Optymalne nastawy kotła na ekogroszek

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
RadzikR
Początkujący
Początkujący

Optymalne nastawy kotła na ekogroszek

Post autor: RadzikR »

Witam,

Proszę o pomoc jak optymalnie nastawić kocioł Ogniwo 17 kw. Kocioł alb mi za dużo węgla spala lub za mało i gaśnie. Obecnie mam ustawiony czas podawania 13 sek 47 sek przerwa, szybkość nadmuchu 10 a przepalanie 30 min. Czy to są dobre nastawy? Przy takich ustawieniach kocioł pali ok 25 kg na dobę.

Pozdrawiam
RR

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

hej

Post autor: Jarecki79 »

Około 25kg na dobry to bardzo dobry wynik.

Co do nastaw, przedmuchu nie komentuję, bo u różnych producentów sterowań przedmuchy zachowuja się inaczej. Nie podałeś marki sterownika, także z tego powodu przedmuch pomijam.

Czas podawania 13sek
Przerwa 47sek

Jeżeli chodzi o doprecyzowanie.... Zostaw 13sekund jako wartość stałą, a tym drugim czasem dograj wszystko do właściwego efektu, czyli, jeżeli uważasz,że nie dopala, przy czym palenisko jest wypukłe, to czas 47sekund powiększ, jeżeli pali się zbyt nisko to skróć ten czas.

Moc dmuchawy, jeżeli masz spieki i ogień jest biały, to moc 10 będzie za duża, zmniejsz ja na taka, aby kolor płomienia był intensywnie pomarańczowy. 8)
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl

Awatar użytkownika
RadzikR
Początkujący
Początkujący

Re: hej

Post autor: RadzikR »

Jarecki79 pisze:Około 25kg na dobry to bardzo dobry wynik.

Co do nastaw, przedmuchu nie komentuję, bo u różnych producentów sterowań przedmuchy zachowuja się inaczej. Nie podałeś marki sterownika, także z tego powodu przedmuch pomijam.

Czas podawania 13sek
Przerwa 47sek

Jeżeli chodzi o doprecyzowanie.... Zostaw 13sekund jako wartość stałą, a tym drugim czasem dograj wszystko do właściwego efektu, czyli, jeżeli uważasz,że nie dopala, przy czym palenisko jest wypukłe, to czas 47sekund powiększ, jeżeli pali się zbyt nisko to skróć ten czas.

Moc dmuchawy, jeżeli masz spieki i ogień jest biały, to moc 10 będzie za duża, zmniejsz ja na taka, aby kolor płomienia był intensywnie pomarańczowy. 8)

Dzięki za info, sterownik mam ST-37 firmy TECH.

Pozdrawiam
RR

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”