jak-podłączyć-lampę-3-punktową
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
czarna12343
- Początkujący

jak-podłączyć-lampę-3-punktową
witam,
chciałabym-się-dowiedziec-jak-podłączyć-lampę-na-3-żarówki.....
stara-instalacja-z-sufitu-wychodzą-3-kable....
z-lampy-wychodzą-2-grupy-po-3(3-niebieskie-i-3-brązowe)....
mam-włącznik-na-dwa-przyciski
chciałabym-aby-przy-jednym-z-przyciskow-zapalała-się-jedna-żarówka-a-przy-dwóch-wszystkie....
proszę-o-pomoc-jak-to-poprawnie-podłączysz
chciałabym-się-dowiedziec-jak-podłączyć-lampę-na-3-żarówki.....
stara-instalacja-z-sufitu-wychodzą-3-kable....
z-lampy-wychodzą-2-grupy-po-3(3-niebieskie-i-3-brązowe)....
mam-włącznik-na-dwa-przyciski
chciałabym-aby-przy-jednym-z-przyciskow-zapalała-się-jedna-żarówka-a-przy-dwóch-wszystkie....
proszę-o-pomoc-jak-to-poprawnie-podłączysz
czarna12343
Re: jak-podłączyć-lampę-3-punktową
Rozumię, że z sufitu wychodzą 3 przewody. Pytanie brzmi, ile przewodów wychodzi z w puszce z włącznikiem?
-
czarna12343
- Początkujący

Wszystko zależy od podłączeń tych przewodów w puszcze rozdzielczej.
Najpierw należy ustalić, który przewód w puszce wyłącznika jest przewodem fazowym.
Następnie należy ustalić, który z przewodów wychodzących z sufitu jest przewodem zerowym (powinien być niebieski).
Następnie należy przewód fazowy z puszki wyłącznika połączyć z jednym z dostępnych przewodów
i sprawdzić, czy faza pojawi się w jednym z przewodów na suficie.
Następnie należy ponowić procedurę z drugim przewodem. Jeżeli faza pojawi się również w drugim przewodzie sufitowym, to można lampę podłączyć w zaplanowanej konfiguracji
Najpierw należy ustalić, który przewód w puszce wyłącznika jest przewodem fazowym.
Następnie należy ustalić, który z przewodów wychodzących z sufitu jest przewodem zerowym (powinien być niebieski).
Następnie należy przewód fazowy z puszki wyłącznika połączyć z jednym z dostępnych przewodów
i sprawdzić, czy faza pojawi się w jednym z przewodów na suficie.
Następnie należy ponowić procedurę z drugim przewodem. Jeżeli faza pojawi się również w drugim przewodzie sufitowym, to można lampę podłączyć w zaplanowanej konfiguracji
-
czarna12343
- Początkujący

na dzień dzisiejszy tak narobiłam że nie świeci nic,a że jest już ciemno to nie-chcę przy tym grzebać.
jak-podlączyłam-uprzednio-to-świeciły-wszytskie-żarówki-na-raz-bez-względu-na-który-włącznik-nacisłam..
do-kostki-pod-L-nie-dam-rady-wsunąć-dwóch-kabelków-z-sufitu,choćbym-nie-wiem-jak-kombinowała

jak-podlączyłam-uprzednio-to-świeciły-wszytskie-żarówki-na-raz-bez-względu-na-który-włącznik-nacisłam..
do-kostki-pod-L-nie-dam-rady-wsunąć-dwóch-kabelków-z-sufitu,choćbym-nie-wiem-jak-kombinowała

czarna12343
Teraz dopiero widzę co jest grane. Lampa ma tylko jedną opcję, tzn. można włączyć wszystko, albo nic.
Pośrodku kostki przyłączeniowej jest miejsce na przewód ochronny. Poza tym na przewód zerowy N i fazowy L..
Przy wyłączniku należy usunąć przewód niebieski, a w jego miejsce dać przewód fazowy. Który to jest, pokaże neonówka. To samo przy lampie. Włączyć wyłącznik i zobaczyć na której żyle jest faza. Tą żyłę
podłączyć pod zacisk L.
Niestety z tą lampą nie da się nic więcej zrobić.
Jeszcze należy usunąć przewód zasilający ze środkowego zacisku.
Pośrodku kostki przyłączeniowej jest miejsce na przewód ochronny. Poza tym na przewód zerowy N i fazowy L..
Przy wyłączniku należy usunąć przewód niebieski, a w jego miejsce dać przewód fazowy. Który to jest, pokaże neonówka. To samo przy lampie. Włączyć wyłącznik i zobaczyć na której żyle jest faza. Tą żyłę
podłączyć pod zacisk L.
Niestety z tą lampą nie da się nic więcej zrobić.
Jeszcze należy usunąć przewód zasilający ze środkowego zacisku.
-
Jacek30Jacek
- Początkujący

A dlaczego się nie da ??? o ile oznaczenia na zdjęciach są prawidlowe i czarny i brązowy to przewody fazowe załączane każdy odzielnym przyciskiem włącznika a niebieski to neutralny to wymieniamy kostkę na 4-torową i podłączamy tak :

Sorry za jakość rysunku.

Sorry za jakość rysunku.
-
tomaszmoryc
- Zainteresowany

Miałem podobny dylemat, bo nie chciałem generalnego remontu robić, tylko oświetlenie zainstalować i udało się. Lampy kupiłem od producenta i od razu mi odnośnik podesłali, żebym zamówił elektryka.