Dobór pieca

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

borys666
Początkujący
Początkujący

Dobór pieca

Post autor: borys666 »

Witam Wszystkich serdecznie,
w skrócie mój problem wygląda następująco: Buduję dom o powierzchni mieszkalnej 360m2(parter, piętro, poddasze) plus piwnica użytkowa 120m2. Przewidzianych jest tam 6 małych mieszkanek. W każdym łazienka(prysznic, umywalka) i aneks kuchenny. Ilość mieszkańców szacuję na max 12 osób. Muszę do tych okoliczności dobrać piec który zapewni ciepłą wodę użytkową oraz odpowiednie ogrzewanie. Zasilanie gazem z sieci miejskiej.
Próbowałem temat przeskoczyć samodzielnie ryjąc w necie, ale temat tak dużego zapotrzebowania na cwu jest raczej mało opisany. Piec jedno, dwu funkcyjny? Zasobnik? Rozmawiałem z 4 potencjalnymi wykonawcami i każdy przekonywał mnie do innego wariantu... :/ Któryś pewnie miał rację. Tylko który?
Ktoś jest w stanie pomóc merytorycznie?

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Re: Dobór pieca

Post autor: Enerbau »

Jeżeli mieszkania pod wynajem, to tylko system decentralny. Dla faktycznego rozliczenia , 6 podliczników na ogrzewanie i przepływowe podgrzewanie wody. Każdy płaci tyle, ile zużył .

NC

AdiK
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: AdiK »

Znajdź w swojej okolicy mądrego projektanta, który z Tobą porozmawia, doradzi Ci i zaprojektuje odpowiedni system.
Jeśli zamontujesz jeden kocioł, to będziesz musiał rozliczać lokatorów ze zużycia, jeśli planujesz sprzedać w przyszłości jakieś mieszkania, to przyszli właściciele z pewnością będą woleli mieć swoje indywidualne ogrzewania, pytań jest mnóstwo, rozwiązań kilka...

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Dokładnie tak jak doradzają poprzednicy. Przy rozliczaniu jednoczesnym wszystkich będziesz miał wielkie kłopoty a dokładnie opomiarowanie będzie kosztowało krocie. Serwisy by wszytko było w porządku i odbiory mogą przekroczyć twoje oczekiwania. A tak jeżeli każdy będzie miał swój system i swoje rozliczenia. Jeżeli projektant dobrze ociepli budynek to elektryczne będzie najmniej problemowe i załatwisz wszytko jednym projektem a nie dziesięcioma z każdej dziedziny a i odbiory i bezpieczeństwo lepsze.

TomaSZu
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: TomaSZu »

Spora powierzchnia wymaga większego pieca i wysokiej efektywności wypalania miału/węgla - wydajności. Ja mam w domu piec z MetalTeres z linii ECONOMY, dom o pow. ok 160m i piec daje radę, duża wydajność, bardzo dobrze wszystko się wypala.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Kto tu mówił o kotle na miał? Kolejna reklama nie mająca nic do tematu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”