ocieplanie domów i mieszkań - zacznij od siebie
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: ocieplanie domów i mieszkań - zacznij od siebie
Wątpliwości to ludzka rzecz. Uszczelnienie nie jest trudne i jest bardzo tanie. Nawet jak mamy durszlak
150m2 80 kWh//m2 = 12000kWh
Po uszczelnieniu i założeniu wentylacji z odzyskiem ciepła, w takim domu, spadek jest minimum o 4000kWh.
Ogrzewanie elektryczne niecentralne w połączeniu z pobierającą do 0.7kW powietrzną pompą ciepła np. Mitsubishi da 2500-3000kWh
Druga pompa ciepła zintegrowana z zasobnikiem - da 200 litrów wody prysznicowej dziennie przez 330 dni ( miesiąc nas w domu nie ma ) zużywając 600kWh.
Inwestycja jest tańsza niż instalacja kotłowni na paliwa stałe i nie porównywalnie tańsza od gazu.
Gruntowe pompy ciepła, w ogóle wykluczam jako zabytki.
150m2 80 kWh//m2 = 12000kWh
Po uszczelnieniu i założeniu wentylacji z odzyskiem ciepła, w takim domu, spadek jest minimum o 4000kWh.
Ogrzewanie elektryczne niecentralne w połączeniu z pobierającą do 0.7kW powietrzną pompą ciepła np. Mitsubishi da 2500-3000kWh
Druga pompa ciepła zintegrowana z zasobnikiem - da 200 litrów wody prysznicowej dziennie przez 330 dni ( miesiąc nas w domu nie ma ) zużywając 600kWh.
Inwestycja jest tańsza niż instalacja kotłowni na paliwa stałe i nie porównywalnie tańsza od gazu.
Gruntowe pompy ciepła, w ogóle wykluczam jako zabytki.
Dobrze, to jak Pan uszczelni dom bez paroizolacji w dachu bez totalnej demolki i tanio? W ogóle co w to uszczelnienie jeszcze wejdzie? Tanio..
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Po co paroizolacja? Przecież nie dokłada Pan izolacji termicznej w opisywanym przypadku? Paroizolacja jest konieczna do styropianów, wełny itp.Maniak pisze:Dobrze, to jak Pan uszczelni dom bez paroizolacji w dachu bez totalnej demolki i tanio? W ogóle co w to uszczelnienie jeszcze wejdzie? Tanio..
Uszczelnianie okien, kanalizacji, wentylacji... nie robi się paroizolacją a np. pianką.
Paroizolacja ma chronić przed przed dyfuzją pary wodnej.
Konkludując trzeba zatkać wszystkie większe dziury jakie się pojawiają w budynku.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie! Nie większe a wszystkie szczeliny, większe i mniejsze.Maniak pisze:Konkludując trzeba zatkać wszystkie większe dziury jakie się pojawiają w budynku.
Pan zostawi zapałkę w uszczelce lodówki i sprawdzi, że włącza się znacznie częściej.
Uszczelnianie na maksa i jednoczesne korzystanie z wentylacji są sprzeczne z sobą.
Niestety, tak to jest jak niektórzy fizycy budowli przeginają pałę i chcą zrobić z domu naczynie zamknięte, a potem nagle stwierdzają, że przecież ludzie się w tak zamkniętym domu poduszą
i zaczynają go rozszczelniać dając np. wentylację mechaniczną.
To jest budowlana schizofrenia!
Niestety, tak to jest jak niektórzy fizycy budowli przeginają pałę i chcą zrobić z domu naczynie zamknięte, a potem nagle stwierdzają, że przecież ludzie się w tak zamkniętym domu poduszą
i zaczynają go rozszczelniać dając np. wentylację mechaniczną.
To jest budowlana schizofrenia!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Chodzi o niedostarczanie zimnego, lub gorącego powietrza.
Na jednym z forów, które prowadzi ciepłownik, czyli półgłówek (Budujemy Dom) jest coś takiego:
Twoje konto zostało tymczasowo zawieszone. Zawieszenie dobiegnie końca 20.07.2042, 09:51 .
A na politechnikach dalej w najlepsze "Ogrzewnictwo" dalej funkcjonuje!!! A my musimy płacić za kształcenie niepotrzebnych oszołomów.
Na jednym z forów, które prowadzi ciepłownik, czyli półgłówek (Budujemy Dom) jest coś takiego:
Twoje konto zostało tymczasowo zawieszone. Zawieszenie dobiegnie końca 20.07.2042, 09:51 .
A na politechnikach dalej w najlepsze "Ogrzewnictwo" dalej funkcjonuje!!! A my musimy płacić za kształcenie niepotrzebnych oszołomów.
Też uszczelniałam pianką. Idealne rozwiązanie, bo szybko, czysto i profesjonalnie to zrobili. podjechali z nowym sprzętem i zostawili po sobie porządek. polecam piankę wszystkim znajomym. Izolowała mi firma CELS
A co takiego Ci uszczelnili?kasia_117 pisze:Też uszczelniałam pianką. Idealne rozwiązanie, bo szybko, czysto i profesjonalnie to zrobili. podjechali z nowym sprzętem i zostawili po sobie porządek. polecam piankę wszystkim znajomym. Izolowała mi firma CELS
Dach
było strasznie zimno na poddaszu, przewiewało. Teraz jest ciepło i zyskałam nowe pomieszczenie
Moim zdaniem najlepsza i najskuteczniejsza metoda to termomodernizacja. Teraz jak myślę o styropianie to wydaje mi się jakby to było wieki temu. Choć to też zależy od firmy, którą zwerbujemy. Ja mogę polecić Budomal, korzystałem z ich usług i jestem bardzo zadowolony. Elegancka robota.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

I co? Ma Pan dom izolowany czy nie?Gazzel pisze:Moim zdaniem najlepsza i najskuteczniejsza metoda to termomodernizacja. Teraz jak myślę o styropianie to wydaje mi się jakby to było wieki temu. Choć to też zależy od firmy, którą zwerbujemy. Ja mogę polecić Budomal, korzystałem z ich usług i jestem bardzo zadowolony. Elegancka robota.