mokre ściany, okna
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
mokre ściany, okna
Co się dzieje! Mam założony rekuperator 400m3 i mokre ściany, okna, wysoka wilgotność. Wszyscy chwalą a u mnie z anemostatów w pokojach kapie![/b]
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Henryk Sobucki
- Aktywny

Re: mokre ściany, okna
Jaką właściwie masz tę wilgotność ? Mierzysz jakimś higrometrem ?mikros pisze:Co się dzieje! Mam założony rekuperator 400m3 i mokre ściany, okna, wysoka wilgotność. Wszyscy chwalą a u mnie z anemostatów w pokojach kapie![/b]
-
JBZ
A to na podstawie czego Jasnowidz Budownictwa to pisze?Zapewne masz rekuperator z wymiennikiem typu rotor. One się do domów nie nadają !!!!!
Kapanie wody z anemostatów jest skutkiem porywania się z "motyką na księżyc" za wentylację z rekuperacją przez takich samuków jak TB. A jest ich coraz więcej.
Panie Mikros.
Wszystko wskazuje na to, że układ wentylacji w Pana domu nie był poprzedzony projektem? Jeśli mam rację, proszę temat zgłosić do specjalisty od wentylacji lub fizyki budowli, a rozwiąże i doprowadzi do poprawności. Jeśli jednak projekt był, trzeba to zgłosić projektantowi.
Jerzy Zembrowski
-
Henryk Sobucki
- Aktywny

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Panie JBZ od jakiegoś czasu wprowadzono na rynek centrale wentylacyjne z wymiennikiem obrotowym, które swoją wysoką sprawność zawdzięczają, że powietrze wchodzące odbiera całą wilgoć z powietrza wywiewanego. Ja to wiem, natomiast cała masa inż. z Systemair, Centrumklima, itd albo nie wie, albo nie informuje klienta, by sprzedać towar.
Wyjaśnię Panu JBZ (bo obiecałem Go uczyć nowych technologii), że nie ma innego powodu kapania z anemostatów niż rotor!!! Każda inna centrala ma odprowadzenie kondensatu z wymiennika ciepła!!!! Ale to oczywiście wiedzą tylko ci co mają doświadczenie, bo podręczniki i instrukcje podają co innego!!!!
Pozdrowienia
Wyjaśnię Panu JBZ (bo obiecałem Go uczyć nowych technologii), że nie ma innego powodu kapania z anemostatów niż rotor!!! Każda inna centrala ma odprowadzenie kondensatu z wymiennika ciepła!!!! Ale to oczywiście wiedzą tylko ci co mają doświadczenie, bo podręczniki i instrukcje podają co innego!!!!
Pozdrowienia
-
JBZ
Panie TB
Czy ciepło płynie od temperatury niższej do wyższej? Nie!
Czy dyletant może nauczyć specjalistę? Także nie!
Nie będę tu robił wykładu na temat procesu wymiany ciepła i masy na skutek działania rekuperatora - KAŻDEGO TYPU!
U lekarza Jegomość już był?
Jerzy Zembrowski
Czy ciepło płynie od temperatury niższej do wyższej? Nie!
Czy dyletant może nauczyć specjalistę? Także nie!
Nie będę tu robił wykładu na temat procesu wymiany ciepła i masy na skutek działania rekuperatora - KAŻDEGO TYPU!
U lekarza Jegomość już był?
Jerzy Zembrowski
Ostatnio zmieniony 14 gru 2007, 11:21 przez JBZ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Henryk Sobucki
- Aktywny

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Regulacja nie miałaby sensu, bo niezależnie od obrotów rotora cała wilgoć wraca! Panie Henryku, normalny krzyżowy rekuperator, zima przy 4-ch osobach odprowadza średnio dobowo 300-400g/h kondensatu do kanalizacji. W obrotowych wymiennikach cała ta wilgoć przejmowana jest przez świeże powietrze. To jedyna wentylacja, która całą "produkowaną " wilgoć zostawia w domu!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik