzu domu. Zresztą, nie można negować dawnych właścicieli, że malowali te podłogi byle czym, skoro nic fajnego dostępnego nie było. Jak się zorganizowało dużą puszkę olejnicy niewiadomego koloru, to się ją wykorzystała do wszystkiego. Widziałam też, na przełomie lat 80/90 drewnianą boazerię w poniemieckim pałacyku, będącym siedzibą PGR-u, pomalowaną na ciemny brąz farbą olejną...
Szlachetne drewno na pewno warto ratować cyklinowaniem, niestety coraz częściej zdarzają się tacy, którzy wolą przykryć parkiet czy deski wykładziną lub panelami [sic!]. Sama kupiłam deskę (baltic wood syrah), aby mieć możliwość odświeżenia jej za parę lat i choć jednorazowo wydatek był kosmiczny (chlip, chlip), nie żałuję.
Wykończenia wnętrz to nie tylko pasja, ale też zawód... 
Ostatnio odnawiałem drewniane podłogi w całym domu, cyklinowanie plus malowanie dało świetne efekty, moja podłoga jest postarzana, kolor biały.
Do odnowienia podłogi najlepsze jest cyklinowanie
Ja używam specjalnych impregnatów do drewna i mam nadzieje że podłoga długo będzie wyglądała fajnie.
Witam, koledzy czym pomalować podłogę drewnianą w domku ogrodowym. Deska niczym nie była malowana. Dzięki pozdrawiam
Tutaj moim zdaniem myślę, że firma Quercus spełni swoje zadanie. Ja uważam że nie traficie na bardziej profesjonalną firmę.