Jakie ogrzewanie do domu 122 m2
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jakie ogrzewanie do domu 122 m2
Witam.
Jestem na etapie budowania ścian w domu i zastanawiam się nad wyborem ogrzewania. Ściany z ceramiki 25 cm plus 20 cm styropianu, podłoga 15 cm styropianu. Dom z poddaszem użytkowym, kominek ma być ale tylko relaksacyjny (bez żadnej instalacji) i rekuperator. Chciałbym mieć w całym domu ogrzewanie podłogowe plus w łazienkach drabinki. Moje opcje na ogrzewanie:
-ogrzewanie elektryczne podłogowe (kable, maty, sterowniki)
-ogrzewanie podłogowe wodne i do tego piec na pellety (kotłownia, piec, komin)
-ogrzewanie podłogowe wodne i kocioł elektryczny (
Jak uważacie która opcja może być najlepsza ekonomicznie (inwestycja w opcje + opłaty za ciepło).
Do ogrzewania wody użytkowej chcę mieć pompę ciepła powietrzną.
Jeszcze odnośnie ogrzewania podłogowego elektrycznego to tak mi przyszło na myśl czy zamiast inwestować w ogrzewanie wodne z piecem i kotłownią i kominem, to nie wydać tą kasę w podłogówkę elektryczną i np turbinę powietrzną albo fotowoltaikę??
Jestem na etapie budowania ścian w domu i zastanawiam się nad wyborem ogrzewania. Ściany z ceramiki 25 cm plus 20 cm styropianu, podłoga 15 cm styropianu. Dom z poddaszem użytkowym, kominek ma być ale tylko relaksacyjny (bez żadnej instalacji) i rekuperator. Chciałbym mieć w całym domu ogrzewanie podłogowe plus w łazienkach drabinki. Moje opcje na ogrzewanie:
-ogrzewanie elektryczne podłogowe (kable, maty, sterowniki)
-ogrzewanie podłogowe wodne i do tego piec na pellety (kotłownia, piec, komin)
-ogrzewanie podłogowe wodne i kocioł elektryczny (
Jak uważacie która opcja może być najlepsza ekonomicznie (inwestycja w opcje + opłaty za ciepło).
Do ogrzewania wody użytkowej chcę mieć pompę ciepła powietrzną.
Jeszcze odnośnie ogrzewania podłogowego elektrycznego to tak mi przyszło na myśl czy zamiast inwestować w ogrzewanie wodne z piecem i kotłownią i kominem, to nie wydać tą kasę w podłogówkę elektryczną i np turbinę powietrzną albo fotowoltaikę??
Re: Jakie ogrzewanie do domu 122 m2
[quote="malyniak"][/quote]
Może w podjęciu decyzji pomogą takie informacje,
http://enerbau.pl/index.php/zuzycie-ene ... klasztorne
W razie pytań służymy pomocą.
NC
Może w podjęciu decyzji pomogą takie informacje,
http://enerbau.pl/index.php/zuzycie-ene ... klasztorne
W razie pytań służymy pomocą.
NC
-
anastazja4390
- Aktywny

Pomysły nie są złe, myslę że jak najbardziej mogą być. Zawsze możesz jeszcze zerknąć tutaj http://www.czystegrzanie.pl/ i się z Nimi skonsultować. Przyjadą doradzą co i jak, jaka opcja będzie najkorzystniejsza i najbardziej ekonomiczna w takim domu. Mają bardzo duże doświadczenie, także doradzą na pewno profesjonalnie.[/url]
Anastazjo, możesz nam zdradzić skąd wiesz, że mają duże doświadczenie?anastazja4390 pisze:Mają bardzo duże doświadczenie, także doradzą na pewno profesjonalnie.[/url]
NC
Tak się akurat składa, że z nimi współpracowałem przy zakładaniu dużej instalacji solarnej w Rudzie Śląskiej. Aby taką instalację założyć trzeba mieć jakieś pojęcie o dużych instalacjach solarnych.Enerbau pisze: Anastazjo, możesz nam zdradzić skąd wiesz, że mają duże doświadczenie?Mamy nadzieję, że to nie Twoja słodka tajemnica.
Doświadczenie to również referencje, wystarczy spojrzeć na stronę gdzie zakładanych instalacji są dziesiątki. A więc jest to firma, która nie wypadła sroce z pod ogona, która na swoim kącie ma tylko parę instalacji i wymądrza się na lewo i prawo a firma z dużym doświadczeniem i sporym bagażem wykonanych instalacji.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Po co to pytanie, jak ktoś montuje kotły, kolektory itp energochłonne sprawy grzewcze, to wiedzy nie posiada.Enerbau pisze:Anastazjo, możesz nam zdradzić skąd wiesz, że mają duże doświadczenie? :wink: Mamy nadzieję, że to nie Twoja słodka tajemnica.anastazja4390 pisze:Mają bardzo duże doświadczenie, także doradzą na pewno profesjonalnie.[/url]
NC
Zamiast pelletów czy prądu pomyślałbym o gazie, choćby do samego grzania wody. Nie będzie problemów z higieną instalacji, z jakością paliwa, kosztów instalacji, nawet z kondensacją, też chyba będą mniejsze. Przy tej powierzchni budynku za parę lat opłaci Ci się zapewne dołożyć do tego panele solarne.
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
[quote="romuald"][/quote]
Póki co, bełkoczesz. Postaraj się merytorycznie odpowiadać. Pisanie, "chyba będą mniejsze", podpowiada jedno, nie pisz na forum budowlanym, inwestorzy to czytają. Bezpłatna porada, zacznij czytać o fizyce budowli.
.
Póki co, bełkoczesz. Postaraj się merytorycznie odpowiadać. Pisanie, "chyba będą mniejsze", podpowiada jedno, nie pisz na forum budowlanym, inwestorzy to czytają. Bezpłatna porada, zacznij czytać o fizyce budowli.
.
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.
Ogrzewanie gazem w praktyce będzie droższe,więc nie polecam.Jestem zwolennikiem CO i właśnie taki układ proponuję,w razie pytań również pomożemy wybrać odpowiedni piec.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

PieceMans pisze:Ogrzewanie gazem w praktyce będzie droższe,więc nie polecam.Jestem zwolennikiem CO i właśnie taki układ proponuję,w razie pytań również pomożemy wybrać odpowiedni piec.
Co Panem kieruje, że jest Pan zwolennikiem najdroższego ogrzewania z najmniejszym komfortem?
Ta instalacja mieszkańcom zwróciła się po ok. 2,5 roku. Prowadzone są bardzo dokładne notatki.bachus pisze: Tak się akurat składa, że z nimi współpracowałem przy zakładaniu dużej instalacji solarnej w Rudzie Śląskiej. Aby taką instalację założyć trzeba mieć jakieś pojęcie o dużych instalacjach solarnych.
Prowadzona jest bardzo starannie dokumentacja. Nie ma tam czegoś takiego jak czary mary, co tu z uciechą niektórzy uprawiają.
Ciepłą wodę mają już za freeeeeee. Ale warunek, próżniówki nie mogą być heat pipe a jedynie z bezpośrednim odbiorem ciepła.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2015, 13:47 przez bachus, łącznie zmieniany 2 razy.
W praktyce z czasem będzie drożeć każde ogrzewanie dlatego należy wybrać najtańsze w eksploatacji. A centralne jest jakby nie było drogie.Ogrzewanie gazem w praktyce będzie droższe,więc nie polecam.Jestem zwolennikiem CO i właśnie taki układ proponuję,w razie pytań również pomożemy wybrać odpowiedni piec.
Znasz tańsze?Maniak pisze: A centralne jest jakby nie było drogie.
Znam. Przy dobrze zaizolowanym budynku niecentralne jest tańsze w instalacji jak i eksploatacji.
A przy bardzo bardzo dobrze zaizolowanym budynku nie trzeba w ogóle ogrzewania.Maniak pisze:Znam. Przy dobrze zaizolowanym budynku niecentralne jest tańsze w instalacji jak i eksploatacji.
A co to dla Ciebie dobrze zaizolowany budynek?