wilgoć proszę o poradę
wilgoć proszę o poradę
Mam pytanie w narożniku mieszkania zewnętrznej ściany wyszła mi wilgoć gdyż zabudowana jest tam kuchnia nie ma tam ruchu powietrza i jest tam bardzo zimno i do tego skrapla się woda czy jak wywiercę otwór w tym miejscu i dam wentylator mechaniczny i bede wyciągał tą wilgoć czy to coś da????
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: wilgoć proszę o poradę
Wentylacja to nawiew, skąd powietrze?kubik110 pisze:Mam pytanie w narożniku mieszkania zewnętrznej ściany wyszła mi wilgoć gdyż zabudowana jest tam kuchnia nie ma tam ruchu powietrza i jest tam bardzo zimno i do tego skrapla się woda czy jak wywiercę otwór w tym miejscu i dam wentylator mechaniczny i bede wyciągał tą wilgoć czy to coś da????
no własnie nie wiem myślaem nad wywierceniem w drugim końcu drugi otwór świeżego powierza.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tylko wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła ma sens. Dziury Pan pozatyka, gdy "suszenie" (wianie lodowatego powietrza ) się zacznie.
Wentylacja poza okresem grzewczym nie suszy.
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Panie Tomaszu wprowadza Pan w błąd użytkowników mieszkań. Wentylacja poza okresem grzewczym pozwala na utrzymanie normalnego mikroklimatu wnętrza, co zapobiega zawilgoceniu pomieszczeń, w tym podłóg drewnianych.Tomasz_Brzeczkowski pisze:
Pozdrawiam.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Myli się Pan. Nie wprowadzam w błąd. Tylko klimatyzacja odprowadza w ciepłe dni nadmiar wilgoci. Wentylacja wręcz zwiększa wilgotność względną, gdy jest chłodniej w domu niż na zewnątrz. Gdy są te same warunki, wentylacja nie ma znaczenia.
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Tomasz_Brzeczkowski pisze: Wentylacja wręcz zwiększa wilgotność względną, gdy jest chłodniej w domu niż na zewnątrz.
Panie Tomaszu wentylacja grawitacyjna z jednej strony wynosi z zamieszkałych pomieszczeń wilgoć na zewnątrz, a z drugiej strony, do ich wnętrza wprowadza ciepło z zewnątrz.
Jak Pan na pewno wie, wilgotność względna jest pochodną ilości wilgoci w powietrzu i jego temperatury.
Sądzę, że wie Pan dlaczego należy wentylować pomieszczenia.
Tak na szybko można to sprawdzić otwierając w ciepłe letnie dni okno i obserwować wskazania prostego higrometru przed i po otwarciu.
Każdy może się przekonać jak jest.
Pozdrawiam.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dr Jerzy Sowa Wentylacja Politechnika Warszawska: Nie ma problemu wentylacji grawitacyjnej, bo nie ma takiej wentylacji.
"Wilgoć" Panu chodzi o wilgotność względną czy o wodę? Wnosić czy wynosić można wodę, zaś wilgotność względna przy wentylacji latem w domu najczęściej rośnie.
"Wilgoć" Panu chodzi o wilgotność względną czy o wodę? Wnosić czy wynosić można wodę, zaś wilgotność względna przy wentylacji latem w domu najczęściej rośnie.
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Panie Tomaszu ??????Tomasz_Brzeczkowski pisze: "Wilgoć" Panu chodzi o wilgotność względną czy o wodę?.
Chodzi o ilość wilgoci zawartej w powietrzu lub bardziej naukowo, skoro posługuje się Pan tytułami, ilość pary wodnej.
Ja wiem, że jej nie widać, ale ona na pewno tam jest i to zamieszkałym domu idzie jej produkcja a poprzez wentylację prowadzona jest dystrybucja na zewnątrz.
To takie proste.
Pozdrawiam.
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Panie Tomaszu, jak Pan myśli, czemu kominiarze sprawdzają ciąg kominowy?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Dr Jerzy Sowa Wentylacja Politechnika Warszawska: Nie ma problemu wentylacji grawitacyjnej, bo nie ma takiej wentylacji.
.
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Panie Tomaszu wentylacja grawitacyjna działa na zasadzie różnicy gęstości powietrza (ciężaru 1m3)
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2015, 6:18 przez Galeria Parkietu Mława, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Panie Tomaszu wentylacja grawitacyjna działa na zasadzie różnicy gęstości powietrza (ciężaru 1m3)Tomasz_Brzeczkowski pisze:
Powietrze cieplejsze jest lżejsze i idzie do góry.
Ale nie tylko.
Powietrze z większą zawartością wilgoci (nie mylić z RH) też jest lżejsze i też idzie do góry.
Zimą te dwa czynniki się nakładają, latem mogą być przeciwstawne i powstaje wypadkowa.
Latem wentylacja grawitacyjna jest bardziej aktywna nocą, kiedy jest korzystna różnica temperatur.
Ale nie tylko.
Również przy spadku gęstości powietrza w pomieszczeniu, wynikającego z podwyższonej zawartości wilgoci.
Tu powstaje w pewnym sensie auto regulacja wilgotności w pomieszczeniu.
Tak na marginesie.
Wyż to wysokie ciśnienie - cięższe, bo suchsze powietrze (bezchmurnie)
Niż to niskie ciśnienie - lżejsze, bo wilgotne powietrze (pochmurno)
Dla zaawansowanych proponuję popatrzeć w ciężary molowe składników powietrza wilgotnego i suchego.
Szukam tanich elastycznych przewodów wentylacyjnych. Widziałem takie na tej stronie http://www.eko-sanit.pl/ warto u nich kupić?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Chińskie mogą smierdzieć
racja. kiedys miałem problem z wilgocia i pomogla mi firma www.zuw-walawski.pl/ ze slaska. Zrobili u mnie izolacja przeciwwilgociowa i na razie jest spokoj. Wczesniej niestety był grzyb i zapach tez nieprzyjemny.
majsternastodwa