Hałas z kanałów wentylacyjnych
Hałas z kanałów wentylacyjnych
Czy ktoś z Państwa mógłby mi poradzić czy i jak można wygłuszyć kanały wentylacyjne. Mieszkam w bloku 4 piętrowym. Teoretycznie i podobno praktycznie każde mieszkanie ma osobne kanały wentylacyjne więc nie powinnam słyszeć sąsiadów z kanałów u siebie w domu a jednak słychać u mnie wszystko, najbardziej z piętra powyżej. Kanały poziome mam już zaizolowane, jednak dźwięk niesie się kanałem pionowym wychodzącym na dach. Czy da się w tej chwili coć zrobić by dźwięki z obcych mieszkań do mnie nie docierały?
-
KTH
Re: Hałas z kanałów wentylacyjnych
mogę dać Ci numer telefonu do akustyka, zapewne za parę stówek powie Ci jak wygłuszyć i czym piony wentylacyjne, ja musiałem zapłacić za takie informacje bo jak wiemy nic za darmo nie ma ....
Coaxil-jedyny sposób na hałasy z zewnątrz.
Za takie rady dziękuję bardzo. Mam nadzieję, że w twoim przypadku działa, dlatego polecasz ;/
Owszem. I u większości znajomych też skutkuje. Ręce się nie trzęsą, pralka nagle przestaje hałasować, sąsiad z dołu jakby ciszej muzykę puszcza, wiatr przestaje wiać, kot jakby mniej nachalny się robi..Takie mamy czasy że tylko dobry lekarz jest w stanie zapewnić spokojne życie i normalny sen.
Gratuluję.
Nie ma czego. Facet jest jak lekarz. I dogodzi i doradzi 
Potrzebuję fachowca w innym zakresie
Jak tak to przepraszam 
Poproszę.
Czy ktoś z Państwa wie jak sobie poradzić z hałasem z kanałów wentylacyjnych?
-
espercenter
- Początkujący

- Kontakt:
Dzień dobry,
Nie piszesz czy to nowy budynek, czy stary, najlepiej takie sprawy w 1szej kolejności zgłosić deweloperowi, administracji itp. w zależności od stanu faktycznego. Czy inni sąsiedzi mają również podobny problem.
Nie piszesz jaki to typ wentylacji, czasem pomagają maty czyli izolacja akustyczna, czasem tłumiki akustyczne, ale to dość złożony problem i nie ma tu prostej rady.
Ale myślę ,że niezbędne są oględziny specjalisty ds. wentylacji.
Pozdrawiam.
Nie piszesz czy to nowy budynek, czy stary, najlepiej takie sprawy w 1szej kolejności zgłosić deweloperowi, administracji itp. w zależności od stanu faktycznego. Czy inni sąsiedzi mają również podobny problem.
Nie piszesz jaki to typ wentylacji, czasem pomagają maty czyli izolacja akustyczna, czasem tłumiki akustyczne, ale to dość złożony problem i nie ma tu prostej rady.
Ale myślę ,że niezbędne są oględziny specjalisty ds. wentylacji.
Pozdrawiam.
Esper Center Sp. z o.o. Inwestor zastępczy
Jest to nowy budynek.Nie wiem co mam rozumieć przez typ wentylacji. W kuchni mam 2 kanały zaczynające się na moim poziomie, wentylacja grawitacyjna. Hałas pochodzi z mieszkania powyżej mojego. Planowane jest wygłuszenie przy użyciu rur preizolowanych, czy to dobry pomysł?