Witam serdecznie. Na wstępie chciałam zauważyć, że menu nie działa poprawnie, nie przełącza na aktywną w danej chwili zakładkę. To za sprawą klasy 'current' nadanej wszędzie w li dla ostatniej zakładki. W razie potrzeby służę pomocą, proszę wtedy o pw.
Skrzywienie zawodowe zostało zaspokojone, teraz czas przejść do sedna sprawy :)
Mam gitarę, którą chciała bym wywiesić na otwartej przestrzeni. Aby całość była w miarę stabilna, planuję połowę wnętrza gitary (tzw. pudła) wypełnić 'czymś' co nie zniszczy mi konstrukcji od środka przez zmienne warunki pogodowe i co zabezpieczy gitarę przed kradzieżą - chcę zatopić w tej 'masie' bolce których część będzie wystawała z tyłu pudła stanowiąc element mocowania.
Pytanie 1.
Czym wypełnić pudło?
Pytanie 2.
Czym pokryć samą gitarę aby jak najdłużej przetrwała w jak najlepszym stanie? Ewentualny coroczny serwis (zdjęcie starej warstwy i nałożenie nowej) wchodził by w grę. Warunek - coś przezroczystego, aby malowanie gitary było widoczne i co nie zedrze skóry z portfela.
Wszelkie sugestie mile widziane :)
*edit: trochę się widzę pogubiłam... bardzo proszę o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu.
Nietypowe pytania wymagające otwartych umysłów
-
KTH
Re: Nietypowe pytania wymagające otwartych umysłów
pomysł fajny ... ale ukradną i stelaż i gitarę 
ale poważnie, pokryć możesz lakierem poliuretanowym wypełnić żywicą i zatopić w niej kotwy mocujące
będzie ciężka ale powisi na wolnym powietrzu parę lat, mogę dać Ci namiar na gościa od reklamy który robi banery i takie tam, chłopak ma głowę na karku więc coś może doradzić
ale poważnie, pokryć możesz lakierem poliuretanowym wypełnić żywicą i zatopić w niej kotwy mocujące
będzie ciężka ale powisi na wolnym powietrzu parę lat, mogę dać Ci namiar na gościa od reklamy który robi banery i takie tam, chłopak ma głowę na karku więc coś może doradzić
To się jeszcze postawi atrapę kamery z NETTO za 20 zł, co w środku lasu wcale nie będzie wyglądało podejrzanie ^^
Świetna sprawa z tą żywicą, poczytałam sobie w wolnych chwilach o jej zastosowaniach i muszę powiedzieć, że byłam zaskoczona. Najbardziej mi się spodobało zatapianie drobnych rzeczy i otrzymywanie elementów dekoracyjnych od biżuterii, przez breloczki po jakieś domowe.
Przyszedł mi do głowy pewien pomysł, czy jak uzupełnię żarówkę (zwykłą bańkę) taką żywicą to czy mi ona nie spowoduje pęknięć? Mam tutaj na myśli żywicę epoksydową, która wg teorii nie kurczy się w procesie utwardzania, jednak z praktyką bywa różnie.
Świetna sprawa z tą żywicą, poczytałam sobie w wolnych chwilach o jej zastosowaniach i muszę powiedzieć, że byłam zaskoczona. Najbardziej mi się spodobało zatapianie drobnych rzeczy i otrzymywanie elementów dekoracyjnych od biżuterii, przez breloczki po jakieś domowe.
Przyszedł mi do głowy pewien pomysł, czy jak uzupełnię żarówkę (zwykłą bańkę) taką żywicą to czy mi ona nie spowoduje pęknięć? Mam tutaj na myśli żywicę epoksydową, która wg teorii nie kurczy się w procesie utwardzania, jednak z praktyką bywa różnie.
-
KTH
są żywice poliuretanowe i epoksydowe ... te przezroczyste rzecz jasna
bańka szklana nie pęknie spokojnie, co do biżuterii ... myślisz że z czego się bursztyn robi i w nim robaczki zatapia, czy muchy z epoki kamienia łupanego
naiwny kupi mądrzejszy sprawdzi kawałkiem papieru ... ale nad morzem kto papier nosi w kieszeni skoro tylko klapki i portfel albo karta visa na łańcuszku ... ha ha ha ha
bańka szklana nie pęknie spokojnie, co do biżuterii ... myślisz że z czego się bursztyn robi i w nim robaczki zatapia, czy muchy z epoki kamienia łupanego
Żywica zamówiona. Dzięki serdeczne za pomoc.
Właściwie to nigdy się nie zastanawiałam nad materiałem w jakim te "pra-pra-pra-owady" zatapiają, zawsze brałam to za jakąś podróbę nad którą nie warto się rozwodzić :)
Właściwie to nigdy się nie zastanawiałam nad materiałem w jakim te "pra-pra-pra-owady" zatapiają, zawsze brałam to za jakąś podróbę nad którą nie warto się rozwodzić :)