APEL do posiadających domy murowane ocieplane od środka!
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
JBZ
do Admina!
jesli już usuwa pan linki pod moim podpisem, to proszę wszystkim!
W podpisie darq także takowy widnieje!
Na stronie tegoż pana produkuje się TB - czyżby konszachty czy spółka?
Są równi i równiejsi?
Jerzy Zembrowski
jesli już usuwa pan linki pod moim podpisem, to proszę wszystkim!
W podpisie darq także takowy widnieje!
Na stronie tegoż pana produkuje się TB - czyżby konszachty czy spółka?
Są równi i równiejsi?
Jerzy Zembrowski
Ostatnio zmieniony 14 gru 2007, 20:59 przez JBZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam, policzylem sobie na razie parter w domku z pdooaszem uzytkowym w blizniaku i wyszlo mi poki cos:
Miejscowość...: Warszawa
Strefa klim. : 3
Temp. zewnętrzna [°C]: -20
Pow.ogrz. [m2]: 93
Kubatura ogrz.[m3]...: 242
Obliczeniowe zapotrzebowanie na moc cieplną....... Qo[W]: 3208
Zapotrzebowanie na moc cieplną dla wentylacji.. Qwent[W]: 361
Zapotrzebowanie na m3 kubatury ogrzewanej..... Qv,[W/m3]: 13,3
Zapotrzebowanie na m2 powierzchni ogrzewanej.. Qf,[W/m2]: 34,5
Roczne zapotrzeb. na ciepło do ogrzewania... Qh, [GJ/rok]: 21,13
Qh,[kWh/rok]: 5870
Wskaźnik sezonowego zapotrzeb. na ciepło EA, [MJ/m2*rok]: 227,2
EA,[kWh/m2*rok]: 63,1
Wskaźnik sezonowego zapotrzeb. na ciepło EV, [MJ/m3*rok]: 87,4
EV,[kWh/m3*rok]: 24,3
Z poddaszem zejdzie sporo dluzej a nie mam czasu wiec na razie moje wyniki ze wspomnianego parteru.
Podalem te wyniki tez na innym forum wiec nie zdziwcie sie jak je gdzies spotkacie
Pzdr.
Miejscowość...: Warszawa
Strefa klim. : 3
Temp. zewnętrzna [°C]: -20
Pow.ogrz. [m2]: 93
Kubatura ogrz.[m3]...: 242
Zapotrzebowanie na moc cieplną dla wentylacji.. Qwent[W]: 361
Zapotrzebowanie na m3 kubatury ogrzewanej..... Qv,[W/m3]: 13,3
Zapotrzebowanie na m2 powierzchni ogrzewanej.. Qf,[W/m2]: 34,5
Roczne zapotrzeb. na ciepło do ogrzewania... Qh, [GJ/rok]: 21,13
Qh,[kWh/rok]: 5870
Wskaźnik sezonowego zapotrzeb. na ciepło EA, [MJ/m2*rok]: 227,2
EA,[kWh/m2*rok]: 63,1
Wskaźnik sezonowego zapotrzeb. na ciepło EV, [MJ/m3*rok]: 87,4
EV,[kWh/m3*rok]: 24,3
Z poddaszem zejdzie sporo dluzej a nie mam czasu wiec na razie moje wyniki ze wspomnianego parteru.
Podalem te wyniki tez na innym forum wiec nie zdziwcie sie jak je gdzies spotkacie
Pzdr.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Po raz kolejny napisze, mam szklo piankowe na oddzielenie scian zewn. od scian fundamentowych. Straty beda niewielkie na fundamenty a w podlodze mam 30cm styropianu. Nie widze wiec sensu wyliczania tych strat, dodatkowo mam (tak ironizowane przez Pana) ocieplenie scian fundamentowych od zewnatrz 20cm styropianu az do law fundamentowych, garunt to piasek a wodygruntowe sa na gleb. ok 2,5m a dom nie podpiwniczony bedzie. Grunt srednio ma 8stC a odizolowany od strefy przemarzania wspomnianeym styropianem nie zmniejszy pod domem temperatury wiec odizolowanie szklem powinno zdac egzamin.
Pzdr.
Pzdr.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Co do strefy przemarzania... Jeżeli fundament ma +8 to też bardzo dobrze odbiera ciepło od budynku! , który ma +22! Poza tym to +8... jeżeli jest to skąd? Czy to nie nasze kWh utrzymują fundament w temperaturze wyższej od otoczenia?
A co z wilgocią? Czy szkło piankowe nie uniemożliwi "zejścia" wilgoci do strefy dodatnich temperatur?
A co z wilgocią? Czy szkło piankowe nie uniemożliwi "zejścia" wilgoci do strefy dodatnich temperatur?
Jak Pan wie temperatura na pewnej glebokosci pod ziamia jest w miare stala i wynosi ok 10-12 stC tak wiec cieplo plynie z ziemi a nie z budynku. W tym przypadku to grunt odizolowany od podlogi 30cm styropianu nie ma mozliwosci przejemowania ciepla. Zakladajac temp. 8stC, styropian 30cm i temp wewnatrz bud. 20-25stC stwarza idealne warunki. Temp zewn. (grunt) jak widac nie jest ujemna wiec nieomalze mamy idelana przegrode.
Pzdr.
Pzdr.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

... a śnieg topnieje wokół domu...
Pan porównuje temperaturę gruntu i fundamentu na tej samej głębokości! np 20-30 cm!
Może jeszcze raz . Czy dom 150m2 ogrzewany gazem, w którym suma rocznych (12 miesięcy) rachunków a prąd i gaz wynosi równo 4000zł to dom energooszczędny? Kto z forumowiczów "schodzi " niżej ? Czy można zejść niżej stosując stare technologie JBZ?
Pan porównuje temperaturę gruntu i fundamentu na tej samej głębokości! np 20-30 cm!
Może jeszcze raz . Czy dom 150m2 ogrzewany gazem, w którym suma rocznych (12 miesięcy) rachunków a prąd i gaz wynosi równo 4000zł to dom energooszczędny? Kto z forumowiczów "schodzi " niżej ? Czy można zejść niżej stosując stare technologie JBZ?
Ja bede mial PC, went. z reku i GWC - nie nazwalbym tego starymi technologiami. Z tego co zauwazylem to JBZ nie krytykuje tego, natomiast rzecz ma sie inaczej jesli chodzi o ocieplanie domow od srodka w technologii tradycyjnej - murowanej, szczegolnie nowo budowanych domow. Pewnie ze jak nie mozna ruszyc elewacji np. zabytki to nie ma wyboru i wtedy od srodka daje niewspolmiernie dobry wynik w stosunku do braku ocieplenia.
Odnosnie moich wynikow to mam pewne watpliwosci, wg mnie wyszly zbyt wysokie zapotrzebowania. Zauwazylem ze program na podloge "kasuje" od -20stC a przeciez od gruntu nie bedzie tak niskich temperatur, najwyzej 8stC. Nie wiem gdzie i jak to zmienic, jak daje przegrode zewnetrzna to od razu wali -20
Pzdr.
Odnosnie moich wynikow to mam pewne watpliwosci, wg mnie wyszly zbyt wysokie zapotrzebowania. Zauwazylem ze program na podloge "kasuje" od -20stC a przeciez od gruntu nie bedzie tak niskich temperatur, najwyzej 8stC. Nie wiem gdzie i jak to zmienic, jak daje przegrode zewnetrzna to od razu wali -20
Pzdr.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Widzi Pan, nie tylko gradient temperatury, grunt przy tej samej różnicy temperatur nawet 70 razy szybciej odbiera ciepło niż powietrze!
Co do pompy ciepła ... Mój brat ma dom w Komorowie, rachunki roczne za prąd (nie tylko ogrzewanie) są około 2000 zł
(150m2) . Założenie ogrzewania kosztowało go 4400zł . Pan policzy czy odsetki za pompę ciepła + instalacja nie pokryją całkowitego użycia energii?
Co do pompy ciepła ... Mój brat ma dom w Komorowie, rachunki roczne za prąd (nie tylko ogrzewanie) są około 2000 zł
(150m2) . Założenie ogrzewania kosztowało go 4400zł . Pan policzy czy odsetki za pompę ciepła + instalacja nie pokryją całkowitego użycia energii?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A co do starych technologii... Piszemy o izolacji termicznej a nie pompach czy wentylacji.
Izolacja termiczna zapewniająca zużycie energii na poziomie wyższy od 70kWh/m2 rocznie to stara technologia!!!
Czy ktoś tu podał jak to osiągnąć?
Czy linki isovera , porthermu, czy nawet xelly to do starych domów? A czy jeśli coś nie szkodzi staremu domowi to zaszkodzi nowemu??? Z mechaniczną wentylacją??
Izolacja termiczna zapewniająca zużycie energii na poziomie wyższy od 70kWh/m2 rocznie to stara technologia!!!
Czy ktoś tu podał jak to osiągnąć?
Czy linki isovera , porthermu, czy nawet xelly to do starych domów? A czy jeśli coś nie szkodzi staremu domowi to zaszkodzi nowemu??? Z mechaniczną wentylacją??
-
JBZ
Panie Brzęczkowski!
Forumowiczom, to szkodzi ale co innego: bełkot demagoga bez pojęcia!
Skoro Piwopijca zapędził Pana w kozi róg, to trza się poddać, bo dalszy bełkot tylko potwierdza Pana dyletanctwo w budownictwie.
Pan ani w ząb nie rozumie podawanych przez siebie liczb - i to jest żałosne! Tylko laik nie mając argumentów (bo niby skąd?) nazywa coś czego nie rozumie "starymi technologiami"
Projektantów obowiązują wytyczne, a te co jakiś czas zmniejszają dopuszczalne współczynniki przenikania ciepła - w miarę jak rosną ceny energii. To nie stare technologie, lecz stare wytyczne - taka byłaby poprawna nazwa - jeśli już. Ale to nie Pan je odkrył, te wytyczne są opracowywane przez naukowców co kilka lat.
AKtualnie będą wprowadzone nowe obniżone standardy na zużycia energii przez budynki (zgodnie z nową dyrektywą UE) i pod nie będą projektowane obiekty. Będą stosowane coraz grubsze ocieplenia (o tym już pisałem), ale nie od wewnątrz, lecz od zewnątrz ścian zewnętrznych - gdzie się tylko da! Cała nauka o fizyce budowli tego dowodzi.
Jeden chory człowiek z urojenia (w dodatku bez minimum wykształcenia) jest w opozycji!? Wniosek nasuwa się sam! Jeśli Pan nie jest w stanie pojąć swojej żałosnej postawy, proszę się udać do psychiatry, a ten Pana objaśni kim jest!
Zamiast bełkotać bez sensu o podgrzewaniu fundamentów, proszę się udać do pierwszego z brzegu studenta wydziału inżynierii środowiska, a ten policzy roczną stratę ciepła takiego fundamentu. Tyle, że w wynik Pan nie uwierzy. Pana obliczenia w tym temacie mają się jak Pana wcześnie rewelacje o bateriach bezdotykowych, które zużywają 8 razy mniej wody niż klasyczne ręczne. To już przeszło Panu? Przejdzie i temat fundamentów.
Mądrej głowie wystraczy jedno słowo, a z Panem dyskutuje się na zasadzie "mówił dziad do obrazu".
Jerzy Zembrowski
Forumowiczom, to szkodzi ale co innego: bełkot demagoga bez pojęcia!
Skoro Piwopijca zapędził Pana w kozi róg, to trza się poddać, bo dalszy bełkot tylko potwierdza Pana dyletanctwo w budownictwie.
Pan ani w ząb nie rozumie podawanych przez siebie liczb - i to jest żałosne! Tylko laik nie mając argumentów (bo niby skąd?) nazywa coś czego nie rozumie "starymi technologiami"
Projektantów obowiązują wytyczne, a te co jakiś czas zmniejszają dopuszczalne współczynniki przenikania ciepła - w miarę jak rosną ceny energii. To nie stare technologie, lecz stare wytyczne - taka byłaby poprawna nazwa - jeśli już. Ale to nie Pan je odkrył, te wytyczne są opracowywane przez naukowców co kilka lat.
AKtualnie będą wprowadzone nowe obniżone standardy na zużycia energii przez budynki (zgodnie z nową dyrektywą UE) i pod nie będą projektowane obiekty. Będą stosowane coraz grubsze ocieplenia (o tym już pisałem), ale nie od wewnątrz, lecz od zewnątrz ścian zewnętrznych - gdzie się tylko da! Cała nauka o fizyce budowli tego dowodzi.
Jeden chory człowiek z urojenia (w dodatku bez minimum wykształcenia) jest w opozycji!? Wniosek nasuwa się sam! Jeśli Pan nie jest w stanie pojąć swojej żałosnej postawy, proszę się udać do psychiatry, a ten Pana objaśni kim jest!
Zamiast bełkotać bez sensu o podgrzewaniu fundamentów, proszę się udać do pierwszego z brzegu studenta wydziału inżynierii środowiska, a ten policzy roczną stratę ciepła takiego fundamentu. Tyle, że w wynik Pan nie uwierzy. Pana obliczenia w tym temacie mają się jak Pana wcześnie rewelacje o bateriach bezdotykowych, które zużywają 8 razy mniej wody niż klasyczne ręczne. To już przeszło Panu? Przejdzie i temat fundamentów.
Mądrej głowie wystraczy jedno słowo, a z Panem dyskutuje się na zasadzie "mówił dziad do obrazu".
Jerzy Zembrowski
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Z tego wynika, że naprawdę Pan sądzi, że gdyby w domu znazcznie obniżyć temperaturę, lub nawet przestać grzać to fundament dalej będzie miał 8stC?piwopijca pisze:Jak Pan wie temperatura na pewnej glebokosci pod ziamia jest w miare stala i wynosi ok 10-12 stC tak wiec cieplo plynie z ziemi a nie z budynku. W tym przypadku to grunt odizolowany od podlogi 30cm styropianu nie ma mozliwosci przejemowania ciepla. Zakladajac temp. 8stC, styropian 30cm i temp wewnatrz bud. 20-25stC stwarza idealne warunki. Temp zewn. (grunt) jak widac nie jest ujemna wiec nieomalze mamy idelana przegrode.
Pzdr.
Zapewne wie Pan dlaczego np.granica przemarzania jest do pewnej tylko glebokosc?
Zrodla geotermalne tez Pan wie co to sa?
To niech bedzie moja odpowiedzia, skoro grunt na pewnej gloebokosci ma stala temperature a cieplo "idzie" w kierunku nizszych temp. to oczywistym jest utrzymywanie sie temp. na podobnym poziomie, jezeli oczywiscie stworzymy ku temu odpowiednie warunki. Takimi warunkami moze byc np. ocieplenie fundamentow i podlog, w ten sposob zmniejszamy przenikalnosc cieplna (ziemia tak szybko nie "stygnie" poniewaz roznice temperatur sa duzo mniejsze). Nie ma skokow pomiedzy -20 a 8 st C.
Pzdr.
Zrodla geotermalne tez Pan wie co to sa?
To niech bedzie moja odpowiedzia, skoro grunt na pewnej gloebokosci ma stala temperature a cieplo "idzie" w kierunku nizszych temp. to oczywistym jest utrzymywanie sie temp. na podobnym poziomie, jezeli oczywiscie stworzymy ku temu odpowiednie warunki. Takimi warunkami moze byc np. ocieplenie fundamentow i podlog, w ten sposob zmniejszamy przenikalnosc cieplna (ziemia tak szybko nie "stygnie" poniewaz roznice temperatur sa duzo mniejsze). Nie ma skokow pomiedzy -20 a 8 st C.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2007, 15:06 przez piwopijca, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik