Podłoga ciemna czy jasna?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Aranżując wnętrze naszego mieszkania lub domu staramy się, aby wszystkie elementy idealnie do siebie pasowały. Podłoga ciemna czy jasna? >>
Redakcja
Po co dajecie takie nic nie wnoszące teksty w propozycjach "czytaj więcej"? Rany... Każdy wie, jaki kolor chce wybrać, skupić by się należało raczej na wyborze gatunku drewna czy firmy.
Wykończenia wnętrz to nie tylko pasja, ale też zawód... 
Re: Podłoga ciemna czy jasna?
myślę, że to temat dobry jak każdy inny, warto wymienić się spostrzeżeniami, uwagi, poradami czy też inspiracjami. mnie np szalenie podobała się ciemna podłoga, którą widziałam u kolegi w mieszkaniu, w połączeni u z ciemno-turkusowymi ścianami. Efekt był naprawdę wow. Z tymże mieszkanie było niewielkie i nie dosć że je to zmniejszało optycznie to jeszcze było tam zwyczajnie ciemno. Super to wygląda jak się przychodzi w gości, ale raczej nie chciałabym mieszkać ciągle w takich warunkach. Moje mieszkanie jest równie małe i dlatego planuje kupić sobie tego typu deskę //bel-pol.pl/offer/product/15/1102/Barlinek/Deska-barlinecka/Jesion-Milkshake-Molti-3WG000280 Kolor jest piękny, świeży, nowoczesny. Wnętrze urządzę w stylu jak najbardziej minimalistycznym, podobają mi się takie skandynawskie klimaty, więc prawie biała podłoga pasuje do tego jak ulał:)
-
Barbara_nowa
- Początkujący

Zdecydowałam się na ciemne panele i bynajmniej nie żałuję, bo efekt (w zestawieniu z błękitem i bielą ścian) ale jednego nie przewidziałam: pies z białą sierścią plus taki kolor podłogi to mieszanka "wybuchowa" ;P
Moim zdaniem zdecydowanie jasna. Ciemne kolory są ładne ale niepraktyczne chodzi głównie o to, że strasznie na nich widać kurz. Zwłaszcza na podłodze. Ja u siebie robiłem jasną podłogę dębową - sapo-podlogi.pl/dabklasa1.html - dzięki temu kolorystyka mieszkania jest zrównoważona, nic się nie wyróżnia. Mam wrażenie, że wszystko udało się ładnie dobrać.
Ciemna jest bardziej elegancka - sama zdecydowałam się na ciemne panele i muszę przyznać, że wyglądają doskonale 
-
majster_klepka
- Początkujący

A ja jestem zwolennikiem jasnych. Takie są u nas i uważam, że są bardziej eleganckie niż ciemne. Jasne nadają pomieszczeniom przestrzenności, czystości. Zestawiliśmy je z ciemną listwą przypodłogową i wygląda to rewelacyjnie.
Zdecydowanie jasna. Na niej tak nie widać włosów, sierści, kurzu. Ciemna podłoga bardzo szybko sie kurzy i wszystko na niej widać. niestety. Chyba, że ktoś jest pedantem i sprząta codziennie, albo wrecz przeciwnie ma totalną olewkę na to jak wygląda dom.
Sądzę, że wybór jest bardzo indywidualny. Ja osobiście wybrałam jasna podłogę drewnianą od firmy www.profi-parkiet.com.pl i jestem bardzo zadowolona. Wiadomo dbam o nią, ale nie mogę powiedzieć, że jest jakoś specjalnie wymagająca, a prezentuje się na prawdę bardzo efektownie.
-
MeblezKrakowa
- Aktywny

- Kontakt:
Dla mnie osobiście ciemniejsza podłoga jest bardziej praktyczna i wyznacza luksus jeżeli połączymy ją z jaśniejszymi meblami czy kolorem na ścianach. Kilka przykładowych modeli takich mebli możecie znaleźć u nas.
ciemne podłogi są takie smuuuutne i ograniczają kolorystykę na jaką możemy sobie pozwolić przy wyborze koloru ścian/drzwi, a w ogóle to mega widać na nich kurz i każde zabrudzenie, wiec ja jestem za jasną zdecydowanie
wiadomo, ze podlogi to cos czego nie będziemy zmieniac co dwa lata, wiec lepiej zainwestowac i mieć już cos porządnego jestem zakochana w takiej desce barlineckiej http://viverto.pl/deska_barlinecka_life ... ,5495.html jest pieeeekna! jasna, uniwersalna, nowoczesna, czy do salonu czy do sypialni, będzie pasowac idealnie 
Ile osób tyle opinii. Jasna czy ciemna zależy od preferencji, gustu, stylu czy wielkości pomieszczenia. Każdy do tego podchodzi inaczej. Dla nas najważniejszy był gatunek drewna i jego twardość, mamy dąb z baltic wood. Dla nas piękna, klasyczna podłoga. Komuś innemu może wydać się nudna i mało wyrazista.
Przecież to wszystko zależy od ogólnej stylistyki pomieszczenia. Jeśli pomieszczenie jest bardzo ciemne, to nie można położyć bardzo ciemnej podłogi. Najlepiej sobie znaleźć sklep, w którym pokazane są od razu aranżacje wnętrz. Np. tutaj: http://viverto.pl/, bo wtedy można ocenić mniej-więcej jaka podłoga będzie pasowała nam do danego wnętrza.
-
e-Rzecznik Śnieżka
- Superużytkownik

- Kontakt:
Zaryzykowałabym twierdzenie ze podłoga jasna jest bardziej uniwersalna. Pasuje do wnętrz przestronnych ale także tych o tej mniejszej powierzchni i kubaturze, dobrze wygląda we wnętrzach urządzonych niemal w każdym stylu, można z nią zestawiać większą ilość kolorów i na dodatek jest bardziej praktyczna. Podłogi ciemne mają także swoich zwolenników dzięki niewątpliwym walorom estetycznym i pomimo swych większych wymagań. Jeśli w pomieszczeniu zrobiona jest ciemna podłoga to należy ostrożnie dobierać kolory ścian (i w większości przypadków lepiej dobrać jasne barwy) szczególnie wtedy gdy pomieszczenie nie jest duże, a światło dzienne zagląda tu tylko na krótką chwilę w ciągu dnia. Jasna podłoga rozświetli nam wnętrze dzięki czemu przy doborze farb ściennych, wyposażenia i tkanin możemy być odważniejsi a nawet wykazać się fantazją i nieco poeksperymentować.
Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik FFiL Śnieżka
Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik FFiL Śnieżka
-
Malinowa_malina
- Początkujący

Osobiście dużo bardziej podobają mi się ciemne panele, ale miałam takie w poprzednim mieszkaniu i wiem ile jest przy nich roboty. Zdecydowanie bardziej widać każdą plamkę i kurz. No jeszcze kwestia rys - mamy kota, który swoimi pazurkami regularnie zostawiał ślady na podłodze. W dodatku ciężko to było usunąć. Dlatego teraz zdecydowałam, że w domu będą jaśniejsze podłogi. Odpowiednio dobrane też wyglądają ładnie, a myślę, ze będą też zdecydowanie bardziej praktyczne