Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.
[quote="malgorzata123"][/quote]
Takich spamerów, jak malgorzata123, to na tym forum zatrzęsienie. "Spamerska stonka", którą moderatorzy zbierają i usuwają za pomocą "słoika", nie do opanowania. Wolna amerykanka.
a powiedzcie mi jaki wkład kominowy polecacie tak aby był przede wszystkim bezpieczy. niedługo buduję dom a w tym w którym jestem 2 tygodnie temu zapialiły się sadze w kominie. obgien był dosc duży. w kominie są wkłądy ceramiczne.
czubaks pisze: niedługo buduję dom a w tym w którym jestem 2 tygodnie temu zapialiły się sadze w kominie. obgien był dosc duży. w kominie są wkłądy ceramiczne.
czy moze wklad nie ma na to wpływu tylko opał?
No to teraz niech tam zajrzy kominiarz (kamerą), bo w tym kominie jest zapewne niezła "kaszana" i komin ten nie nadaje się już do dalszej eksploatacji
Pożar sadzy tylko częściowo zależy od stanu opału (jeśli jest wilgotny, to pojawia się dużo sadzy), Ważny jest dobór komina dla zastosowanego kotła/pieca, sposobu palenia i można się przed pożarem sadzy ustrzec przy pomocy okresowego obowiązkowego czyszczenia komina
nie po to człowiek żyje żeby pracować, lecz po to pracuje żeby żyć
czubaks pisze:a powiedzcie mi jaki wkład kominowy polecacie tak aby był przede wszystkim bezpieczy. niedługo buduję dom a w tym w którym jestem 2 tygodnie temu zapialiły się sadze w kominie. obgien był dosc duży. w kominie są wkłądy ceramiczne.
Planujesz w domu kominek czy kotłownię? Temat, jakby trochę się rozmył!
[quote="Enerbau"] Temat, jakby trochę się rozmył!
Bo też autor wpisu powinien go umieścić w specjalnie do tego celu przewidzianym dziale "Kominy" ("Dach i poddasze").
Ale nie chciałem nowicjusza strofować
Bo też autor wpisu powinien go umieścić w specjalnie do tego celu przewidzianym dziale "Kominy" ("Dach i poddasze").
Ale nie chciałem nowicjusza strofować
Ja zastosowałem zwykły wkład żeliwny bez płaszcza wodnego. Średnica komina 20 cm jeśli dobrze pamiętam. Jestem bardzo zadowolony. Kominek grzeje pięknie cały dom i do -10C na dworze radzi sobie z nagrzaniem całego domu.
Moim zdaniem wkład nie ma wielkiego wpływu na zanieczyszczenie komina sadzą tylko używany opał. Ja po roku używania kominka (zwykły żeliwniak) przeczyściłem komin ( też są wkłady ceramiczne) i wyjąłem kilka garści sadzy z wyczystki więc bardzo mało ale paliłem wyłącznie suchym drewnem z drzew owocowych i bukiem. Inaczej wyglądał komin od centralnego. Tam palone było m.in mokrym bukiem i węglem. Z tego komina wyleciało dwa wiadra sadzy po jednaj zimie. Uważam że raz w sezonie należy czyścić kominy dla bezpieczeństwa. Pozdrawiam.
Dosyć ogólnikowy ten artykuł, ale faktycznie cenne informacje, co kumuluje a co oddaje ciepło. Mi jednak się wydaje, że przy doborze wkładu trzeba raczej zwrócić uwagę na jakość wykonania, bo przecież większość z nich zawiera te same elementy. te same nie znaczy takie same. Z własnego doświadczenia i z tego, co się naczytałem w tym temacie na forach przy zakupie drugiego wkładu ( pierwszy się powyginał i rozszczelnił trzeba zwrócić uwagę na markę. A tu polecę sprawdzoną przez siebie - Austroflam. Z tym wkładem już nie mam tych problemów, a muszę powiedzieć, że przy pierwszym nie próbowałem przyoszczędzić. Dodaję link bezpośrednio do strony, z której ja w końcu kupiłem http://kozakominek.pl/oferta/wklady-kominkowe/. Nie namawiam. Sami się przekonajcie
czubaks pisze:a powiedzcie mi jaki wkład kominowy polecacie tak aby był przede wszystkim bezpieczy. niedługo buduję dom a w tym w którym jestem 2 tygodnie temu zapialiły się sadze w kominie. obgien był dosc duży. w kominie są wkłądy ceramiczne.
Dlatego osobiście używam wkładów żeliwnych od firmy Lumar są bezpieczne i praktyczne. W dodatku przed zakupem możliwa jest konsultacja w celu wybrania odpowiedniego wkładu. Było to dla mnie przydatne, gdyż przyznam szczerze, że byłem dość zielony w tym temacie
Jestem Patryk. Mieszkam w domu jednorodzinnym na przedmieściach Krakowa. Ciągle szukam nowych pomysłów, aby jak najlepiej zagospodarować tę przestrzeń dla siebie i swojej rodziny.
Też sądzę, ze to zależy od opału a nie wkładu. My mamy kominek z http://www.abckominka.pl/ ta firma ma rzeczy solidnej jakości, u nas jak dotąd nie było żadnych problemów. Wkład mamy żeliwny.
Na wielu forach czytam o tym jakie to wkłady są najlepsze, jedni piszą że żeliwne inni że ceramiczne, a czy nie lepiej odezwać się do specjalistów którzy od lat się zajmują kominkami? Przecież oni mają doświadczenie, potrafią doradzić i pomóc w wyborze. My tak zrobiliśmy. Najpierw szukaliśmy pomocy na forach, aż w końcu odezwaliśmy się do firmy Kominki Styl www.kominkistyl.pl , która doradziła nam najlepsze dla nas rozwiązanie. I po sprawie. Od kilku miesięcy cieszymy się własnym, wymarzonym kominkiem.
Serdecznie zapraszam na stronę http://www.poradnikkominkowy.pl/, która zawiera porady dotyczące ogrzewania, przydatne dla każdego. Kominki w 2018 roku wciąż będą pełniły funkcję estetyczną, ale coraz częściej będą spełniały również rolę głównego dostawcy ciepła. Strona oferuje wiele porad dotyczących ogrzewania, kominków i wkładów kominkowych.