poszukiwanie rozwiązania z podłączeniem kanalizacji
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
poszukiwanie rozwiązania z podłączeniem kanalizacji
Witam wszystkich
. Zwracam się do was z prośba o doradzenie co w mojej sytuacji można zrobić a wiec opisze mój problem . Kupiłem w styczniu dom na malej wiosce obok opola gdzie jest plan zagospodarowania . Dom jako jedyny z powodu braku zgody poprzedniego właściciela nie został podpięty do kanalizacja. obecnie staram się ja podpiąć lub szukam jakiej alternatywy dla rozwiązania tego problemu . Generalny problem tkwi w kosztach w zakładzie wodociągów i kanalizacji powiedziano mi ze koszt podpięcia będzie wynosi około 20-30 tysięcy co mnie przeraziło . Fakt faktem gmina informowała mnie ze te koszty zwraca ale w okresie do 3 lat
. Mam ograniczony budżet i zastanawiam się jak to zorganizować aby mieć kanalizacje . Z powodu planu zagospodarowania oczyszczalnia lub szambo nie wchodzą w grę przynajmniej tak mi urzędnicy powiedzieli . Podobno wójt mało kiedy wyraża zgody na to .I myślę co z tym fantem zrobić . Bo co mogę poradzić ze nie mam takich pieniędzy aby je zamrozić na okres do 3 lat ? A koszt jak na przeciętnego polaka spory . Prosił bym jeśli macie jakieś podobne doświadczenia lub informacje o poradę . Z góry dziękuje
[/list]
-
KTH
Re: poszukiwanie rozwiązania z podłączeniem kanalizacji
Artykuł 5 ust. 1 pkt 2 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach stanowi, że właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez: przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych, lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych. Jeżeli obowiązek ten ciąży na właścicielu, to a contrario nie może on obciążać organu, czy też innego podmiotu administrującego. Zgodnie z art. 5 ust. 7 w przypadku stwierdzenia niewykonania obowiązków, o których mowa w ust. 14, wójt (burmistrz, prezydent miasta) wydaje decyzję nakazującą zrealizowanie obowiązku. Kto nie wykonuje obowiązków wymienionych w art. 5 ust. 1, podlega karze grzywny, a postępowanie w sprawie toczy się według przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia (art. 10 ust. 2 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach).
Z przywołanego przepisu wynika zasada, iż nieczystości ciekłe powstające w gospodarstwie domowym na danej nieruchomości powinny być odprowadzane do kanalizacji sanitarnej. Wyjątkowo, gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, nieruchomość winna być wyposażona w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub przydomową oczyszczalnię ścieków. Jeżeli nieruchomość została wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków przed wybudowaniem sieci kanalizacji sanitarnej, obowiązek przyłączenia nie powstaje.
Zasady odprowadzania i oczyszczania ścieków reguluje ustawa z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (tekst jedn.: Dz. U. z 2006 r. Nr 123, poz. 858 ze zm.). Zgodnie z art. 2 pkt 7 tej ustawy sieć stanowią przewody wodociągowe lub kanalizacyjne wraz z uzbrojeniem i urządzeniami, którymi jest dostarczana woda lub którymi są odprowadzane ścieki, będące w posiadaniu przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjnego. Artykuł 6 ust. 1 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków stanowi, iż odprowadzanie ścieków odbywa się na podstawie pisemnej umowy o odprowadzanie ścieków zawartej między przedsiębiorstwem wodociągowo-kanalizacyjnym a odbiorcą usług. Z unormowania art. 9 ust. 1 tej ustawy wynika zakaz wprowadzania ścieków bytowych i ścieków przemysłowych do urządzeń kanalizacyjnych przeznaczonych do odprowadzania wód opadowych, a także wprowadzania ścieków opadowych i wód drenażowych do kanalizacji sanitarnej. Ustępy 4, 4a i 6 art. 28 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków przewidują, iż ten, kto bez uprzedniego zawarcia umowy, o której mowa w art. 6 ust. 1, wprowadza ścieki do urządzeń kanalizacyjnych bądź nie stosuje się do zakazu wynikającego z art. 9 ust. 1, podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny do 10.000 zł wymierzanej na podstawie przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.
W sytuacji gdy gmina, realizując wynikający z art. 7 ust. 1 pkt 3 ustawy o samorządzie gminnym obowiązek dotyczący zaspokajania zbiorowych potrzeb wspólnoty w zakresie budowy kanalizacji, usuwania i oczyszczania ścieków komunalnych, wybuduje sieć kanalizacji sanitarnej, powstaje po stronie właścicieli nieruchomości obowiązek podłączenia się do tej sieci łącznie z kosztami tego podłączenia. Obowiązek budowy kanalizacji dotyczy bowiem wybudowania i doprowadzenia sieci do nieruchomości. Kwestia przyłącza, tj. połączenia sieci z budynkiem, pozostaje po stronie właściciela nieruchomości.
Koszty związane z wykonaniem obowiązku podłączenia nieruchomości do sieci kanalizacji sanitarnej nie podlega regulacji decyzją wydaną na podstawie art. 5 ust. 7 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. W tym zakresie wszystkie wątpliwości rozstrzyga art. 15 ust. 2 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków, który stanowi, iż realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci. Przewidziany w tym przepisie obowiązek wykonania przyłączy do sieci wodociągowej i kanalizacyjnej nie oznacza jednak obowiązku osoby ubiegającej się o przyłączenie partycypowania w kosztach budowy tych sieci. Jedyną formą uczestnictwa finansowego właścicieli nieruchomości w budowie urządzeń infrastruktury technicznej, w tym zakładania instalacji wodociągowych i kanalizacyjnych, jest wnoszenie na rzecz gminy opłat adiacenckich.
Z przywołanego przepisu wynika zasada, iż nieczystości ciekłe powstające w gospodarstwie domowym na danej nieruchomości powinny być odprowadzane do kanalizacji sanitarnej. Wyjątkowo, gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, nieruchomość winna być wyposażona w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub przydomową oczyszczalnię ścieków. Jeżeli nieruchomość została wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków przed wybudowaniem sieci kanalizacji sanitarnej, obowiązek przyłączenia nie powstaje.
Zasady odprowadzania i oczyszczania ścieków reguluje ustawa z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (tekst jedn.: Dz. U. z 2006 r. Nr 123, poz. 858 ze zm.). Zgodnie z art. 2 pkt 7 tej ustawy sieć stanowią przewody wodociągowe lub kanalizacyjne wraz z uzbrojeniem i urządzeniami, którymi jest dostarczana woda lub którymi są odprowadzane ścieki, będące w posiadaniu przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjnego. Artykuł 6 ust. 1 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków stanowi, iż odprowadzanie ścieków odbywa się na podstawie pisemnej umowy o odprowadzanie ścieków zawartej między przedsiębiorstwem wodociągowo-kanalizacyjnym a odbiorcą usług. Z unormowania art. 9 ust. 1 tej ustawy wynika zakaz wprowadzania ścieków bytowych i ścieków przemysłowych do urządzeń kanalizacyjnych przeznaczonych do odprowadzania wód opadowych, a także wprowadzania ścieków opadowych i wód drenażowych do kanalizacji sanitarnej. Ustępy 4, 4a i 6 art. 28 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków przewidują, iż ten, kto bez uprzedniego zawarcia umowy, o której mowa w art. 6 ust. 1, wprowadza ścieki do urządzeń kanalizacyjnych bądź nie stosuje się do zakazu wynikającego z art. 9 ust. 1, podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny do 10.000 zł wymierzanej na podstawie przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.
W sytuacji gdy gmina, realizując wynikający z art. 7 ust. 1 pkt 3 ustawy o samorządzie gminnym obowiązek dotyczący zaspokajania zbiorowych potrzeb wspólnoty w zakresie budowy kanalizacji, usuwania i oczyszczania ścieków komunalnych, wybuduje sieć kanalizacji sanitarnej, powstaje po stronie właścicieli nieruchomości obowiązek podłączenia się do tej sieci łącznie z kosztami tego podłączenia. Obowiązek budowy kanalizacji dotyczy bowiem wybudowania i doprowadzenia sieci do nieruchomości. Kwestia przyłącza, tj. połączenia sieci z budynkiem, pozostaje po stronie właściciela nieruchomości.
Koszty związane z wykonaniem obowiązku podłączenia nieruchomości do sieci kanalizacji sanitarnej nie podlega regulacji decyzją wydaną na podstawie art. 5 ust. 7 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. W tym zakresie wszystkie wątpliwości rozstrzyga art. 15 ust. 2 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków, który stanowi, iż realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci. Przewidziany w tym przepisie obowiązek wykonania przyłączy do sieci wodociągowej i kanalizacyjnej nie oznacza jednak obowiązku osoby ubiegającej się o przyłączenie partycypowania w kosztach budowy tych sieci. Jedyną formą uczestnictwa finansowego właścicieli nieruchomości w budowie urządzeń infrastruktury technicznej, w tym zakładania instalacji wodociągowych i kanalizacyjnych, jest wnoszenie na rzecz gminy opłat adiacenckich.
-
KTH
bazują na tym iż człek na przepisach się nie zna
nie będziesz srał po krzakach przez 3 lata aż być może znajdą pieniądze na pociągnięcie nitki w Twoim kierunku i Cię przyłączą, to ich obowiązek wynikający z ustawy pod którą podlegają, a to że w planie nie ma to nie znaczy że nie może być ...
jak nimi w urzędzie nie potrząśniesz to będą Cię spławiać, dlatego nawet u mnie Pani burmistrz pierwsza mówi mi dzień dobry i się kłania, a Twój wójt jest jak dupa od srania aby wydać decyzję, Ty natomiast możesz wnieść prolongatę do jego decyzji i sprawę skierować do wojewody opolskiego
potrzebny Ci prawnik czy sam sobie z tym poradzisz ?
nie będziesz srał po krzakach przez 3 lata aż być może znajdą pieniądze na pociągnięcie nitki w Twoim kierunku i Cię przyłączą, to ich obowiązek wynikający z ustawy pod którą podlegają, a to że w planie nie ma to nie znaczy że nie może być ...
jak nimi w urzędzie nie potrząśniesz to będą Cię spławiać, dlatego nawet u mnie Pani burmistrz pierwsza mówi mi dzień dobry i się kłania, a Twój wójt jest jak dupa od srania aby wydać decyzję, Ty natomiast możesz wnieść prolongatę do jego decyzji i sprawę skierować do wojewody opolskiego
potrzebny Ci prawnik czy sam sobie z tym poradzisz ?
Teraz mnie oświeciliście . Ja szczerze to nie za bardzo znam się na przepisach budowlanych dlatego ta odpowiedz jest dla mnie bardzo ważna
Co do powodów takich wysokich kosztów to powodem jest ze koniec sieci kanalizacyjnej wynosi coś delikatnie ponad 200 metrów od mojej posesji i abym się do niej podłączył to musiał bym na swój koszt ja rozbudować a później gmina by mi to zwróciła w okresie do 3 lat . Puki co samemu spróbuje powojować z gmina bo teraz już mam podstawy prawne do tego . Ale za chęć pomocy dziękuje 
-
KTH
tak to prawda ... ludzie nie mają pojęcia czasami że prawnie są na wygranej pozycji w urzędzie a urzędy bazują na tym iż większość petentów to laicy i gów... wiedzą o swoim gównie i tego jak się go pozbyć dalej niż wychodek na polu
wiesz, nie się to jeża przez lejek wydymać
powodzenia życzę i gdyby coś to pisz na priv
wiesz, nie się to jeża przez lejek wydymać
znam przypadek, że klientowi kazali się przyłączyć do kanalizacji na sąsiedniej ulicy, w linii prostej ok. 70m, sęk w tym, że ta linia prosta biegła przez prywatną działkę. Nie miał wyboru, dogadał się z właścicielem działki, przekopał się i podłączył, całe szczęście, że ten fragment działki był nieużytkiem i udało mu się wykonać podłączenie grawitacyjnie.KTH pisze:w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona
Powodzenia, choć jak znam życie, to jak im udowodnisz, że tak czy siak muszą, to pewnie łaskawie pozwolą Ci zbudować szambo, co stworzy nowe dylematy - czy lepiej wywalić te 30 tys. zł i odebrać je w ciągu 3 lat (albo i nie bo gmina będzie miała ważniejsze wydatki), czy robić to szambo za pieniądze, których Ci nikt nie odda, a jego ciągłe opróżnianie trochę zachodu i pieniędzy będzie w przyszłości wymagało
-
KTH
do szamba możesz podłączyć kanalizację jest takie szambo we dwie rury zaopatrzone dopływ i odpływ która to ta ostatnia jest zaślepiona do czasu podłączenia kanalizacji. Na grawitacyjną nie ma co liczyć więc pójdzie zapewne ciśnieniowa i tłocznia gdzieś na polu
A co myślicie o kompaktowym oczyszczaniu ścieków? u nas sąsiedzi absolutnie nie przejmują się zamawianiem szambiarki tylko wypompowują do rowów melioracyjnych no tragedia. A później wszyscy się dziwią, że się zatykają. Rany, gdyby ludzie naprawdę dbali o ścieki to byłoby zupełnie inaczej..
My zastanawiamy się poważnie nad przydomową oczyszczalnią jednak bo szambo może być na dluższy okres uciążliwe.
My zastanawiamy się poważnie nad przydomową oczyszczalnią jednak bo szambo może być na dluższy okres uciążliwe.
i am who i am
Myślę że podeślę ci trochę moich może odechce ci się głupich reklam.