butla z gazem jaki długi max. może być przyłącz?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

kris 2km
Początkujący
Początkujący

butla z gazem jaki długi max. może być przyłącz?

Post autor: kris 2km »

witajcie i doradźcie
chcę zainstalować butlę pb. z gazem na zewnątrz budynku i podłaczyć do rur z rozprowadzonymi po budynku między in. do kuchni, to będzie jakieś ok.20mb czy mogę tak daleko umieścić butlę?
wewnątrz rury stalowe do gazu ziemnego, na zewnątrz myślę rurą plastikową do gazu ok. 10m,
i w takim układzie gdzie mam zainstalować reduktor?
z góry dzięki za jakieś informacje
kris2km

Enerbau Tanie Grzanie
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Re: butla z gazem jaki długi max. może być przyłącz?

Post autor: Enerbau Tanie Grzanie »

[quote="kris 2km"][/quote]
Nie masz miejsca w kuchni na butlę? O co chodzi? :shock: Chcesz gotować czy ogrzewać? Oświeć nas :shock:
.
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.

kris 2km
Początkujący
Początkujący

Post autor: kris 2km »

chcę do kuchenki podłączyć, ale nie chcę mieć butli w wewnątrz domu
kris2km

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Nie ma ograniczeń co do długości. Jedyne ograniczenia obowiązują co do zastosowanych materiałów i umieszczenia instalacji.
Mianowicie: Materiał - stal skręcana lub spawana, miedź łączona na zacisk lub lutowana na twardo (instalacja miedziana nie śmie być wystawiona na zewnątrz budynku) - i to wszystko. Plastikowe rury PE przeznaczone do gazu są stosowane w instalacjach podziemnych min.1.5m (w poziomie) od budynku lub miejsca gdzie instalacja wychodzi ponad grunt musisz przejść na stal.
Co do miejsc gdzie możesz ją przeciągnąć to absolutny zakaz ciągnięcia instalacji na PB przez pomieszczenia znajdujące się poniżej terenu czy wyposażone w kratki ściekowe.
Zakaz posiadania butli w większej ilości niż 11kg - nawet pustych nie możesz przechowywać w pobliżu lub innych pomieszczeniach. Reduktor montujesz na butli a tą wężem atestowanym z resztą instalacji sztywnej.
Zalety takiej instalacji - to mniejsze ryzyko wycieku niebezpiecznego z butli ale tez osoby postronne mogą mieć do niej dostęp. W zimie nie będziesz w stanie opróżnić butli do końca w ostre zimy nawet 1/4-1/5gazu będzie niewykorzystana. Nie łatwiej umieścić ją w kuchni i uzbroić się w czujnik gazu? Można zastosować ich kilka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”