maniek13 pisze:Jarek wielkie dzięki za porady!
sin09 jak masz ocieplony dom? Metrażowo masz ciut większy od mojego także jestem spokojny że 12 kW będzie dawał radę i u mnie. Jaki masz komin? I czy masz w instalacji zawór 3d lub 4d?
Dom wybudowany z betonu komórkowego 40cm U=0,2, na elewacji tynk cementowo-wapienny, poddasze 40cm wełny U=0,39, na podłodze 26cm styropianu U=0,35, 10cm styro na suficie w garażu, okna 2-szybowe 5 komorowe U=1,3, drzwi zewnętrzne U=0,92, brama garażowa segmentowa U=0,9. Komin systemowy Dinoflame ocieplany wełną fi 180.
Instalacja z zaworem 4D na wyjściu z pieca, za nim odejście na podłogówkę i zawór 3D sterowany siłownikiem ze sterownika pogodowego i pompa, za odejściem od podłogówki pompa do grzejników. Dzięki temu temp CO mam ustawioną na 51*C a powrót wychodzi mi ok 42*C.
Polecam pompy Grundfosa Alpha 2 Auto-Adapt, podczas największego zapotrzebowania pompa od podłogówki pobiera 14W a pompa od grzejników nigdy nie pokazała więcej niż 8W. Są droższe ale różnica szybko zwróci się na rachunkach za prąd. Wilo też ma odpowiednik Auto-Adapta.
OZC dla mojego domu wyszło na poziomie 7kW z CWU dla 4 osobowej rodziny. Gdybym budował się jeszcze raz to poważnie zastanowiłbym się nad wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła i ogrzewaniem gazowym ( a już na pewno zrobiłbym instalację pod went. mechaniczną). Jak to mówią - pierwszy dom buduje się dla wroga a dopiero trzeci dla siebie
Grzeję od października (na początku wygrzewanie wylewek-poszło ok 350kg groszku przez nieumiejętność palenia) i jak na razie zużyłem ok 1700kg Retopala (czasami palę drewnem które zostało z budowy).
Ogólnie Jarecki dobrze doradza, u mnie trafiliśmy z 12kW w dziesiątkę. Mam z palnikiem żeliwnym i brulim, drugi raz też wziąłbym z żeliwnym...