jakie + i -

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

czysty
Zainteresowany
Zainteresowany

jakie + i -

Post autor: czysty »

witam, jestem na etapie poszukiwania tynkarzy i co jeden to stosuje inna technike. chcialbym poznac (jesli ktos sie orientuje) jakie sa +i- :
-tynku reczne
-tynku maszynowego
-tynku z plyt gipsowych na stelazu??
oraz jakie moga byc orientacyjne ceny za m2?jestem z ok wloclawka

Picadoor

Post autor: Picadoor »

To trudne pytanko

Najogólniej można tak:

ad; tynki ręczne
zależy dużo od piasku jaki zastosujesz (najlepszy tzw mułek), zależy jaka ekipa, czy używają listew, czy potrafią dobrze zatrzeć - inaczej czy potrafią toto zrobić.
Ponadto dużo kłopotu, bo trwa, brudno jak jasny gwint, betoniara i takie tam. Cenowo , nie wiem, pewnie ustalone indywidualnie. Kiedyś, za moich czasów było najtaniej ponieważ zazwyczaj tynki cementowo-wapienne liczone były tylko za robotę, materiał organizował zleceniodawca. Obecnie mogą to być jakieś sucho pakowane na kruszywie kwarcowym, gotowe do użycia, ale pewnie nie będą tanie.

ad maszynowy
tylko dwie rzeczy są istotne. Jaki tynk i kto to robi, czy potrafią to ładnie zrobić, ogólnie dużo zalet łącznie z tym, że szybko, stosunkowo czysto, mało roboty później. Cenowo , nie wiem, toto liczą zawsze z materiałem, a od tego zależy dużo. Czy to Nida-Gips, jakiś Knauf czy inny. I zależy jakim agregatem to zrobią.

ad płyta g-k na stelażu czy na kleju.
Istotne kto robi, czy umie i ma pojęcie. Jedyną wadą, jeśli to można tak określić, to mocno niestety wysusza powietrze w otoczeniu. Kosztowo, w warunkach polskich chyba najdrożej. W USA jedna z najtańszych technologii.

P.S. polecam maszynowe, ale musi być dobra ekipa bez zdezolowanego agregatu. Zaletą jest brak konieczności szpachlowania, tylko grunt i nawierzchniowa. No i czas, szybko i sprawnie.

czysty
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: czysty »

a jesli mam sciane z pustaka zuzlowego to jest jakis problem?? czy agregat kryje wszystko??

Picadoor

Post autor: Picadoor »

Oczywiście. Fachowcy powinni używać gruntu. Odpowiedniego do określonego tynku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”