Zamek do drzwi wewnetrznych
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Zamek do drzwi wewnetrznych
Witam
Wynajalem pokoj w domu i chcialbym zamontowac zamek w drzwiach wewnetrznych. Nie jestem zdesperowany i chcialbym dowiedziec sie najpierw jakie sa mozliwosci.
Nie jestem specjalista wiec postaram sie to wytlumaczyc jak najbardziej zrozumiale.
Chcialbym zamontowac zamek dwustronny w drzwiach wewnetrznych, tak aby mozna bylo zamknac je od wewnatrz i zewnatrz. Problem polega na tym, ze chce zrobic to jak najmniej inwazyjnie. Dzwi maja zwykla klamke, w framudze tez jest tylko otwor na czesc od klamki a nie ma na zamek.
I moje pytanie. Kiedys mieszkalem w mieszkaniu w ktorym byly zamiast klamek przekrecane galki ktore mozna bylo zablokowac na kluczyk. Czy istnieja tez takie klamki, lub moze jakies inne bardziej praktyczne rozwiazania?
Wymiana drzwi nie wchodzi w gre, rozpruwanie framugi w ostatecznosci. Idealnie byloby gdyby mozna by wymienic sama klamke. Jednak totalnie sie nad tym nie znam, wiec bede wdzieczny za wszelkie wskazowki, inne rozwiazania i fachowe nazwy zamkow (aby latwiej mi potem bylo sie odnalezc w sklepie).
Wynajalem pokoj w domu i chcialbym zamontowac zamek w drzwiach wewnetrznych. Nie jestem zdesperowany i chcialbym dowiedziec sie najpierw jakie sa mozliwosci.
Nie jestem specjalista wiec postaram sie to wytlumaczyc jak najbardziej zrozumiale.
Chcialbym zamontowac zamek dwustronny w drzwiach wewnetrznych, tak aby mozna bylo zamknac je od wewnatrz i zewnatrz. Problem polega na tym, ze chce zrobic to jak najmniej inwazyjnie. Dzwi maja zwykla klamke, w framudze tez jest tylko otwor na czesc od klamki a nie ma na zamek.
I moje pytanie. Kiedys mieszkalem w mieszkaniu w ktorym byly zamiast klamek przekrecane galki ktore mozna bylo zablokowac na kluczyk. Czy istnieja tez takie klamki, lub moze jakies inne bardziej praktyczne rozwiazania?
Wymiana drzwi nie wchodzi w gre, rozpruwanie framugi w ostatecznosci. Idealnie byloby gdyby mozna by wymienic sama klamke. Jednak totalnie sie nad tym nie znam, wiec bede wdzieczny za wszelkie wskazowki, inne rozwiazania i fachowe nazwy zamkow (aby latwiej mi potem bylo sie odnalezc w sklepie).
Re: Zamek do drzwi wewnetrznych
Pierwsza z brzegu wypluta strona przez szukajkę http://www.sparta.com.pl/c,pl,9002_8088 ... mkiem.html
"Czy istnieja tez takie klamki, lub moze jakies inne bardziej praktyczne rozwiazania?"
Gdyby chodzilo mi tylko o galke to nie tworzylbym tematu, chociaz i tak Twoj post okazal sie byc pomocny, bo wpadlem na pomysl zeby wpisac w google 'klamki z zamkiem' i mimo, ze tutaj google tak chetnie nie wyszukuje sklepow to wiem gdzie szukac.
Dalej jestem ciekawy czy sa jeszcze jakies inne sposoby, czy wyczerpalem temat?
Gdyby chodzilo mi tylko o galke to nie tworzylbym tematu, chociaz i tak Twoj post okazal sie byc pomocny, bo wpadlem na pomysl zeby wpisac w google 'klamki z zamkiem' i mimo, ze tutaj google tak chetnie nie wyszukuje sklepow to wiem gdzie szukac.
KLAMKI? Klamki też takie istnieją tylko ciebie na takie nie będzie stać.Pierwszy z brzegu przykład : http://allegro.pl/klamka-szyfrowa-kodow ... 07195.html
Poza pomysłem z klamką z kodem, gałką z kluczem jest jeszcze możliwość zamontowania zamka nawierzchniowego http://tomark.pl/sklep/nawierzchniowe- ... pl/klamki/Mishaszu pisze:"Czy istnieja tez takie klamki, lub moze jakies inne bardziej praktyczne rozwiazania?"
The_Me
calkiem sie zgadzam
Kapamata - nie pisz takich bredni, bo wymiana zamka w drzwiach wewnętrznych to odkręcenie 2 śrub krzyżakiem. Do tego można zmienić klamkę i tu rzecz skomplikowana - 2 lub 4 śruby. Nie wiem co ma na celu takie "szczucie" Klientów i robienie z nich idiotów, bo inaczej tego nie można nazwać.
The_Me
-
roboczogodzina
- Zainteresowany

Też poszukuje odpowiedniego zamka, fajne rady
ja myślę,że lepiej zdecydować się na zamki które cieszą się dobra opinią. U mnie są zamki do drzwi od Gerdy stąd - http://www.abra.szczecin.pl/zamki/83-za ... progi.html - nic się nie zacina, także myślę,że godne uwagi także.
Nata23 - fajnie, że reklamujesz firmę abra kadabra ale mogłabyś chociaż zwrócić uwagę, że nie każdy zamek ma ten sam wymiar i może nie zmieścić się do gniazda. Są różnej wysokości i szerokości kasety, jak również montaż od czoła może być na różnych wysokościach.
Do tego bolce ryglujące mogą być zupełnie inne.
Do tego bolce ryglujące mogą być zupełnie inne.
The_Me
Wedlug mnei najlepsi specjaliści od naprawy czy wstawiania zamkow to Pogotowie Zamkowe z Warszawy, zamek to bardzo skomplikowana i minimalistyczna rzecz, warto jednak zwrocic się do ekspertow
Producentem solidnych zamków drzwiowych jest również firma http://remor.pl/, doskonala jakosc za przystepna cene
Ludziska - to są tylko drzwi wewnętrzne. Można wykręcić zamek i iść do pana Kazia aby dobrał taki sam za 10-15zł lub zadzwonić do producenta jeśli jest takowy znany i tam kupić za te same pieniądze cały zamek. Z tego nikt strzelał nie będzie, jak również nie ma on funkcji antywłamaniowej do WC czy sypialni.
The_Me
Mogę powiedzieć, że bardzo dobrze działają zamki Orbita jakie kupowaliśmy parę tygodni temu od firmy Wandex www.wandex.pl. Byłem początkowo sceptyczny, bo generalnie nie ufam takim nowoczesnym technologiom (chodzi mi o awaryjność), ale tutaj żadnych usterek, żadnych zawiech.
BKS na pewno będzie miał takie rozwiązanie.